Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Resulayn nerede? Resulayn haritası ve nüfusu...

        Resulayn nerede? sorusu bugün Resulayn meskun mahalinin kontrol altına alınmasıyla tekrar gündeme geldi. Barış Pınarı Harekatı kapsamında bugün Suriye Milli Ordusu Resulayn merkezinin ele geçirdi. İşte Resulayn haritası ve nüfusu...

        RESULAYN NEREDE?

        Rasulayn, Türkiye'nin Ceylanpınar ilçesine komşu Suriye şehridir. Ceylanpınar'a bitişik bir sınır kapısı bulunmaktadır.

        RESULAYN HARİTASI

        Harita

        RASULAYN TARİHİ VE NÜFUSU

        REKLAM

        Rasüleyn, idari olarakHasiçi Valiliğineait birSuriyeşehridir. Rasüleyn, 360m yükseklikte bulunmaktadır. 55.247 nüfusu barındırmakta olan Rasüleyn'da,Süryaniler,Araplar,Kürtler,ErmenilerveÇeçenlerbulunmaktadır. AyrıcaTürkiye'nin sınır kentiCeylanpınar'a bitişik bir sınır kapısı bulunmaktadır.

        Sasanilerşehri tekrar oluşturmadan önce 578 ve 580 yılında iki kez yok olmuştur. Kent, sakinleri tarafından terk edildi ve şehrin parçaları 640 yılında Araplar tarafından düşürüldü.Bizanslılar942 yılında şehre baskın düzenledi. 14. yüzyıl sonundaTimurtarafından yağmalandı.

        Kentte piskoposluk ve birçok manastır vardı. Kent, ayrıca iki cami ve bir Doğu Suriye kilisesi ve çok sayıda okul, hamam, ve bahçeler içeriyordu.

        Rasüleyn'da 100'den fazlaKaplıcabulunmaktadır. En ünlü kaplıcası olan Nab'a el-Kebrit, kalsiyum lityum ve hatta radyum gibi her şeyi içeren çok yüksek mineral içerikli bir kaplıcadır.

        17 Temmuz 2013 tarihinde,PYDile muhalifEl Nusra Cephesiile Gureba El Şam birlikleri arasındaki şiddetli çatışmalardan sonra Rasüleyn kenti, PYD tarafından ele geçirdiğini duyuruldu. Bu iddia muhalif kaynaklar tarafından da doğrulanmıştır.27 Temmuz tarihinde de Rasüleyn,IŞİD'in eline geçmiş, sınır kapılarında da PYD'liler tamamen püskürtülmüş, kısa bir süre sonra kent tekrar PYD tarafından alınmıştır.21 Ocak 2014'te kentinCezire Kantonu'na bağlandığı ilan edilmiştir.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ