Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya-İslam Dünyası: Kazan Zirvesi 2022 başladı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bu yıl 13.sü düzenlenen zirve, Rusya ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.

        Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, "Rusya Helal Expo 2022" sergisi açılışıyla başlayan etkinlikteki konuşmasında, zirvenin "Rusya-İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu" faaliyetleri kapsamında düzenlendiğini söyledi.

        Zirvenin, Rusya bölgeleri ile İİT ülkeleri arasındaki ekonomik etkileşimin sağlandığı Tataristan'daki ana ve tek platform olduğunu ifade eden Minnihanov, Tataristan'ın ekonomik kabiliyetlerini ve yatırım potansiyelini ortaya koyan zirvenin yeni bağlantılar kurmak için başarılı bir iş platformu olduğunu aktardı.

        REKLAM

        Zirve, uluslararası kuruluşlar, kamu ve finans kurumlarının temsilcileri, büyükelçilik yetkilileri, politikacılar, yatırımcılar ve iş insanlarını bir araya getiriyor.

        "Paylaşım ekonomisi ve helal anlayışının ortak kazanımları"nın ana tema olarak belirlendiği zirvede, İslami finans ve ortak bankacılık, gençlik diplomasisi, ihracatın geliştirilmesi, girişimcilik ve yatırım konuları ele alınacak.

        ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

        Yıllık ortalama 50 bin civarındaki Müslüman turist sayısı ile, helal standartlarına göre seyahat eden turistler için popüler destinasyonlar arasında yer alan ve 2021 yılının ilk yarısında helal gıda satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %50 artan Tataristan'daki helal endüstrisi de zirvede ele alınacak önemli konu başlıkları arasında yer alacak.

        Zirvede, "Rusya Helal Expo 2022" sergisi ve "Makine Yapımı Kümelenmesi Forumu"nun yanı sıra Dünya Helal Günü, İdil Ön Bulgarlarının İslam'ı kabul edişinin 1100. yılı kapsamında etkinlikler de düzenlenecek.

        "İİT Ülkeleri Genç Girişimciler Forumu" ile "İİT Ülkeleri Genç Diplomatlar Forumu", finans sektöründeki sorunların tartışılacağı "SberTalk" etkinliği ve muhafazakar giyime yönelik "Modest Fashion Day" defilesi de zirve çerçevesindeki etkinlikler arasında yer alıyor.

        EN ÇOK İTHALAT YAPTIĞI ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE İLK 5'TE

        2021 yılında Tataristan’ın en çok ithalat yaptığı beş ülkenin Almanya, Çin, ABD, Türkiye ve İtalya olarak sıralandığı ve Türkiye’nin ihracatının 341,4 milyon dolar seviyesinde görülüyor.

        2021 yılı sonu itibariyle Türkiye Tataristan’a en çok ihracat yapan 4. ülke durumundayken, Tataristan’dan ithalatta ise 11. sırada yer alıyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ