Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Dünya Sarkozy: 'Kaddafi' iddiası asılsız, hayatım cehenneme döndü

        Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kampanyasına usulsüz şekilde mali kaynak sağladığı iddialarını reddetti. Sarkozy "hayatının cehenneme döndüğünü" söyledi.

        Fransız Le Figaro gazetesinin haberine göre Sarkozy, "Elle tutulur bir kanıt olmadan suçlanıyorum" dedi.

        63 yaşındaki Sarkozy, 2007 yılındaki seçim kampanyasına "yasa dışı yollardan mali kaynak sağlamak", "Libya kamu fonlarını zimmetine geçirmek" ve "pasif yolsuzluk" suçlamalarıyla yargılanacak.

        2 gün sorgulandıktan sonra Çarşamba günü serbest bırakılan siyasetçi, 2011 yılında Kaddafi'nin devrilmesiyle sonuçlanan süreci başlatan operasyonda Fransa'nın rolü nedeniyle kendisinden intikam alınmak istendiğini savunuyor.

        Sarkozy döneminde bakanlık yapan, yakın arkadaşı Brice Hortefeux'nün de polis tarafından Salı günü sorgulandığı gelen bilgiler arasında.

        Le Figaro gazetesi, Perşembe günü Sarkozy'nin mahkemedeki ifadesi olduğunu söylediği bir metin yayımladı.

        Bu metne göre Sarkozy, kendisine yönelik suçlamaların "ciddi" olduğunun farkında olduğunu söyledi ancak bunları "iftira" olarak nitelendirdi ve Kaddafi'nin bu iddiayı ilk ortaya attığı tarih olan 11 Mart 2011'den beri bunların hayatını "cehenneme çevirdiğini" kaydetti.

        2007'de Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy, 2012 yılındaki seçimlerde ise Sosyalist aday François Hollande'a yenilmişti.

        Sarkozy'ye yönelik suçlamalar neler?

        Fransa'da 2013 yılında, Sarkozy'nin seçim kampanyası için Muammer Kaddafi'den milyonlarca euro mali kaynak aldığına ilişkin iddialar üzerine soruştırma başlatıldı.

        İddiaları, Fransa ve Lübnan asıllı iş insanı Ziad Takieddine ve diğer bazı Kaddafi yönetiminden yetkililer gündeme getirmişti.

        Ziad Takieddine, Fransız haber sitesi Mediaport'a 2016 yılında verdiği bir röportajda, 2006-2007 yılında Sarkozy'ye ve özel kalem müdürü Claude Guéant'a 200 ve 500 euroluk banknot dolu üç valiz teslim ettiğini söyledi.

        Takieddine paranın Kaddafi'den geldiğini ve toplamda 5 milyon euroyu (24 milyon Türk Lirası) bulduğunu belirtti.

        Sarkozy'nin seçim kampanyasını yürüten Guéant, Salı günü Franceinfo haber sitesine verdiği röportajda "Libya'dan gelen bir kuruş bile görmediğini" söyledi.

        Guéant hakkında bu yıl başında 2008 yılıda yapılmış 500 bin euroluk para transferi nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmıştı. Guéant ise yanlış bir şey yapmadığını savunarak, parayı iki tablonun satışından elde ettiğini söylemişti.

        Fransız Le Monde gazetesi, Libya'nın yatırım fonlarını yürüten Beşir Salih'in, Kaddafi'nin Sarkozy'ye mali kaynak sağladığı iddialarını doğruladığını yazdı.

        • Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy gözaltına alındı
        • Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında resmi soruşturma başlatıldı
        • Paris Savcılığı: Sarkozy yargılansın
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ