Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Seyahat izin belgesi nedir? Şehirlerarası yolculuk için izin mi alınması gerek? Valilikler duyurdu

        Yeni tip korona virüs tedbirleri kapsamında bugün saat 17.00 itibariyle seyahatlerde kısıtlama getirildi. İzinler Valilik'ten alınabiliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile şehirler arası otobüs seferleri sadece seyahat izin belgesi ile yapılabilecek. İşte il valiliklerinden gelen son dakika seyahat açıklamaları...

        THY'DEN SEYEHAT AÇIKLAMASI

        Koronavirüs önemleri kapsamında yurt dışı uçuşlarını durduran ve iç hatta 14 noktaya sefer yapacak olan Türk Hava Yolları (THY), bugün saat 17.00 itibariyle yolculardan seyahat izni belgesi talep edileceğini duyurdu.

        THY resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, "Yeni koronavirüs (COVID-19) küresel salgını sebebiyle uçuşlarımızda önemli düzenlemelere gidilmiştir. 27 Mart 2020 saat 23.59 (TSİ) itibarıyla tüm dış hat seferlerimiz 17 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulmuştur. 29 Mart 2020 saat 00.01 (TSİ) itibarıyla iç hatlarda yalnızca Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van seferleri icra edilecek olup tüm diğer iç hat seferlerimiz 17 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulmuştur. 28 Mart 2020 saat 17:00 (TSİ) itibarıyla iç hat uçuşlarımızda tüm yolcularımızdan valiliklerden seyahat izni aldıklarına dair belge talep edilecek olup, gerekli izinlerin nasıl temin edileceği konusunda yönlendirmeler kısa sürede bilgilerinize sunulacaktır" denildi.

        REKLAM

        İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme AŞ tarafından, "Havalimanımızdan gerçekleşmekte olan yurt içi ve yurt dışı tüm uçuşlar bir süre düzenlenmeyeceğinden daha önceden planlanmış olan uçuşlarınızın durumunu ve detayları ilgili havayolları ile temasa geçerek öğrenebilirsiniz." denildi.

        Şirketten yapılan açıklamada, koronavirüsün etkilerinin azaltılması ve yayılmasının önlenmesi ile ilgili olarak Türkiye'de alınan tedbirler doğrultusunda yurt dışı uçuşların 27 Mart 2020 gecesinden itibaren tamamen durdurulduğu anımsatıldı.

        Yine aynı tedbirler doğrultusunda şehirlerarası seyahat esaslarının da yeniden düzenlendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Buna göre sınırlı sayıda gerçekleşecek yurt içi uçuşlar için de sadece THY yetkili kılınmıştır. Tüm bu kararlar doğrultusunda havalimanımızdan gerçekleşmekte olan yurt içi ve yurt dışı tüm uçuşlar bir süre düzenlenmeyeceğinden daha önceden planlanmış olan uçuşlarınızın durumunu ve detayları ilgili havayolları ile temasa geçerek öğrenebilirsiniz. En büyük temennimiz, tüm dünyayla birlikte ülkemizin ve milletimizin bu sıkıntılı durumdan bir an önce kurtulmasıdır. Bu vesile ile sağlık sektörünün fedakar çalışanlarına bir kez daha minnet duygularımızı sunuyor, sizleri yeniden havalimanımızda ağırlayacağımız, sağlıklı ve huzurlu günlere en kısa sürede kavuşmayı diliyoruz."

        REKLAM

        İSTANBUL'DA OTOGARLAR SESSİZ KALDI

        Yeni tip korona virüs tedbirleri kapsamında bugün saat 17.00 itibariyle seyahatlerde kısıtlamanın getirileceği Bayrampaşa'daki 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda yoğunluk olmadığı gözlendi. Otogarda az sayıda otobüsün hareket halinde olduğu görülürken, otogardaki sessizlik havadan görüntülendi.

        İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede yeni tip korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında bugün saat 17.00 itibariyle şehirler arası otobüs seyahatlerinin durdurulacağı açıklandı. Yasağın ardından seyahat etmek için valilikten izin alınması gerekeceği belirtildi. Açıklamanın ardından bazı yolcular yasak başlamadan seyahat etmek için 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’na geldi. Otogarda herhangi bir yoğunluk olmadığı görüldü.

        Otogardaki sessizlik havadan görüntülendi

        Her gün binlerce insanın seyahat ettiği 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda yaşanan yeni tip korona virüs sessizliği havadan görüntülendi.

        REKLAM

        İSTANBUL VALİSİ AÇIKLAMA

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sabah saatlerinde pandemi kurulunun toplanmasının ardından sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu. Vali Yerlikaya yaptığı paylaşımda, "Bugün 17.00 itibariyle otobüsle şehir dışına çıkışlar durdurulmuştur" dedi.

        Yeni tip korona virüs ile mücadele kapsamında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın başkanlığında bugün pandemi kurulu toplandı. Toplantıda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve diğer yetkililer yer aldı. Toplantının ardından Vali Yerlikaya sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu. Vali Yerlikaya yaptığı açıklamada, "Bugün 17.00 itibariyle otobüsle şehir dışına çıkışlar durdurulmuştur. Ancak; tedavi için doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakını vefat eden/ağır hastası olan, son 15 günde gelip, kalacak yeri olmayan vatandaşlarımız, kaymakamlık izni ile seyahat edebilecektir" dedi.

        REKLAM

        ANKARA VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Ankara Valiliği, koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla sosyal izolasyonun sağlanması, sosyal hareketliliğin ve insanlar arası temasın azaltılması için şehirler arası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferlerinin bugün saat 17.00'den itibaren valilik izniyle yapılabileceğini bildirdi.

        Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Pandemi Kurulu Toplantısı Vali Vasip Şahin başkanlığında, üniversite rektörleri, kolluk birimleri, yerel yönetim temsilcileri, bazı meslek odaları ve il idare şube başkanlarının katılımıyla Gölbaşı Vilayetler Evi'nde yapıldı.

        Toplantıda, koronavirüs pandemisiyle ilgili Ankara'da bugüne kadar yapılan çalışmalar ve hazırlıklar değerlendirildi. Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğünce gerçekleştirilen hazırlıklar, ilin koronavirüs salgınıyla ilgili son durumu ve İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlar konusunda kurul üyeleri bilgilendirildi.

        REKLAM

        İl Pandemi Kurulu Toplantısı'nda, koronavirüs tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Pandemi Genelgesi ve İçişleri Bakanlığı Şehirler arası Otobüs Yolcu Taşımacılığı ile ilgili ek genelge doğrultusunda valilikçe kararlar alındı.

        - Otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak

        Buna göre, koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla sosyal izolasyonun sağlanması, sosyal hareketliliğin ve insanlar arası temasın azaltılması için şehirler arası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri, bugün saat 17.00'den itibaren valilik izniyle yapılabilecek.

        Bu izin, tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirler arası yolculuk yapması durumlarında verilecek.

        İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, Seyahat İzin İl ve İlçe Kurullarına başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacak, talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergahı ve süresini de içerecek şekilde "Şehirlerarası Otobüs Seyahat İzin Belgesi" düzenlenecek.

        REKLAM

        Seyahat İzin Kurulları'nca, Şehirler arası Otobüs Seyahat İzin Belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak.

        Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak ve yolcular, sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacak.

        Seyahat İzin Kurullarınca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerdeki adreslerini belirten yolcu listeleri gidilecek ildeki valiliğe bildirilecek.

        Ankara'ya gelecekleri bildirilen yolcuların ise il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacak.

        Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecek. Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacak.

        REKLAM

        - Otobüsler dinlenme tesislerinde mola vermeyecek

        Yolculuğuna izin verilen otobüsler, seyahat güzergahlarında ancak ilimiz otogarlarında duracak ve seyahat etmesine izin verilen yolcuları, kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabilecek.

        Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaktır. İzinsiz yolculukların önlenmesi için yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler alınacak.

        Otobüslerin güzergahlarında mola yerleri, hijyen kuralları açısından sürekli denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacak.

        Alınan kararların, tedbirlerin uygulanması kolluk ve ilgili diğer birimler tarafından takip edilecek, herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.

        İZMİR VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        İzmir Valiliği korona virüs salgını kapsamında alınan tedbirlerin en etkili şekilde uygulanması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İzmir Valisi Erol Ayyıldız başkanlığında Pandemi Kurulu oluşturdu.

        İzmir Valisi Erol Ayyıldız başkanlığında toplanan il idare kurulunda, Vali Yardımcısı, İzmir İl Emniyet Müdürü, İzmir İl Jandarma Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, İzmir İl Sağlık Müdürü, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü, Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü, Defterdar, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü, 112 Müdürü, AFAD Müdürü ve Aile ve Çalışma Sosyal Hizmet İzmir İl Müdürleri hazır bulundu. Pandemi Kurulunda ise, Ege Ordusu Garnizon Komutanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir İl Jandarma Komutanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, Bakırçay Üniversitesi Rektörlüğü, Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

        REKLAM

        Toplantıda korona virüs salgınının yayılmasını önleme amacıyla alınan tedbirler ve alınabilecek ek tedbirler görüşüldü. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyelerinin tavsiyeleri doğrultusunda, İller İdaresi Kanununun 11/C maddesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddesi kapsamında; İzmir'den yapılacak şehirler arası otobüs seferlerinin 28 Mart saat 17.00’den itibaren ancak valilik ve kaymakamlığın izni ile yapılmasına, ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararlarıyla sevk edilen birinci derece yakınları vefat eden ve ağır hastalığı olanlar ile şehre gelmiş olup kalacak yeri bulunmayan vatandaşların valilik ve kaymakamların izni ile şehirler arası yolculuk yapmasına, iller arasında seyahat etme zorunlu olan vatandaşların Seyahat İzin Kuruluna başvurarak, seyahat belgesi düzenlemesi talebinde bulunmaları, talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergahı ve süresini içerecek şekilde “Şehirler Arası Otobüs Seyahat İzin Kurulu Belgesi” düzenlemesine ilişkin karar alındı.

        BURSAVALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatının ardından Bursa'da da toplanan Genişletilmiş İl İdare Kurulu ve İl Pandemi Kurulu kararları açıkladı. Kurulun aldığı kararın ardından, Seyehat İzni Kurulu kurularak şehirler arası seyahat edecekleri izne tabi kıldı.

        İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat ile bugün saat 09.00 İtibariyle tüm illerde, korona virüs salgınının yayılmasının önlenmesi amacıyla, il idare kurulları ve pandemi kurullarının toplanacağı açıklandı. Yapılan açıklamanın ardından Bursa Valisi Yakup Canbolat başkanlığında Çarşamba Valilik Binası Toplantı Salonu'nda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, İl Sağlık Müdürü Halim Ömer Kaşıkcı, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili M. Ersan Aytaç, İl Defterdarı Mehmet Yazar ile Burulaş Genel Müdürü M.Kürşat Çapar'ın katılımıyla bir toplantı yapıldı.

        REKLAM

        Kurul kararlarını açıkladı

        Genişletilmiş İl İdare Kurulu ve İl Pandemi Kurulu toplantısının ardından kararlar açıklandı. Virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüs seferleri ile ilgili ek tedbirlerin alınması zaruriyeti oluşmuştur denildi. İl Pandemi Kurulunun aldığı kararlar şöyle:

        "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile iller arası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi saat 17.00'dan itibaren kaymakamlık izni ile tabi yapılabilecektir. Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirler arası yolculuk yapması kaymakamlık izni ile gerçekleştirilecektir. İller arası seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, kaymakamların koordinesinde şehirler arası otobüs terminalleri bünyesinde kurulan Seyehat İzni Kurulu'na başvurarak 'Seyahat Belgesi' düzenlemesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergahı ve süresini de içerecek şekilde 'Şehirler arası Otobüs Seyahatleri İzin Belgesi' düzenlenecektir."

        28 Mart 2020 tarihi saat 17.00 itibaren "Şehirler arası Otobüs Seyahat İzni Belgesi" olmayanların seyahat etmelerine izin verilmeyecektir.

        ANTALYA VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        İl İdare Kurulu toplantısında açıklamalarda bulunan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, “ Her yerde polis, her yerde zabıta bulundurmamıza gerek yok. Bizim aldığımız kararları sahada uygularken vatandaşların kararlara uyması, bize yardımcı olması çok önemli." dedi. Şehirlerarası ulaşıma kısıtlama getirildiğine değinen Karaloğlu, “Komisyon kuracağız. Bu komisyonda genelgede sayılan mazeretleri olan insanlara bir seyahat belgesi verilecek. Ancak seyahat belgesi ile şehirler arasında yolculuk yapılabilecek" diye konuştu. Korona virüs tedbirlerinin ele alındığı İl İdare Kurulu toplantısı, Vali Münir Karaloğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

        "Her yerde polis, her yerde zabıta bulundurmamıza gerek yok"

        Alınan tedbirleri İl İdare Kurulu olarak gözden geçireceklerini ifade eden Karaloğlu, “İlde uygulamalarla ilgili alacağımız yeni tedbirler varsa onları konuşacağız. Bugün Saat 12.00’de de il pandemi kurulunu toplayacağız. Orada da pandemiyle ilgili diğer konular masaya yatırılacak. Burada bizim aldığımız kararları sahada uygularken vatandaşların kararlara uyması, bize yardımcı olması çok önemli. Alınan bütün kararlar, hepimizi korumak için alınıyor. Ülkede yaşayan her bir insanı korumak maksadıyla alınıyor. Vatandaşların harfiyen uyması lazım. Her yerde polis, her yerde zabıta bulundurmamıza gerek yok. Vatandaşımızın oto kontrol yapması lazım. Markete gittiğinde, markette konan kurala uyması lazım. Toplu taşıma aracıyla seyahat ediyorsa araçta konan kurala uyunmuyorsa o araca binmeyecek, uyaracak. Pazar kalabalıksa girmeyecek. Vatandaşın oto kontrolü geliştirmesi lazım. Yoksa bizim her noktada polis zabıta bulundurup her dakika uyarıda bulunmamıza gerek yok” dedi.

        REKLAM

        "Seyahat belgesi verilecek"

        Şehirlerarası ulaşıma kısıtlama getirildiğine değinen Karaloğlu, “Komisyon kuracağız. Bu komisyonda genelgede sayılan mazeretleri olan insanlara bir seyahat belgesi verilecek. Ancak seyahat belgesi ile şehirlerarasında yolculuk yapılabilecek. Belki bundan sonra başka tedbirler de gelecek. Sahiller, parklar, mesire alanları gibi alanlarda vatandaşımız bulunmayacak. Kona kural neyse herkes harfiyen buna uysun. El birliğiyle bu problemin üzerinden geliriz. Güçlü devletimiz, büyük milletimiz var. Ama konan kurallara hep beraber uymalıyız” ifadelerini kullandı.

        MANİSA VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Korona virüsün ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla alınan yeni tedbirler ile daha önce alınan tedbirlerin uygulamaları ve denetimlerle ilgili konuların görüşüldüğü ve belediye başkanlarının da katıldığı Manisa İl İdare Kurulu Toplantısı, Vali Ahmet Deniz başkanlığında yapıldı.

        Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda Vali Ahmet Deniz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Vali Yardımcıları H. Volkan Köksal, Abdullah Etil ve Ünal Çakıcı, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

        Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ve İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan genelgeler doğrultusunda alınan ve alınacak tedbirlerin hassasiyetle uygulanması gerektiğini belirten Vali Deniz “Ülke olarak hassas bir süreçten geçiyoruz. Salgının ülkemizde yayılmasını önlemek için alınan tedbirlere uyulması konusunda hassasiyet göstermeliyiz. Özellikle kapatılan iş yerlerinin, vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu market ve pazar yerlerinde gerekli denetim ve kontrolleri sağlayalım. Ayrıca banka ve PTT önlerinde de vatandaşlarımızın toplu bir şekilde beklememeleri için gerekli önlemleri alalım” dedi.

        REKLAM

        İller arası otobüs seferleri yasaklandı

        Salgının yayılmasını önlemek amacıyla iller arası gerçekleştirilen otobüs seferlerinin 28 Mart 2020 tarihi saat 17.00 itibari ile yasaklandığını belirten Vali Deniz “Vatandaşlarımızın zorunlu haller dışında iller arası otobüslerle seyahatlerine izin verilmeyecektir” dedi.

        Salgının bize ve bizden de başkalarına geçmesini önlemenin en etkili yolunun sosyal izolasyonu sağlamak olduğunu belirten Vali Deniz, şöyle konuştu: “İlimizde mesire ve park yerlerinde, vatandaşlarımızın bugün itibariyle piknik, yürüyüş vb faaliyetler yapmalarını da yasakladık. Salgının yayılmaması için gerekli tüm tedbirler alınıyor. Ancak en etkili yol vatandaşlarımızın kendi sosyal izolasyonunu sağlaması. Tüm vatandaşlarımızın,milletçe birlik ve beraberlik içerisinde bu günleri atlana kadar zorunlu olmadıkça evden çıkmamalarını istiyoruz”

        DENİZLİ VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Denizli’de şehirlerarası yolculuk Pamukkale Kaymakamlığı koordinesinde kurulan ‘Seyahat İzin Kurulu’ denetiminde gerçekleştirilecek. Yolculuk yapmak isteyenler kurulA başvurduktan sonra gerekli izni aldıktan sonra şehir dışına çıkabilecek. Ayrıca seyahatlerde otobüs ve özel araçlarda polis ve jandarma tarafından ateş ölçümü yapılacak.

        Denizli Valisi Hasan Karahan başkanlığında toplanan ‘İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’ toplantısı sonrası korona virüs tedbirleri kapsamında ‘Seyahat İzin Kurulu’ oluşturulmasına karar verildi. Alınan kararda Pamukkale Kaymakamlığı Başkanlığında Seyahat İzin Kurulu kurulduğu belirtilerek, “İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşların, Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunmalarına ve talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergahı ve süresini de içerecek şekilde şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi düzenlenmesine karar verildi. Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esas olmak şartıyla ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapmasının valilik izni ile gerçekleştirilecek” denildi.

        REKLAM

        Özel araçlarla seyahat edenlerinde sağlık kontrolleri yapılacak!

        Alınan kararlarda en dikkat çekici konulardan biri ise sadece şehirlerarası otobüsler ile özel araçları ile seyahat edenlerin kontrol edilecek olmaları yönündeki karar oldu. Bu yönde alınan kararda ise şu ifadelere yer verildi:

        “Seyahat İzin Kurulunca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvuruların dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecek. Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüsler seyahatlerine başlayacak.

        Valiliklerce, toplu taşıma araçları ile illerine gelecekleri bildirilen yolcuların il girişlerinde kontrollerinin emniyet ve jandarma ekiplerince gerçekleştirilecek. Ateş ölçümü sırasında ateşi 37, 5 derecenin üzerinde olanların izole edilerek ilgili İlçe Sağlık Müdürlüğüne haber verilecek ve karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacak.

        İl giriş çıkışlarında özel araçları ile seyahat edecek kişilerin emniyet ve jandarma ekiplerince durdurularak bilgilendirilecek, ateş ölçümünün yapılarak ateşi 37, 5 derecenin üzerinde olanların araçlarında izole edilip, gerek görülmesi halinde karantinaya alınacak.

        İzinsiz yolculukların önlenmesi için valiliklerce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler alınacak.”

        ESKİŞEHİR VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Eskişehir Valiliği tarafından İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunda Korona virüse tedbir amaçlı şehirlerarası seyahat hakkında alınan kararlar açıklandı.

        Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak başkanlığında Vilayet Toplantı Salonunda gerçekleştirilen kurulda, şehirlerarası seyahat hakkında kararlar alındı.

        Kurulda konuyla ilgili alınan kararlar şu şekilde sıralandı;

        “Virüsün yayılmasını engellemek ve toplum sağlığını korumak için şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri ile ilgili ek tedbirlerin alınması zaruriyeti oluşmuştur. İller arası otobüs seferlerinin 28.03.2020 tarihi 17:00’den itibaren sadece valilik izni ile yapılmasına, işleyişin valilik tarafından belirlenmesine, ilimizde bulunan vatandaşlarımızın ilimizde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapmalarının valilik izni ile gerçekleştirilmesine, seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrolleri sağlık ekipleri tarafından otogarda yapıldıktan sonra otobüs seyahatine izin verilmesine, bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesinin sağlanmasına, otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerlerin sürekli hijyen kuralları açısından denetlenmesine ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyetlerini yürütmelerinin sağlanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

        REKLAM

        VAN VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Van İl İdare Kurulu Toplantısı'nda, şehirler arası seyahatler valilik iznine bağlandı.

        Valilikten yapılan açıklamada, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek için toplanan İl İdare Kurulu Toplantısı'nda, şehirler arası seyahatlerin valilik iznine bağlandığı bildirildi.

        Açıklamada görüşüne yer verilen Vali Bilmez, koronavirüsle mücadelede şimdiye kadar alınan tedbirlerin titizlikle yerine getirildiğini belirtti.

        Özellikle şehirler arası seyahatler için izinlerin, oluşturulan komisyon aracılığıyla verileceğini aktaran Bilmez, "Oluşturulan komisyonda Valilik, Büyükşehir Belediyesi, emniyet, kaymakamlıklar, ilgili sivil toplum kuruluşu temsilciler yer aldı. Zorunlu hallerde şehirler arası seyahat edecek vatandaşlarımız, Van ve Erciş ilçesindeki şehirler arası otogardaki bu komisyondan izin alarak seyahatlerini yapabilecekler." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        ARDAHAN VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Vali Mustafa Masatlı alınan tedbirleri ise şu şekilde açıkladı:

        "1-Cumhurbaşkanımızı talimatı ile iller arası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi 17.00'den itibaren ancak valiliklerin izni ile yapılabilecektir.

        2-Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valilik izni gerçekleştirilebilecektir.

        3-İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valiliğimiz koordinesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde "şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi" belgesi düzenlenecektir.

        4- Seyahat İzin Kurulu otogarlarda görev yapacaktır.

        5-Seyahat İzin Kurulunca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir.

        6-Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır.

        7-Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri gidilecek ildeki Valiliğe bildirilecektir.

        8-Valiliklerce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuları il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Çamlıçatak Kontrol noktası Sakaltutan Mevkisine, Şavşat kontrol noktası Sahara mevkisine taşınmıştır. Göle-Kars ve Çıldır-Doğruyol mevkisine iki yeni kontrol noktası oluşturulmuştur. Kontrol noktasında ki tüm giriş yapanların bilgileri izlem formuna işlenecek, giriş yapanlara uyulması gereken kurallar tebliğ edilecek. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir. Evde gözetime alınanların kontrolleri, muhtar, ihtiyar heyeti, aile hekimi, imamlar ve kolluk görevlilerince yapılacaktır. Belirlenen kurallara uymayanlara idari para cezası ve adli işlem yapılacaktır.

        9-Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır.

        10-Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin Valiliklerince seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir.

        11-Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanacaktır.

        12- İzinsiz yolculukların önlenmesi için Valiliklerce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler planlanacaktır.

        13- Otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, valiliklerce sürekli hijyen kuralları açısından denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacaktır.

        14-Bu kontrol ve denetimlerin te yerden ve sağlıklı yapılabilmesi için, Şavşat garajı, Kars garajı, Göle garajı ve Kars havaalanı servisi otogara taşınacak olup, giriş ve çıkışlar sadece otogardan yapılacaktır".

        REKLAM

        KAYSERİ VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Kayseri Valiliği resmi internet sitesinde, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri ile ilgili olarak alınan tedbirler açıklandı. Açıklamada; "Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valiliğimizin ve İlçelerinde Şehirlerarası Taşımacılık yapılan otogar bulunan Kaymakamlıklarımızın izni gerçekleştirilebilecektir" denildi.

        Yapılan açıklamada; "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayısında artışlar yaşanan Koronavirüs (Covid-19) virüsünün en temel özelliğinin, fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hızlı bulaşması ve enfekte insan sayısının çok hızlı artması, Bu salgının yayılmasının engellenmesinin en etkili yolunun ise sosyal hareketliliğin ve insanlar arası temasın azaltılarak sosyal izolasyonun sağlanması olması, aksi hallerde virüsün yayılımın hızlanarak vaka sayısının ve tedavi gereksiniminin artışına sebebiyet vermesi, vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetme riski ile karşılaşabilmeleri dolayısıyla toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebebiyet verebileceğinden dolayı; Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri ile ilgili olarak 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C maddesi gereğince ilimiz genelinde aşağıdaki tedbirler alınmıştır;

        1- İller arası otobüs seferleri, 28.03.2020 tarihi 17:00'den itibaren ancak Valiliğimizin ve İlçelerinde Şehirlerarası Taşımacılık yapılan otogar bulunan Kaymakamlıklarımızın izni ile yapılabilecektir.

        2- Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valiliğimizin ve İlçelerinde Şehirlerarası Taşımacılık yapılan otogar bulunan Kaymakamlıklarımızın izni gerçekleştirilebilecektir.

        3- İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan Vatandaşlarımız, Valiliğimizin ve ilçelerinde Şehirlerarası Taşımacılık yapılan otogar bulunan Kaymakamlıklarımızın koordinesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde 'şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi' belgesi düzenlenecektir.

        4- İller arası taşımacılık yapan otogar bulunan İlçe Kaymakamlıklarımız da aynı usul ve esaslar dahilinde Seyahat İzin Kurulu oluşturarak gerekli işlemleri yürüteceklerdir.

        5- Valiliğimizce ve ilçelerinde Şehirlerarası Taşımacılık yapılan otogar bulunan Kaymakamlıklarımızca oluşturulan Seyahat İzin Kurulları otogarlarda görev yapacaklardır.

        6- Seyahat İzin Kurulunca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir.

        7- Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır.

        8- Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri gidilecek ildeki Valiliğe bildirilecektir.

        9- Valiliklerce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuların il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir.

        10- Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin, rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır.

        11- Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergâhlarında ancak ilimiz otogarlarında duracak İlimiz Valiliğince veya ilçelerinde Şehirlerarası Taşımacılık yapılan otogar bulunan Kaymakamlıklarımızca seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir.

        12- Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanmıştır.

        13- İzinsiz yolculukların önlenmesi için Valiliğimizce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler planlanmıştır.

        14- Otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, valiliğimizce sürekli hijyen kuralları açısından denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacaktır.

        Yukarıda belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili hükümlerine göre idari para cezası uygulanacaktır" ifadelerine yer verildi.

        REKLAM

        MARDİN VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Mardin'de yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında uygulanan tedbirler kapsamında İl Pandemi Kurulu Toplantısı yapıldı.

        Vali Mustafa Yaman başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs salgınının kentte yayılmasını engellemek için yapılacak çalışmalar değerlendirildi. Toplantıda, kentte yürütülen çalışmalara ilave olarak şu tedbirlerin alınması kararlaştırıldı:

        "Tüm vatandaşların bulundukları şehirde kalmaları esastır. Şehirler arası otobüs seferleri ile tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması 28 Mart'ta saat 17.00'den itibaren İl/İlçe Seyahat İzin Kurulundan alınacak izin ile gerçekleştirilebilecektir. Şehirler arası seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, Seyahat İzin Kuruluna başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergahı ve süresini de içerecek şekilde 'şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi' düzenlenecektir. Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır. Otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanacaktır. Otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, sürekli hijyen ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürüteceklerdir."

        REKLAM

        Toplantıya, vali yardımcılarının yanı sıra Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya ve kurum müdürleri katıldı.

        TRABZON VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde şehirlerarası otobüs seyahatleri Valiliklerin iznine bağlanırken, konuyla ilgili Trabzon Valiliği bir açıklama yaptı.

        Açıklamada, "Tüm vatandaşların bulunduğu şehirde kalması esas olmakla birlikte doktor kararıyla sevki uygun görülenler, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastası olanlar, (anne, baba, çocuk, kayınvalide, kayınpeder), son 15 gün içerisinde geldiği yerde kalacak yeri bulunmayanlar 28.03.2020 Cumartesi, saat 17:00’den itibaren otogarlarda görev yapacak olan 'Seyahat İzin Kurulu'undan alacakları, 'Şehirlerarası Otobüs Seyahat İzin Belgesiyle seyahatlerini yapabileceklerdir" denildi.

        ÇORUM'DA SESSİZLİK

        Yeni tip korona virüs (Kovid-19) ile mücadele tedbirleri kapsamında şehirleri arası seyahatlerin kısıtlanmasının ardından Çorum’da ulaşım hizmetleri durdu.

        REKLAM

        İçişleri Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu korona virüs genelgesine göre şehirler arası otobüs seyahati valilik iznine bağlandı. Bugün saat 17.00’den sonra valilik izni alamayan vatandaşlar, izin alana kadar bulundukları ilde kalacak.

        Aynı zamanda tedavi için farklı bir ile sevk edilenler, ağır hasta olanlar, birinci derece yakını vefat edenler ve bulundukları ilde kalacak yeri olmayan kişiler, Seyahat İzin Kurulu’nun iznine tabi olacaklar.

        'Firmalar bürolarını kapattı'

        Kararın ardından Çorum Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde bazı firmalar bürolarını kapatırken, otobüsleri de peronlara çekti. Bugüne bileti olan ve transit olarak devam eden yolcuların ise seyahatleri kısmen gerçekleşiyor.

        Kısıtlamanın ilçeler arası ulaşıma nasıl yansıyacağı ile İl Pandemi Kurulu tarafından alınacak kararların ardından netleşeceği öğrenildi.

        SAKARYA VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Sakarya Valiliği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında yeni alınan ek tedbirler için toplandı.

        Valilikten yapılan açıklamada, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, salgın hastalıkla mücadelede İçişleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında alınan ek tedbirlerin uygulanmasına yönelik yapılacak çalışmalara ilişkin valilik binasındaki toplantıya başkanlık etti.

        REKLAM

        Salgının yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleriyle ilgili olarak alınan ek tedbirlerin önemine vurgu yapan Vali Nayir, toplantıda genelge maddelerini hatırlattı.

        Vali Nayir, genelgedeki hususların kentte sorunsuz bir şekilde uygulanmasına dair gerekli çalışmaların ivedi şekilde başlatıldığını belirtti.

        Görev dağılımının yapıldığını ifade eden Nayir, tüm vatandaşların da alınan tedbirlere riayet etmelerinin hayati önem taşıdığını bildirdi.

        - Düzce

        Düzce Valisi Zülkif Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 ile mücadele kapsamında, Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığınca alınan ilave tedbirler doğrultusunda, İl İdare Kurulu Toplantısı ve Pandemi Kurulu Toplantısının gerçekleştirildiğini söyledi.

        Mesire alanları ve şehir dışı otobüs terminalinde gerekli tedbirlerin uygulamaya konulacağını vurgulayan Vali Dağlı, "Salgın nedeniyle ilde tüm tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. 14 kural ve 14 gün kuralını unutmayalım. Mümkün olduğunca az kişiyle temas kuralım. Kovid-19 ile mücadelemizdeki başarı, devletimizin aldığı önlemler kadar, vatandaşlarımızın da sosyal mesafe, hijyen kurallarına ve mümkün olduğunca da "EvdeKal" çağrılarına uymalarıyla doğru orantılı." diye konuştu.

        REKLAM

        Vali Dağlı, otobüs terminalinde alınan kararları şöyle sıraladı:

        "Şehirlerarası otobüs seyahatleri Valilik iznine bağlanmıştı. Bu çerçevede doktor kararı ile sevki uygun görülenler, birinci derece yakını vefat eden ya da ağır hastası olanlar, son 5 gün içerisinde geldiği yerde kalacak yeri olmayanlar bugün saat 17.00'den sonra otogarda görev yapacak 'Seyahat İzin Kurulu'ndan alacakları 'Şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi' ile seyahat edeceklerdir."

        - Kocaeli

        Koceli Vali Hüseyin Aksoy'un başkanlığında, Koronavirüs İle Mücadele Kapsamında Alınan Tedbirler ve Kararlarla İlgili Genişletilmiş İl İdare Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

        Toplantıya, vali yardımcıları Dursun Balaban ve Suat Yıldız, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, Defterdar Dursun Ali Özel, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, Tarım ve Orman İl Müdürü Kerim Mete, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık ve İl İdare Kurulu Müdürü Yunus Güneş katıldı.

        REKLAM

        Toplantıda, salgın kapsamında alınan tedbirlerin en etkili şekilde uygulanması, bugüne kadar alınan tedbirlere vatandaşlara en üst seviyede riayet etmeleri ve vatandaşların zorunlu haller dışında evlerinden çıkmamalarının sağlanmasına yönelik konular görüşüldü.

        Kocaeli Valiliğinden yapılan açıklamada ise salgınının yayılmasının önlenmesi ve vatandaşların sosyal izolasyona geçmelerini sağlamak amacıyla İl Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararlara istinaden, Kocaeli genelinde bulunan piknik alanları ve ören yerleri hafta içi ve hafta sonu kapalı olacağı bildirildi.

        Açıklamada, salgın tehdidini engellemenin en temel yolunun vatandaşların evlerinde sosyal izolasyona geçmeleri olduğu vurgulandı.

        ERZURUM VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Erzurum’da İl İdare Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

        Erzurum Valisi Okay Memiş başkanlğında yapılan toplantıda şu kararlar alındı;

        ‘’1. 28.03.2020 Cumartesi günü saat 17.00 itibariyle tüm şehirler arası otobüs yolculuklarının valilik izni ile yapılması

        2. Tedavi için doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakını vefat eden/ağır hastası olan, son 15 günde gelip, kalacak yeri olmayan vatandaşların seyahatlerinin valilik izni ile yapılması

        3. Seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşların valilik koordinesinde oluşturulacak seyahat izin kurulu tarafından izin alarak yolculuk yapabilmesi

        4. Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık ve emniyet yetkililerinden oluşan ekipler tarafından yapılan kontroller sonucunda otobüs seferlerine başlanması

        5. Yolculuk yapan vatandaşların telefon numaraları, adresleri alınarak gidecekleri yerin valiliğine bildirilmesi

        6. İlimize giriş yapan vatandaşların sağlık taraması yapılacak ve karantinaya alınmasını gerektirecek bir durum olması halinde ilgili kişi veya kişiler 14 gün karantinaya alınması

        7. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altında tutulması gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilerek kontrollerinin yapılması

        8. Uygulama süresince otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetlerinin yasaklanması

        9. İzinsiz yolculukların önlenmesi amacıyla yol kontrolü planlanarak ve bu kontrollerin kolluk kuvvetleri tarafından uygulanması yönünde kararlar alınmıştır.’’

        REKLAM

        KIRIKKALE'DE SON DURUM

        Ulaşımda 43 ilin geçiş noktasında yer alan ve ’kilit kavşak’ olarak adlandırılan Kırıkkale’de, şehirler arası yolcu taşımacılığına getirilen düzenlenmenin ardından seyahatlerin valilik iznine de bağlanması nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi Otogarı bomboş kaldı.

        Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan, Türkiye dahil birçok ülkede etkisini gösteren korona virüs (Covid-19) salgının hızla yayılması yeni tedbirlerin alınmasına neden oldu. İçişleri Bakanlığınca, şehirler arası yolcu taşımacılığına kısıtlama getirilmesinin ardından yeni ek genelge ile birlikte seyahatlerin valilik iznine bağlanmasına karar verildi. Ulaşımda 43 ilin geçiş güzergahındaki ’kilit kavşak’ olarak adlandırılan Kırıkkale’de yer alan 15 Temmuz Demokrasi Otogarı, 81 il valiliğine gönderilen genelge ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından bomboş kaldı. Bugün saat 17.00 den itibaren şehirler arası otobüs seferlerinin izne bağlanmasının ardından kent genelindeki otogarlarda otobüs seferleri tek tek iptal edildi. Yolcusuz kalan tüm otobüsler peronlardan çekilerek park alanlarına kaldırıldı.

        REKLAM

        "Saat 17.00'ye kadar yolculuklar devam edecek"

        Kırıkkale Şehirlerarası Otogarı Genel Müdürü Onur Güney, "Kırıkkale 43 tane vilayetin bağlantı noktası. Bundan 10 gün öncesine kadar normalde 200'e yakın transit otobüsler gidip geliyordu. Doğu'dan Batı'ya, Batı'dan Doğu'ya, Karadeniz istikametine giden. Ancak bu sayımız son 15 gündür sayımız 20-30'lara kadar düştü. Ayrıca bizim Kırıkkale'nin bir özelliği Ankara'ya minibüslerimiz çıkıyordu. Günde 125, 130, cuma günleri 160 civarında. Onlar da son zamanlar 12-13'e düştüler. Bugün de biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığının bir genelgesi çıktı. Saat 17.00'e kadar yolculuklar devam edecek. Saat 17.00'den itibaren seyahat izin komisyonlarından izinler alınacak. O izinden sonra vatandaşlarımız yolculuk yapmaya başlayacaklar" ifadelerini kullandı.

        SAMSUN VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Samsun Valiliği tarafından konu hakkında yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığımızın genelgesiyle daha önce planlanan 28 Mart saat 17.00'den sonraki otobüs seferleri iptal olmuştur. Bu tarihten sonraki seferler valiliğimizin izniyle yapılacaktır. Vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşlarımız, şehirlerarasında yolculuk yapması için otogarda görev yapan Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi talebinde bulunacaklardır” denildi.

        “Seferlerimiz neredeyse durmuş vaziyette”

        Genelge sonrası durumu değerlendiren Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali Müdürü Sönmez Yalçın, “Bugün saat 17.00‘den itibaren seferler kaldırılacak. Artık şehirlerarası yolcu taşımacılığı seyahat izin belgesi ile yapılabilecek. Bugün valimiz otogara bir ziyaret gerçekleştirecek sonra kurul oluşturacağız. O kurul otogarda görev yapacak. Bundan sonra seyahat etmek isteyenler o kurulun seyahat belgesi düzenlemesinde sonra seyahat edebilecek. Şu an seferlerimiz neredeyse durmuş vaziyette. Bazı günler oluyordu küçük ve büyük araçlarla yaklaşık 9 bin çıkışımız oluyordu. Türkiye’de en fazla sirkülasyon olan 5 otogardan birisiydik. Şu an itibarıyla yüzde 99.9 seferlerimiz azalmış durumda. Daha önceden satılmış biletlerden dolayı yazıhaneler son seferlerini düzenliyorlar. Bugün saat 17.00’den sonra otogardaki yoğunluğun tamamen eriyeceğini düşünüyorum. Büyük ihtimalle yazıhaneler kapanacak ve tek tek otobüslerin çıkışı sağlanacaktır diye tahmin ediyorum. İnşallah bu zor günler gelip geçecek” diye konuştu.

        Bir otobüs firmasının Karadeniz Bölge Müdürü olan Ali Karayutu ise, “Bizler bu olaylar başladığı zaman araçlarımızın hijyen temizliğini yaptık. Düzenli olarak da yapıyoruz. Araçlara binerken kolonya ve dezenfektanla önlem alıyoruz. Araçta taşınabilecek yolcu sayısı da azaltıldı. Bu şekilde tedbirlerle salgına karşı yapılan mücadeleye destek veriyoruz” şeklinde konuştu.

        Seyahat İzin Kurulu'nun valilik temsilcisi İdare Hizmetleri Şube Müdürü Kenan Akçay, Büyükşehir Belediye Temsilcisi, Emniyet Müdürlüğü Temsilcisi, İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcisi, Otogar Sorumlusu ile Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisinden olacağı duyuruldu.

        REKLAM

        BALIKESİR VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Balıkesir Valiliği, bugün saat 17.00 itibariyle otobüs ile şehir dışına çıkışlarda "Şehirler arası Otobüs Seyahat İzin Belgesi" zorunluluğunun getirildiğini duyurdu.

        Valilikten yapılan açıklamada, virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüs seferleriyle ilgili ek tedbirlerin alınması zaruriyetinin oluştuğu belirtildi.

        İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün koronavirüs genelgesiyle ek tedbirlerin uygulanmaya başlanacağının bildirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlarımız, valilerin, kaymakamların koordinesinde oluşturulacak 'Seyahat İzin Kuruluna' başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergahı ve süresini de içerecek şekilde 'Şehirler Arası Otobüs Seyahat İzin Belgesi' düzenleneceği belirtilmektedir."

        REKLAM

        Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü trafikten sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Serdar Gökmenoğlu başkanlığında ve koordinasyonunda, "Şehirler Arası Otobüs Seyahat İzin Belgesi" düzenlemek üzere oluşturulan kurul, 17.00 itibariyle Balıkesir Şehirler Arası Otobüs Terminalinde göreve başlayacak.

        AYDIN VALİLİĞİ AÇIKLAMA

        Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, bugün saat 17.00 itibariyle şehirler arası otobüs yolculuklarının durdurulacağını duyurdu.

        İl Koordinasyon Kurulu ve İl Pandemi Kurulu toplantılarından alınan kararlarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Köşger, saat 17.00 itibariyle şehirlerarası otobüs yolculuklarının durdurulacağını, yalnızca ağır hasta olan, bir doktor tarafından başka bir hastaneye sevk edilen, birinci derecede akrabası vefat edenler ve son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri olmayanların izin belgesiyle seyahat edebileceklerini açıkladı.

        Köşger, açıklamasında "Bu kural, ikameti farklı illerde olan çalışanları da kapsamaktadır. Özel araçla seyahat serbest olmakla birlikte tavsiye edilmemektedir. Şehrimize giriş ve çıkışlarda ve yol boyunca sağlık ve güvenlik güvenlik görevlilerimiz seyahat izin belgesi ve sağlık kontrolü yapacaklardır. Seyahat izin belgeleri terminallerde oluşturulacak bürolarda alınacaktır." ifadelerini kullandı.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ