Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya KARŞI DARBE! Son dakika ABD haberleri... Trump görevden mi alınacak?

        ABD medyasında yer alan haberlerde, bazı kabine üyelerinin mevcut Başkanı Donald Trump'ı anayasanın 25. maddesini devreye sokarak, görevden almayı düşündüğü ifade edildi.

        ABC News'e konuşan çeşitli kaynaklar, bazı kabine üyeleri arasında Trump'ı görevden almak için tartışmaların yaşandığı söyledi. Ancak bu görüşmelerin ne kadar kapsamlı olduğu ya da mevcut başkan yardımcısı Mike Pence'in desteğinin olup olmadığı belli değil.

         Trump destekçilerinden darbe girişimi: 4 ölü
        Trump destekçilerinden darbe girişimi: 4 ölü Haberi Görüntüle

        1965'te kabul edilen anayasanın 25. maddesinin 4. bölümü, başkanın gönüllü olmayarak iktidardan çıkarılması için bir sürecin önünü açıyor, ancak bugüne kadar buna hiç başvurulmadı.

        Başkan yardımcısı ve çoğunluk, Trump'ın "makamının yetki ve görevlerini yerine getiremeyeceğine" karar verirse, Kongre'ye yazılı bir bildiri göndererek, başkan yardımcısını başkan vekili olarak atayabilir. Öte yandan, ‘makamının yetki ve görevlerini yerine getiremeyeceğine’ maddesi yoruma açık.

        AZİL SÜRECİ GÜNDEMDE

        ABD medyasına konuşan New York'tan Temsilciler Meclisi'ne giren Hakeem Jeffries, "Tüm seçeneklerin masada olduğunu söylerken, tüm seçeneklerin masada olması gerektiğini kastediyorum" ifadesini kullandı. Massachusetts'in Temsilciler Meclisi üyesi Ayanna Pressley de "Donald Trump, Temsilciler Meclisi tarafından derhal azledilmeli ve Kongre tekrar toplanır toplanmaz ABD tarafından görevden alınmalı" dedi.

        REKLAM

        Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Ekim ayında, anayasanın 25. Maddesi uyarınca görevden alınmasına izin verecek mevzuatı gündeme getirmiş, bunun Trump ile ilgisi olmadığını söylemişti.

        Pelosi, Trump’ın koronavirüse yakalanmasının ardından, Trump'ın zihinsel sağlığı hakkında sorular yöneltti ve sağlığı hakkında daha fazla şeffaflık talep etmişti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ