Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Belarus Cumhurbaşkanı Beştepe'de!

        Ziyarette iki ülke arasındaki ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilerek, işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

        Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor. Ziyaret vesilesiyle ikili ilişkilerin ahdi zeminine önemli katkılar sağlayacak muhtelif anlaşmaların imzalanması da beklenirken, Türkiye-Belarusİş Forumu düzenlenecek.

        İkili görüşmenin ardından Erdoğan ve Lukaşenko ortak basın toplantısı düzenledi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden satır başları:

        Türkiye, Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Türkiye ile Belarus arasındaki işbirliğini ileri taşımanın gayretinde olacağız. Özellikle ekonomi alanında çok ciddi bir potansiyel söz konusu. Bugün de iş insanlarımız bir araya geldi. Ticaret hacmimiz gelişme eğilimi içerisinde. 6 anlaşma imzalandı. 2016 yılında 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefi belirledik. Bu hedefe henüz ulaşabilmiş değiliz. Yeni hedefimiz 1.5 milyar dolarlık bir hedeftir. Türkiye ve Belarus bunu gerçekleştirebilecek bir imkana sahiptir. İş dünyamızın temsilcilerini teşvik etmeyi sürdürüyoruz.

        Dün Kırıkkale'de Belarus-Azerbaycan ortak yapımı bir traktör fabrikası açılmıştır. Bilim ve teknoloji alanındaki ilişkilerimiz müstesna bir niteliğe sahiptir. Ortak bilim ve tekonoloji komitesi ilk toplantısını geçtiğimiz aylarda Ankara'da gerçekleştirmiştir. Bilhassa yüksek teknolojili ürünlerin üretimi, tıp ve eczacılık bizler için önemlidir.

        Belaruslu turistlerin tercih ettiği ülkelerden birinin Türkiye olması memnuniyet vericidir. 2018'de Türkiye'yi ziyaret eden Belaruslu sayısı 245 bine ulaşmıştır.

        FETÖ ile mücadele de görüşmelerimizin gündemindeydi. Belarus bu mücadelemizde bizi yalnız bırakmamıştır. Bu vesileyle sayın Lukaşenko'ya huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Yoğun ve somut gündeme sahip Türkiye-Belarus ilişkileri sağlam temeller üzerinde gelişme göstermektedir. Görüşmelerimizin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ