Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika: Büyük FETÖ OPERASYONU! 50 ilde 304 gözaltı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik İzmir merkezli 50 ilde, 295'i muvazzaf toplam 304 kişi hakkında operasyon başlatıldı.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü ve İzmir Jandarma Komutanlığı tarafında başlatılan operasyonun FETÖ’ye yönelik bugüne kadar yürütülen, hedef sayısı ve nitelik açısından en geniş çaplı operasyon olduğu bildirildi.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik başlattığı soruşturmada, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından da açıkça delil kabul edilen, ankesörlü/ kontörlü sabit hatlarla irtibat kuran örgüt üyeleri tek tek belirlendi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Milli İstihbarat Teşkilat Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanlığı ile sağladığı koordinasyon sonrası toplam 304 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

        REKLAM

        50 İLDE OPERASYON DEV OPERASYON

        Verilen gözaltı kararı sonrası İzmir Emniyet Müdürlüğü ve İzmir Jandarma İl Komutanlığı ekipleri toplam 50 ilde dev operasyon başlattı. Gözaltı listesinde ismi bulunanların 5’i albay, 1’i yarbay, 1’i binbaşı, 10’u yüzbaşı, 53’ü üsteğmen, 5’i teğmen, 221’i astsubay, 7’si uzman çavuş ve 1’i Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı asker şahıslardan sorumlu mahrem sözde imam ve yönetici olduğu öğrenildi.

        295’İ HAVA VE KARA KUVVETLERDEN MUVAZZAF ASKER

        Gözaltı listesinde ismi bulunan 304 kişiden 111'i Hava Kuvvetleri, 193’ünün ise Kara Kuvvetleri Komutanlığında görevli olduğu bildirildi. Yine haklarında gözaltı kararı verilen asker kişilerden 295’inin muvazzaf personel olduğu öğrenildi.

        TOPLAM 20 BİN 789 GÖZALTI KARARI

        FETÖ’nün TSK’daki yapılanmasını deşifre etmek için yürütülen ankesörlü/ kontörlü sabit hat soruşturmalarında bugüne kadar toplam 20 bin 789 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Haklarında gözaltı kararı verilen kişilerden 19 bin 187’sinin yakalandığı belirtildi. Yakalanan kişilerden 7 bin 462’sinin tutuklandığı, 10 bin 111’nin adli kontrol şartı ile bin 614’nün ise kolluk birimleri tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi.

        7 BİN 381 KİŞİ İTİRAFÇI OLDU

        Gözaltına alınan 7 bin 381 kişinin ise etkin pişmanlıktan faydalanarak FETÖ hakkında önemli bilgiler verdikleri bildirildi. Gözaltına kişilerin yüzde 38’in itirafçı olduğu öğrenildi.

        GATA YAPILANMASINA OPERASYON

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün mahrem hizmetler sınıfı kapsamında örgütlendiği tespit edilen GATA personeline yönelik soruşturmada 31’i doktor, 6’sı mahrem sorumlu olmak üzere 37 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, “FETÖ’nün mahrem hizmetler sınıfı kapsamında örgütlendiği tespit edilen GATA (Sağlık Bilimleri Üniversitesi) personeline yönelik olarak, FETÖ'nün örgüt mensupları arasında iletişim yöntemi olarak kullandığı, ankesörlü telefonlar ile kontörlü, büfe telefonlarından periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştikleri ve bu şekilde tespit edilen şüphelilerin FETÖ terör örgütü ile irtibatları tespit edilen, daha önce GATA bünyesinde görev yapan/görev yapmış (4’ü GATA’da olmak üzere) 14’ü aktif görevde, 2’si emekli, 1’i istifa etmiş, 14’ü ihraç olmak üzere 31 doktor, 6’sı ‘mahrem imam’ toplam 37 şüpheli hakkında, 08.12.2020 tarihi itibariyle gözaltı kararı verilmiştir” denildi.

        Şüpheliler arasında 1’i aktif görevde 2 profesör, 3’ü aktif görevde 5 doçent, 5’i ihraç 1’i emekli 6 albay, tamamı ihraç 5 yarbay, aktif görevde 1 binbaşı, aktif görevde 2 yüzbaşı ve ihraç 1 üsteğmenin bulunduğu belirtildi. Şüphelilerin yakalanmasına yönelik işlemlere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce devam edildiği ifade edildi.

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAKİ YAPILANMASINA OPERASYON

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Sağlık Bakanlığı'ndaki yapılanmasına yönelik soruşturmada 3'ü aktif görevde olan 9 doktor ile bir eski hemşire olmak üzere toplam 10 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi.

        Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Terör Suçları Soruşturma Bürosunca, terör örgütünün Bakanlıktaki yapılanmasına yönelik soruşturmalar kapsamında, HTS analiz raporları, Bank Asya kayıtları ve aleyhe beyanlar gibi örgüt mensubu oldukları yönünde deliller bulunan 10 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı belirtildi.

        Şüphelilerden 9'unun doktor, 1'inin ihraç edilen hemşire olduğu kaydedildi. Açıklamada, doktor şüphelilerden 3'ünün aktif görevde bulunduğu, 3'ünün ihraç edildiği, 2'sinin istifa ettiği, 1'inin emekli olduğu da aktarıldı.

        Şüphelilerden ikisinin, örgütün haberleşme uygulaması ByLock kullanıcısı oldukları belirtilen açıklamada, hakkında gözaltı kararı verilenlerin yakalanmasına yönelik çalışmaların Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce sürdürüldüğü kaydedildi.

        22 ŞÜPHELİYE 'FİNANSAL DESTEK' GÖZALTISI

        Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finansal destek sağladıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen 29 şüpheliden 22'si yakalandı.

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ'nün finans merkezi olduğu gerekçesiyle kayyum atanan Kaynak Holding ve holdinge bağlı şirketlerde çalışan bazı şüphelilerin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatından sonra Bank Asya'ya para yatırdığı belirlendi.

        Şüphelilerin örgütün derneğine bağış yaptığını, kapatılan Zaman gazetesine abone olduklarını ve örgütün tepe yöneticileriyle irtibat kurduklarını da tespit eden savcılık, bu kapsamda 29 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

        Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, belirlenen adreslere düzenlediği eş zamanlı operasyonda, şüphelilerden 22'sini yakaladı.

        Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürerken, firari 7 kişi aranıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ