Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika haberi: Cumhuriyet tarihinde bir ilk... İstanbul'da Süryani kilisesi - Haberler

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi temel atma törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mor Efrem Süryani Kadim Kilisesi'ni İstanbul için yeni bir zenginlik olarak görüyorum" dedi. Kilisesinin inşaatının iki yıl içinde tamamlanacağını bildiren Erdoğan, “İnşallah açılışında da bir arada oluruz” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

        "KAPIMIZ DA KALBİMİZ DE AÇIK"

        "Bu coğrafyayı yaklaşık bin yıldır İstanbul’u da 566 yıldır yöneten bir milletiz. Etnik ve kültürel çeşitliliğin ve insanlık mirasının merkezi olmuştur. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya kadar her yerden bu topraklara gelen mazlumlar için kapılarımız da kalbimiz de sonuna kadar açık olmuştur. Son olarak Suriye ve Iraktan gelen içlerisinde Arap, Kürt, Türkmen ve bu Müslüman kardeşlerimizin yanında Süryanilerin, Ezidilerin ve diğer inanç gruplarına mensup insanların da bulunduğu 4 milyona yakın insanı şu anda ülkemizde misafir ediyoruz. Terör örgütü her türlü zulmü yaparken biz hiçbir ayrım yapmadan yüreğimizi açtık. Kapımıza gelen insanların ne inançlarını ne kültürlerini sorgulamak aklımızdan bile geçmemiştir. Bizim için buraya gelen herkes önce insandır."

        "FARKLILIKLARIMIZ ZENGİNLİK"

        İçinde bulunulan coğrafyanın sahip olduğu doğal ve beşeri zenginlik sayesinde binlerce yıldır insanlığın en büyük medeniyet ve kültür inşa hareketlerine sahne olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Böylesine cazibe merkezi bir coğrafya ister istemez sürekli saldırılara ve bunların yol açtığı acılara da maruz kalmıştır. Ülkemizde bugün de tarihi kaderi yaşıyor. Bölgemizde cereyan eden hadiselerin önemli bir bölümümün arka planında bu toprakların zenginliklerine sahip olma emeli vardır. Farklı söylemlere ortaya çıkmış olsalar da tüm terör örgütlerinin ve onları birer maşa olarak kullanan güçlerin asıl hedefi ortak vatanımızdır. Bu saldırıları boşa çıkarmanın yolu farklılıklarımızı en önemli zenginliğimiz görerek, 82 milyon olarak tek yürek, tek bilek halinde hareket etmemizden geçiyor. Unutmayınız bu ülke hepimizin ülkesidir. Bu devlet hepimizin devletidir Türkiye güçlendikçe ortaya çıkan imkanlardan bilaistisna tüm vatandaşlarımız yararlanmıştır, yararlanacaktır."

        "HEPİMİZ REFAHI PAYLAŞACAĞIZ"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkede hak ve özgürlükler genişledikçe bundan da yine istisnasız tüm vatandaşların faydalanacağını ifade ederek, bunun tek istisnasının terör örgütleri, teröristler, ülkesine ve milletine karşı ihanet içine girenler olduğunu söyledi. Bunun dışında ne zihinlerinde ne de kalplerinde ayrımcılığa yer olmadığını, olmayacağını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

        "Zira yaratılanı yaradandan ötürü sevme anlayışı medeniyetimizin gereğidir. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ne kadar yaklaşırsak hepimiz de o derece kendimizi güvende ve huzurlu hissedeceğiz. Hepimiz de ortaya çıkan refahı paylaşacağız. Üzerinde Allah'ın izniyle daha binlerce yıl boyunca beraberce yaşayacağımızın bu toprakların zenginliği ve bereketi hepimize yeter. Önemli olan birliğimize, beraberliğimize, dayanışmamıza, ortak hedefler etrafında kenetlenme azmimize sahip çıkmamızdır. Bunu başardığımızda inşallah üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir meselemiz yoktur. Doğrusu böyle anlamlı bir yaz gününde bu temel atma töreninde bu duygularla Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin Süryani cemaatine, İstanbul'a kazandırılmasında emeği geçenleri özellikle tebrik ediyorum. Tabii ki buraya katkısı olacak tüm cemaat mensuplarını veya cemaat dışından olan tüm dostlarımızı da özellikle kutluyorum."

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı temel atma törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski milletvekili ve Mardin Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Dini liderler ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de katıldı.

        Yeşilköy'de bugün temeli atılan kilise ile ilgili haberi ilk kez duyuran Habertürk muhabiri Emrah Doğru, Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin ile konuşmuştu. Susin şunları söylemişti:

        "AŞIRI SEVİNÇLİYİZ, MUTLUYUZ"

        “Cumhuriyet tarihinde bir ilki yaşıyoruz, bu güzel ilki ise Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştiriyoruz. Bütün Süryani Ortodoks Cemaati olarak çok büyük bir heyecan içerisindeyiz, Cumhurbaşkanımızın büyük katkıları ile temeli atılacak olan bu kilisenin özellikle izinleri konusunda çok büyük destekleri oldu. Çok aşırı sevinçliyiz, mutluyuz. Süryani Cemaatimizin yoğun olarak yaşadığı, Yeşilköy, Bakırköy ve Florya’da ki vatandaşlarımıza güzel hizmeti olacak.”

        "CUMHURBAŞKANIMIZIN İRADESİ"

        Süryani Kadim Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Güldal da "10 seneden bu yana kilise için çaba harcıyoruz. Başta sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Cumhurbaşkanımızın iradesi ile gerçekleştirdiğimiz kilisemizin inşaatı toplumumuzda büyük sevinç ve mutluluğa neden olmuştur" diye konuşmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ