Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu SON DAKİKA hain saldırı! Erbil'de Türk diplomatlara silahlı saldırı: 1 şehit - Haberler

        Erbil'de restorandasusturucu silahlarla saldırı meydana geldi.Dışişleri Bakanlığı, Erbil Başkonsolosluğu'nda çalışan 1 Türk diplomatın şehit olduğunu aktardı. Olayın araştırılması için bir heyet, Ankara'dan Erbil'e gitti.

        Öte yandan olaya ilişkin 3 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Şahısların yardım yataklık ettikleri düşünülüyor.

        ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da, "Bugün Erbil'de Türk konsolosluk çalışanlarına yönelik hain saldırıda hayatını kaybeden diplomatın arkadaşlarına, ailesine ve meslektaşlarına en derin başsağlığı dileklerimizi gönderiyor, saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

        Habertürk yazarı Çetiner Çetin'in aktardığına göre, 14:10 saatlerinde Erbil'in en işlek noktasında, Türk diplomatların yemek yemek için gittiği restoranda susturucu silahlarla saldırıda bulunuldu.Konsolosların cam kenarına yakın masaya oturdukları, içeriye giren 2 kişinin susturucu silahla saldırdığı aktarıldı. Saldırgan ile diplomatların aracının aynı otoparkta olduğu, yemek yenilen restorandaki bir kişinin korumalarının da saldırganlara silahla karşılık verdiği, kaçarken bir saldırganın yaralandığı, birinin ise aracı kullandığı, aracın hareket ettiği noktadan 120 kamera görüntüsünün incelendiği bilgisi verildi.

        Restoran sahibinin paylaştığı bilgilere göre, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırgan, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı.

        Irak Dışişleri Bakanlığından saldırıya ilişkin açıklamada, "Olayın ayrıntılarını takip ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Fransa seyahatini keserek Erbil'e dönüyor.

        Bunun diplomatlara yönelik, terör saldırısı olduğu aktarıldı. Kaçarken saldırganların birkaç yere daha ateş ettiği söylendi. İlk belirlemelere göre, PKK tarafından yapılmış olabileceği belirtildi.

        Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay emniyet görevlileriyle olay yerini incelemede...

        ErbilEmniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi.

        Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması içinErbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

        Olay yerinde güvenlik kordonu oluşturan güvenlik güçleri gazetecilerin çekim yapmasına izin vermiyor.

        DIŞİŞLERİ: FAİLLERİN BULUNMASI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR

        Dışişleri Bakanlığınca, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğundaki bir görevlinin şehit edilmesine ilişkin, saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerin sürdüğü bildirildi.

        Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün öğleden sonra Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğundaki bir görevlinin Başkonsolosluk binası dışında bulunduğu sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olduğu belirtildi.

        Açıklamada, "Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

        İBRAHİM KALIN: GEREKEN CEVAP VERİLECEKTİR

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Erbil'deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir." açıklamasında bulundu.

        AB BÜYÜKELÇİSİ BERGER: TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

        AvrupaBirliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, "Erbil'de Türk Konsolosluğu'nun bir görevlisinin öldürüldüğünü öğrenmekten derin bir üzüntü duyuyoruz" dedi.

        AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger,ErbilBaşkonsolosluğu görevlisinin silahlı saldırıda şehit edilmesiyle ilgili Twitter hesabındanaçıklama yaptı. Berger, "Erbil'de Türk Konsolosluğu'nun bir görevlisinin öldürüldüğünü öğrenmekten derin bir üzüntü duyuyoruz. En içten taziyelerimizi sunarken, kalben ve tüm dualarımızla Türkiye'nin ve merhumun ailesi ile sevenlerinin yanında olduğumuzu ifade ederiz" ifadelerini kullandı.

        TERÖR ÖRGÜTÜNÜN MİSİLLEMESİ Mİ?

        Saldırı, Ankara'daki güvenlik kaynakları tarafından Kandil'in Kortek Virajları bölgesinde 27 Haziran perşembe günü yapılan operasyona yönelik terör örgütünün misillemesi olarak değerlendiriliyor. Terör örgütü PKK'nın sözde yürütme konseyi üyesi Diyar Garip Muhammed, MİT ve TSK'nın ortak operasyonuyla öldürülmüştü.

        HUQQABAZ'DAN AÇIKLAMA

        Türk konsolosluk çalışanlarının uğradığı silahlı saldırıya ilişkin 'HuQQabaz' dan açıklama geldi.

        Açıklamada şu sözlere yer verildi:

        "Ülkemizin değerlerini tanıtmak amacıyla dünyanın çeşitli yerlerine açtığımız HuQQabaz adlı markamızın, Erbil’de Irak’lı iş ortağımız tarafından franchise olarak işletilen şubesine, bugün (17 Temmuz) öğleden sonra yapılan haince saldırıyı derin üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

        Menfur saldırıda Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli bir diplomatımız şehit olmuş, bir Irak vatandaşı hayatını kaybetmiş, bir Irak vatandaşı da yaralıdır. Şehidimize ve hayatını kaybeden Irak vatandaşına Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır, yaralı Irak vatandaşına da acil şifalar diliyoruz.

        Mekanımızda gerçekleşen hain saldırının faillerinin, süratle bulunması için tüm resmi makamların çalışmaları sürmektedir. Gösterdikleri çabalar ve acımızı paylaştıkları için ülkemiz ve Erbil makamlarına teşekkür ediyoruz.

        Hain saldırıyı şiddetle kınıyor en kısa sürede faillerin bulunmasını ve adaletin tecelli etmesini umuyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ