Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Putin'den flaş çıkış: Ruble ile ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak! - Son dakika haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya Devlet Başkanı Putin Ruble ile ödemelere ilişkin açıklamasında Gazprombank'ta gaz ödemelerine özel hesap açılması gerektiğini söyledi.

        Putin "Gaz tedarikleri için ödemeler 1 Nisan'da başlayacak. Eğer hesap açılmaz ve Ruble ile ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak" dedi.

        Euro ve dolar cinsinden işlemlerin bloke edileceğini ifade eden Putin "Ruble ile ödeme, egemenliğimizi güçlendirmek anlamına geliyor. Bu sayede ticarette ulusal paramızın payını artıracağız" diye ekledi.

        Rusya'ya karşı ekonomik savaşın yıllar öncesinden başladığını belirten Putin "ABD, küresel istikrarsızlıktan kar elde edecek" dedi.

        REKLAM

        ALMANYA RUBLE İLE ÖDEMEYECEK

        Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Rusya'dan ithal edilen doğal gaz için ödemeleri avro olarak yapacağını Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin'e bildirdiğini söyledi.

        Scholz, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında, Rus gazına yapılacak ödemeler konusunda "Sözleşmelere baktık. İçeride ödemenin avro olarak yapılacağı yazıyor. Görüşme sırasında Rusya Devlet Başkanına bunun böyle olması gerektiğini ve böyle kalacağını söyledim." dedi.

        Özellikle şirketlerin bu ödemeleri avro cinsinden yapmak istediklerine işaret eden Scholz, "Onun (Putin) fikirleri, bunun olabileceği yönünde. Buna artık yakından bakacağız ancak her durumda şirketler avro cinsinden ödeme yapmak istiyorlar ve öyle yapabilirler, yapacaklardır." diye konuştu.

        Scholz, Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bu zaman alacak bir çalışma. Enerji ithalatını çeşitlendirmeye devam edeceğiz. Bu aynı zamanda Putin'e uzun vadeli bir mesaj." ifadesini kullandı.

        Scholz, Vladimir Putin'i Ukrayna'ya karşı savaşı sona erdirmeye çağırarak, "Putin'i şimdi bir ateşkesi kabul etmeye, insani yardımları mümkün kılmaya ve gerçek barış müzakerelerini yürütmeye çağırıyoruz" dedi.

        Scholz, Rusya'ya yönelik yaptırımların kararlılıkla uygulanacağını kaydetti.

        AVUSTURYA DA RUSYA'YA OLAN BAĞIMLILIĞI AZALTMAK İSTİYOR

        Nehammer de Rusya'ya enerji bağımlılığının korkunç bir şey olduğunun altını çizerek, yaptırımların onları uygulayan devletleri değil, uygulananları zayıflatması gerektiğine dikkati çekti.

        Karl Nehammer Avusturya'nın da gelecekte Rus gazına bağımlı olmaması için gaz arzını çeşitlendirmeye çalıştığını belirtti.

        Avusturya'nın Batı Balkan ülkeleriyle uzun bir ortak tarihe sahip olduğunu hatırlatan Nehammer, "Sadece olası Avrupa perspektifleri hakkında konuşmamız değil, aynı zamanda bir şeyler yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla burada vites değiştirmemiz, harekete geçmemiz ve bu ülkelerdeki insanlara bir bakış açısı kazandırmamız jeostratejik çıkarlar açısından bizim için önemli." şeklinde konuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ