Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberler: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den AB'ye acil çağrı!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliğine (AB) katılımı için başvuru dilekçesini imzaladığını bildirdi.

        Bulgaristan, Çekya, Estonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya; Ukrayna'nın AB'ye acil katılım perspektifini hak ettiğini söyledi.

        İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio da Ukrayna'nın AB'ye katılma başvurusunun, 'yasal bir talep' olduğunu belirtti.

        8 AB ÜLKESİNDEN MEKTUP

        Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı.

        Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Avrupa Birliği (AB) üyesi olan sekiz ülkeden Ukrayna’ya destek geldi. Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı Vlaimir Zelenskiy tarafından Avrupa Birliği üyeliği için yapılan resmi başvuru sonrasında ortak açıklama yaptı.

        Ukrayna’ya AB aday statüsünün acilen verilmesi gerektiği bildirilen açıklamada, “Biz, AB üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya Devlet Başkanları olarak Ukrayna'nın AB üyeliğini hak ettiğine tam olarak inanıyoruz. Bu nedenle AB üye devletlerini Ukrayna'ya azami siyasi destek vermeye ve AB kurumlarının Ukrayna'ya AB aday statüsü vermek için bir an önce adımlar atmasına ve katılım müzakerelerini başlatmasına izin vermeye çağırıyoruz. Bu kritik anda Ukrayna ve halkıyla tam dayanışmamızı yineliyoruz” denildi.

        AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN DESTEK

        Avrupa Parlamentosu (AP), yarın Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenecek olağanüstü oturumda Ukrayna'nın AB üyeliğine destek veren bir karar tasarısı geçirmeye hazırlanıyor.

        AP'de oylamaya sunulacak karar tasarısının bağlayıcılığı bulunmuyor. Tasarı üzerinde siyasi grupların çoğunun uzlaşı sağladığı belirtiliyor.

        Taslağı yayımlanan tasarıda AP milletvekilleri, Ukrayna'ya adaylık statüsü verilmesi için AB kurumlarına çağrıda bulunacak. Tasarıda ayrıca Ukrayna'nın AB ortak pazarına entegrasyonu yönünde çalışılması istenecek.

        Tasarının taslağında değişiklik olmazsa milletvekilleri, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların genişletilmesi, Belarus'a yaptırımların artırılması, Rusya'dan gaz ve petrol alımının sınırlandırılması, AB'nin Rusya'ya, Rusya'nın da AB'ye yatırımlarının yasaklanması, Rusya'daki tüm bankaların Avrupa mali sisteminden engellenmesi, Rusya ve Belarus'un SWIFT sisteminden çıkarılması, Rus gemilerinin AB limanlarına girişine izin verilmemesi gibi taleplerde bulunacak.

        Tasarıda Batı Balkanlar'a da yer veriliyor. Milletvekilleri, Rusya'nın Batı Balkanlar'daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden duydukları endişe ile Ukrayna'ya ve AB politikalarına destek veren Batı Balkan ülkelerine takdirlerini metinde ifade ediyor.

        Tasarıda, "Avrupa Parlamentosunun, Sırbistan'ın Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarına uymamasından üzüntü duyulduğu, bu durumun Sırbistan'ın AB sürecine zarar verdiği" belirtiliyor.

        Metinde aday ülkelerin AB'nin sadece müktesebatıyla değil, ortak dış ve güvenlik politikalarıyla da uyum içinde olması beklentisi dile getiriliyor.

        RUS ASKERLERİNE SESLENDİ: GİDİN CANINIZI KURTARIN

        Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy son 4 günde 16 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti.

        Batılı ortakların Ukrayna'yı desteklemeye devam ettiklerine dikkati çeken Zelenskiy, Rusya'nın saldırılar nedeniyle kayıplar yaşadığını da belirtti.

        Vladimir Zelenskiy, "4 bin 500 Rus askeri öldü. Teçhizatınızı bırakın ve gidin buradan. Komutanlarınıza ve propagandacılarınıza inanmayın. Hayatınızı kurtarın." açıklamasında bulundu.

        Zelenskiy, ayrıca Rusya'ya karşı savaşmayı kabul etmeleri durumunda askeri deneyime sahip tutukluları serbest bırakacaklarını açıkladı.

        Rus askerlerine de seslenen Zelenskiy "Gidin canınızı kurtarın" dedi.

        REKLAM

        STOLTENBERG İLE GÖRÜŞTÜ

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü.

        Sosyal medya hesabından görüşmeyi duyuran Stoltenberg, "Az önce Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştüm. Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretini övdüm. NATO müttefikleri hava savunma füzeleri, tanksavar silahlar insani ve mali yardımlarla desteğini artırıyor" dedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ