Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi Yazar Rüşdi, New York'ta saldırıya uğradı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dünyada büyük protestolara ve ölüm tehditlerine maruz kalan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi, ABD'nin New York kentinde düzenlenen bir konferansta sahnedeyken saldırıya uğradı.

        ÖNCE YUMRUKLADI SONRA BIÇAKLADI

        Olaya şahit olan Associated Press muhabirinin aktardığına göre izleyicilerden bir kişi, konferansın verildiği Chautauqua Enstitüsü'nde sahneye çıkıp Rüşdi'ye yumruk attı; ardından bıçakladı.

        Olaya tanık olan Buffalo News'ten Mark Sommer yaşananları anlattı.

        Sommer siyah maske giyen birinin sahneye atlayarak Rüşdi'ye saldırmaya başladığını, kısa süre sonra 10-15 izleyicinin Rushdie'nin yardımına koşuğunu ve saldırganı durdurduğunu söyledi.

        SALDIRGAN 24 YAŞINDA: HADİ MATAR

        ABD'nin New York eyaletinde bir konferansta bıçaklanarak hastaneye kaldırılan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Selman Rüşdi'ye (75), saldıranın kimliği açıklandı.

        ABD medyasının New York Eyalet Polisine dayandırdığı bilgilere göre, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için sahneye çıktığı esnada Rüşdi'ye saldıran kişinin, 24 yaşındaki Hadi Matar isimli şahıs olduğu öğrenildi.

        New Jersey'in Fairview semtinde ikamet ettiği belirtilen Matar'ın, Rüşdi'ye saldırı planı çerçevesinde yaklaşık 7 saat uzaklıkta, New York'un Kanada sınırı yakınlarındaki Chautauqua Enstitüsü'ne gittiği kaydedildi.

        Rüşdi'yi, biri boynundan olmak üzere yaklaşık 10 kez bıçaklayan Matar'ın konferans salonundan kelepçe takılarak en yakın polis karakoluna götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

        Öte yandan Rüşdi'nin tedavisinin, yaklaşık 40 dakika mesafede, Pensilvanya sınırları içerisindeki UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'nde devam ettiği kaydedildi.

        İRAN'IN DİNİ LİDERİNDEN ÖLÜM EMRİ

        REKLAM

        Yazdığı yazılar nedeniyle 1989'da İran'ın dini lideri Ayetullah Humeyni tarafından öldürülmesi emredilen ve 3 milyon dolar ödül konan yazar Salman Rüşdi'ye saldıran kişi, etkinlik moderatörüne de saldırdı.

        Hint asıllı bir ailenin oğlu olan Rüşdi', 2008'de Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalyelik unvanına layık görülmüştü.

        New York polisi, Salman Rüşdi'nin sahnedeki saldırıda boynuna bıçak darbesi aldığını ve hastaneye kaldırıldığını söyledi.

        New York Valisi Kathy Hochul, yazarın hayatta olduğunu ve yerel bir hastaneye nakledildiğini söyledi.

        * Haberin görseli Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ