Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Rum Kesimi'nden kapalı Maraş açıklaması! - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, kapalı Maraş'ın açılmasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

        Anastasiadis, Maraş sahillerinin açılmasını 'yasadışı ve uluslararası hukuka aykırı' olarak tanımlarken, Türkiye'yi de tek taraflı adımlar atmaktan kaçınmaya çağırdı.

        MARAŞ NEDEN KAPALI VE NEDEN ÖNEMLİ?

        1974'te Kıbrıs adası ikiye bölünmeden hemen önce Gazimağusa kentinin bir kıyı beldesi olan Maraş, Akdeniz'in en önemli tatil merkezlerinden biri olarak görülüyordu. Öyle ki yıldızı parlayan Maraş'ın ismi Beyrut ile yan yana anılır duruma gelmişti.

        1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın son günününde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen Maraş, daha sonra yapılan anlaşmalar çerçevesinde yerleşim ve iskana kapatıldı. Maraş'ta savaş öncesi dönemde Türklere ait birçok araziye, Rum yönetimi tarafından el konularak Rumlara ve İngilizlere verildiği iddia ediliyordu.

        REKLAM

        ANNAN PLANI'NA GÖRE RUM DENETİMİNE BIRAKILACAKTI

        Halihazırda girişin yasak olduğu Maraş'ta sadece Birleşmiş Milletler'e ait bir bina bulunuyor. Bu binanın yaklaşık 400 metre ilerisinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir orduevi bulunuyor.

        2016 öncesinde kentte ziyarete açık olan yer Maraş İkon Kilisesi'ydi ancak kilise de 2016 yılından itibaren ziyarete kapatıldı.

        Annan Planı'na göre kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türk'lerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafından reddedilince, bu gerçekleşmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ