Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası dünyadan ilk tepkiler! Rusya Ukrayna savaşı son durum gelişmeleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Rusya-Ukrayna gerilimi had safhaya çıkarken, dünyadan Ukrayna'ya destek mesajları gelmeye başladı.

         Biden'dan ilk açıklama!
        Biden'dan ilk açıklama! Haberi Görüntüle

        NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ukrayna'ya destek mesajı vererek, "Ukrayna halkının yanındayız. İttifak müttefiklerini korumak ve savunmak için elinden geleni yapacak." dedi.

        Stoltenberg, "NATO müttefikleri Rusya’nın saldırganlığına yanıt verecek. Rusya’nın Ukrayna’daki sayısız sivilin hayatını riske atmasını şiddetle kınıyorum. ifadelerini kullandı.

        "EN KÖTÜ GÜN"

        Birleşmiş Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'ya destek vererek "İnsanlık hatırına askeri üslerini Rusya'ya çek. Görevim süresince yaşadığım en kötü" dedi.

        REKLAM

        AB: KREMLİN BUNUN SORUMLUSU OLACAK

        Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Bu karanlık saatlerde, düşüncelerimiz bu gereksiz saldırıyla karşılaşırken hayatlarından korkan Ukrayna’daki kadın, erkek ve çocukların yanındayız. Kremlin bunu sorumlusu olacak." dedi

        Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Bu savaşı derhal durdurun" çağrısında bulundu.

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini en kuvvetli şekilde kınadığını yineleyen Michel, bugün hem AB Liderler Zirvesi'nin yapılacağını hem de G7 liderlerinin görüşeceğini aktardı.

        "EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SALDIRI"

        Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Önemli bir nükleer güç Ukrayna'ya saldırıyor. Avrupa Komisyonu toplantı talep. Tarihin gördüğü en katı yaptırım söz konusu olacak. Geçmişte eşi benzeri görülmemiş bir saldırı bu. Biz AB olarak dünyanın en güçlü ülkelerinden oluşuyoruz ve bu saldırıyı görmezden gelmeyeceğiz. Kendi çalışanlarımızın hızlıca tahliye edilmesini sağlayacağız. Bizim amacımız diplomatik bir çözüme kavuşmak. Ancak Rusya, bizim bu diplomatik çabalarımıza karşılık vermedi tam tersi saldırı başlattı. Putin Avrupa'ya savaşı getirmekten sorumludur. Ukrayna'nın yanındayız ve bunu sürdüreceğiz." dedi.

        MACRON'DAN İLK AÇIKLAMA

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'daki Rusya'nın askeri harekatını hemen bitirmesi gerektiğini söyledi.

        İTALYA BAŞBAKANI DRAGHI: BU HAKSIZ BİR SALDIRI

        İtalya Başbakanı Mario Draghi, "İtalyan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınıyor. Bu haksız bir saldırı. İtalya, bu dramatik anda Ukrayna halkının yanındadır. Avrupalı ve NATO müttefiklerini birlik ve kararlılıkla derhal yanıt vermeye çağırıyoruz" dedi.

        ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: BAŞKA BİR DÜNYAYA UYANDIK

        Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, "Putin, uluslararası düzenin en temel kuralını ihlal etti. Bu sabah başka bir dünyaya uyandık. Ukrayna bunu hak edecek bir şey yapmadı. Rusya bizim müzakere tekliflerimizi reddetti. Putin, demokrasi ve özgürlük hayallerini yıkamayacak. Bu duruma hazırlıklıydık, Rusya’ya karşı tam bir yaptırım paketi uygulayacağız. Her şeyi Ukraynalı dostlarımızla koordine edeceğiz” dedi.

        ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ: PUTİN HATA YAPTI

        Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı harekata ilişkin "Ukrayna için ve Avrupa için kara bir gün" dedi. Scholz, Rusya'nın saldırısının uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirterek müttefikleri ile durumu görüşeceklerini ifade etti.,

        Scholz ayrıca "Putin çok ciddi hata yaptı" dedi.

        NATO GENEL SEKRETERİ: KAYBEDİLEN HAYATLARDAN RUSYA SORUMLU OLACAK

        NATO Genel Sekreteri Stoltenberg öğle saatlerinde tekrar açıklamada bulunarak "Kaybedilen hayatlardan Rusya sorumlu olacak" dedi. Stoltenberg "Askerlerimiz ve yüzlerce jet hazır bekliyor" dedi ve "Yeni kararlı ve daha güçlü bir şekilde birlikte çalışmalıyız. Demokrasi her zaman otokrasiye karşı kazanacaktır." diye ekledi.

        Soru cevap kısmında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg "NATO tarihteki en güçlü ittifak konumunda. Biz her müttefiğimizi, her koşulda savunacağız. İşte bu yüzden ittifakın doğu kanadını güçlendirdik. Son derece net bir mesajımız var: Bir müttefiğe yapışmış saldırı hepimize yapılmış sayılır. Müttefikler olarak herhangi bir yanlış anlaşılmaya fırsat vermemeye çalışıyoruz" dedi.

        Stoltenberg yaşanan sürece ilişkin "Avrupa için kader anı" derken "100 savaş uçağı hazır bekliyor" diye ekledi.

        JOHNSON: ÖNÜMÜZDE KARANLIK GÜNLER GÖRÜNÜYOR

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti." ifadesini kullandı.

        Johnson öğle saatlerinde yaptığı yeni açıklamada ise "Önümüzdeki günler karanlık görünüyor. Biz Ukrayna'nın yanındayız. Ortaklarımız ve müttefiklerimizle beraber çalışıyoruz. Amacımız ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın bağımsızlığı. Bu sadece Ukrayna'ya bir saldırı değil demokrasiye de bağımsızlığa da bir saldırı." dedi.

        MACRON: PUTIN YOK SAYDI

        Fransa Cumhurbaşkanı Macron "Ukrayna'nın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür. Putin yok saydı. Rusya'nın bu hareketinin uzun soluklu sonuçları olacak" dedi.

         Rusya, Donbas'a operasyon başlattı!
        Rusya, Donbas'a operasyon başlattı! Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ