Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA! TBMM Başkanı Mustafa Şentop 3 gün süren temasların ardından Polonya'dan ayrıldı - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Polonya-Türkiye İş Adamları Derneği (POTİAD), Türkiye-Polonya Kültür Dayanışma Derneği (TÜRKPOL) temsilcileri ile Tatar Toplumunun Lideri ve Polonya Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Tomasz Miskiewicz ve İdare Yürütme Kurulu Üyelerini ayrı ayrı kabul etti.

        Şentop, Varşova Büyükelçiliğinde gerçekleşen POTİAD ve TÜRKPOL temsilcilerini kabulde, Türkiye ve Polonya arasında 600 yılı aşan köklü bir geçmişe sahip, sağlam bir hukuk var olduğunun altını çizdi. Dünya üzerinde çok az sayıda milletlere böylesi bir dostluk ilişkisinin nasip olduğunu ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

        REKLAM

        "Polonya ile 2009 yılında stratejik ortaklıkla taçlandırdığımız ilişkilerimiz, özellikle son dönemde siyasetten savunmaya, ekonomi ve ticaretten kültür, sanat ve eğitime her sahada önemli gelişme kaydetmiştir. Pek çok konuda örtüşen yaklaşımlarımız ve örnek dayanışmamızla, bugün çok taraflı platformlarda bölgesel ve küresel istikrara değerli katkılar sunuyoruz.

        Polonya’yla ikili ticaret hacmimiz 6 milyar doların üzerindedir. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin artırılarak 10 milyar dolara ulaştırılması temel hedeflerimiz arasındadır. Türk iş insanlarımız Polonya'da başarılı işlere imza atıyor. Önümüzdeki süreçte ilişkilerimizde artan ivme ile daha iyi işler gerçekleştirileceğine inanıyorum."

        "BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ SİZİN EVİNİZDİR"

        Şentop, Tatar Müftüsü Miskiewicz'i kabulünde de Müslümanları Polonya’da yerleşik vatandaşlardan ayrı görmediklerini belirtti.

        "Varşova Büyükelçiliğimiz sizin de bir evinizdir. Büyükelçiliğimizle bağlarınızı şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da güçlü tutmanız önemlidir." diyen Şentop, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) ihtiyaçların karşılanması için bugüne kadar pek çok projeyi hayata geçirdiğini aktardı.

        REKLAM

        Şentop, "Buradaki kurumlarımızla ve işadamı derneklerimizle ilişkilerinizi geliştirmenizde fayda görüyorum." diye konuştu.

        Tatar Müftüsü Miskiewicz de 95 yıldır Polonya'da olduklarını belirterek, Tatar ve Müslümanlar olarak Türkiye’nin desteğinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

        ŞENTOP TÜRKİYE'YE HAREKET ETTİ

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 3 gün süren temaslarının ardından Polonya'dan Türkiye'ye hareket etti.

        Şentop'u, Varşova Chopin Askeri Havalimanından, Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ve öteki ilgililer uğurladı.

        Şentop ile birlikte TBMM Katip Üyesi, AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, Türkiye-Polonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik ve MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu'ndan oluşan parlamento heyeti de yurda hareket etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ