Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tuzla'daki koku olayında son dakika gelişmesi! Kokuya neden olan kamyonlar yakalandı

        Tuzla'da İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerinde, kaynağı henüz belirlenemeyen ve genizleri yakan yoğun koku paniğe yol açtı. Yoğun olarak hissedilen kokudan etkilenen kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı. Yayılankokudan etkilenerek hastanelere başvuran 60 kişinin tedavileri tamamlandı.

        KOKUYA NEDEN OLAN KİMYASALI TAŞIYAN 4 KAMYON YAKALANDI

        Tuzla'da kokuya neden olan kimyasalı döken 4 kamyon yakalandı.

        Tuzla'da çok sayıda vatandaşı hastanelik eden kaçak kimyasal atıklarının atıldığı alanın yolu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından demir bariyerlerle kapatıldı.

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Habertürk Haber Merkezi'nden Arzu Kaya'nın edindiği bilgiye göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Tuzla'da 4 mahalleyi etkisi altına alan ve çok sayıda kişinin hastaneye kaldırılmasına neden olan kokuyla ilgili “kasten yaralama” ve “çevrenin kasten kirletilmesi” suçlarından soruşturma başlattı. Kokunun mahallelere 2 kilometre uzaklıkta bulunan kanalizasyona bir vidanjör tarafından boşaltılan kimyasal atık sonucu meydana geldiği öğrenildi.

        İBB KOKUNUN NEDENİNİ AÇIKLADI

        İBB'den yapılan son açıklamada, "Dün Tuzla ilçesinde bulunan bazı mahalleleri etkileyen yoğun kokunun atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı kesinlik kazandı. İSKİ'nin yaptığı laboratuar incelemesi sonucu metal ve tekstil sektöründe kullanılan Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene maddesi olduğu belirlendi. Soruşturma sürdürülüyor." denildi.

        İBB'den daha önce yapılan açıklamada, "Dün Tuzla ilçesinde bulunan bazı mahalleleri etkileyen yoğun koku şikayetleri gelmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri AFAD, İl Çevre Müdürlüğü, İSKİ bölgede araştırmalarını sürdürüyor. Kokunun kaynağının tespiti için, İSKİ, itfaiye, AFAD, İBB, İl Çevre Müdürlüğü, İSTAÇ ve Sağlık Müdürlüğü AKOM'da kriz masası oluşturdu. Gece itfaiye, İGDAŞ ve AFAD ekipleri hava ölçümleri yaptı. Söz konusu kokunun atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı tespit tahmin ediliyor. Kolektörlerlerden alınan numuneler İSKİ laboratuvarlarında analiz çalışmaları devam ediyor" denilmişti.

        İBB Twitter adresinden ilk yapılan açıklamada ise, "Akşam saatlerinde Tuzla'da bazı mahalleleri etkileyen yoğun koku şikayetleri gelmesi üzerine İBB ekipleri süratle bölgeye sevkedilmiş olup; sözkonusu kokunun atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı tespit edilmiştir.İlk incelemelerde, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir durum olmadığı belirlenmiştir. İSKİ, kolektör kapaklarından hava tahliyesi yolu ile kokuyu gidermeye çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı.

        O ALAN GÜNDÜZ GÖRÜNTÜLENDİ

        Tuzla'da bir çok vatandaşı hastanelik eden kaçak kimyasal atığın atıldığı alan günün aydınlanmasıyla görüntülendi.

        TUZLA BELEDİYE BAŞKANI'NDAN KOKU AÇIKLAMASI

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılan olayla ilgili açıklamalarda bulunan Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, kokuya neden olan kimyasal madde ile ilgili şunları kaydetti:

        "Kimyasal, tekstil sektörünün çok kullandığı maddelerden birisi. Direk deri ile temaslarda bulantı, kusma, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar neden oluyor. Dün hastaneye başvuran 67 hastamızı bizzat takip ettik. Klinik vaka olarak, enzim değerleri ile ciddi bir hastamız olmadı. Hepsi taburcu oldu. Şu an soruşturma başlatıldı. Organize sanayilerin denetlenen bölgelerden sonraki bir noktasında kanalizasyona atılan bir atık olduğu için illegal yöntemle, illegal insanların yaptığı bir şey. Şu an kamera sistemlerine bakılarak, açılan davayla sorumluları aranıyor. İnşallah gereken yapılacaktır"

        "20 YILDIR TUZLA'DAYIM İLK DEFA BÖYLE BİR ŞİDDETTE KOKU GÖRDÜM"

        Şadi Yazıcı, "Anadolu Yakasının büyük oranda arıtması Tuzla'da. Onun zaman zaman doğal olarak kokuları oluyordu. Büyük Şehir Belediyesi bu konuda ciddi yatırımlar da yaptı. İstanbul Deri Organize Sanayisi'nin içinde bir biyolojik arıtma tesisi var, zaman zaman onun kokusu olurdu. Ama bu kokuyu ben 20 yıldır Tuzla'dayım ilk defa böyle bir şiddette koku gördüm. Bu kimyasalın suyla tepkimesinden kaynaklandığı söylendi. Zaman zaman koku yaşanıyordu Tuzla'da, binlerce fabrikanız varsa oluyor. Bazı kokulara alışkındı vatandaşımız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bunları 365 gün takip eden sistemler kurdular. Bu kaçak bir şekilde yapılıyor" dedi.

        "HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALACAKLAR"

        Başkan Yazıcı, sorumluların daha tespit edilmediğini ifade ederek, "Savcılık ve emniyet yetkilileri o noktaya gelebilecek bütün araçların, özellikle tankerlerin tespitlerini yapmaya çalışıyor. Hak ettikleri cezayı alacaklar. Tuzla'mıza çok nahoş bir akşam yaşattılar. Allah beterinden saklasın ama hak ettikleri cezayı alacaklar ve bundan sonra tüm önlemlerimiz o bölgeye yeni kamera sistemleri ile sağlayacağız ve bir daha böyle bir şey yaşatmayacağız" şeklinde konuştu.

        "CİHAZDA TANIMLI OLMAYAN GAZ"

        Habertürk Haber Merkezi'nin haberine göre; AFAD ekipleri cihazlarla ölçüm yaptı. Yapılan ölçümlerde ilk belirlemelere göre, kokuya neden olan gazın ölçüm yapılan cihaza tanımlı olmayan bir gaz olduğu ve bu nedenle gazın kaynağının anlaşılamadığı öğrenildi.

        İSTANBUL VALİSİ ŞAHİN AÇIKLAMA YAPTI

        İstanbul Valisi Vasip Şahin, "İlimiz Tuzla ilçesinde çevreyi rahatsız eden ve atıksu kolektöründen kaynaklanmış olabileceği değerlendirilen koku yayılması konusu Valiliğimiz AFAD ekipleri, İBB, İGDAŞ, İSKİ ve ilgili diğer tüm birim ekiplerince tüm detaylarıyla araştırılmaktadır" dedi.

        DHA'nın haberine göre; açıklamada, "Kokuyla ilgili İBB Beyaz Masa'nın Twitter hesabından, “Tuzla civarında sanayiden kaynaklı meydana gelen kokuyla ilgili ekipler bölgeye intikal etmişlerdir. Konu AKOM, iGDAŞ ve diğer birimlerin bilgisi dahilinde olup, müdahale edilmektedir" denildi.

        HIFZISSIHHA TESPİT EDECEK

        Habertürk Haber Merkezi'nin haberine göre; kokuya neden olan maddenin kanalizasyondan alınacak numunelerin İstanbul Hıfzıssıhha Enstitüsü Laboratuvarlarında incelenmesinin ardından tespit edileceği öğrenildi.

        'KİMYASAL TANKI DELİNDİ' İDDİASI

        İddiaya göre Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Tuzla'daki bir fabrikanın içinde nitrik asit bulunan tankı delindi. Kanalizasyona karışan kimyasal madde denize kadar ulaştı. Vatandaşları evinde dahi rahatsız eden kokunun kanalizasyon aracılığıyla tuvaletlerden içeri sızdığı ileri sürüldü.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesinden Tuzla’da yaşanan kokuya ilişkin İGDAŞ, İtfaiye, İSKİ, AKOM, UMKE, İl Çevre Müdürlüğü ekipleri ve zabıta ekiplerinin bölgede araştırmalarının devam ettiği kaydedildi.

        KANALİZASYONA SANAYİ ATIKLARININ KARIŞMA İHTİMALİ ARAŞTIRILIYOR

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Tuzla’da genizleri yakan kokuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

        Açıklamada, “Tuzla’da akşam saatlerinde İstasyon, Yayla, Evliyaçelebi ve Postane mahallerinde yayılan koku ile ilgili araştırmalar devam ediyor. İhbarın gelmesiyle birlikte İGDAŞ, İtfaiye, İSKİ, AKOM, UMKE, İl Çevre Müdürlüğü ekipleri ve zabıta bölgede araştırmalarını sürdürüyor. Çevrenin sanayi bölgesi olması dolayısıyla kanalizasyona sanayi atıklarının karışma ihtimali araştırılıyor” denildi.

        KOKUNUN GELDİĞİ İDDA EDİLEN YERDE İNCELEME

        Öte yandan kokunun bölgede vidanjörlerin boşaltım yaptığı alandan geldiği ileri sürüldü. Bu bölgeye İGDAŞ, İtfaiye,İSKİ, AKOM, UMKE, İl Çevre Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerin bölgede incelemeleri devam ediyor.

        HASTANELERE AKIN ETTİLER

        Koku nedeniyle birçok kişi hastanelere akın etti. Hastanelere akın eden vatandaşların maske taktıkları görüldü. Koku devam ederken ekiplerin kokunun kaynağını çözmeye çalışmaları devam ediyor.

        "KİMYASAL KOKUNUN DOĞALGAZLA İLGİSİ YOK"

        Yoğun kokuya ilişkin İGDAŞ'tan yapılan açıklamada ise; "Tuzla İstasyon Mahallesi’nde hissedilen kimyasal kokunun doğalgaz ile ilgisi bulunmadığı tespit edilmiştir, kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

        "ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

        REKLAM

        Tuzla birçok mahallesinde hissedilen ağır kokuya ilişkin Tuzla Belediyesi'nden yapılan açıklamada da; "İlçemiz genelinde hissedilen koku ile ilgili bütün ekiplerimiz sanayi bölgelerine intikal etmişlerdir. Konu ile ilgili İBB, Emniyet ve İSKİ ekipleri ile koordineli araştırılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

        CHP MİLLETVEKİLİ HAMZAÇEBİ VATANDAŞLARI ZİYARET ETTİ

        Tuzla Devlet Hastanesine gelen vatandaşları ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, hastane önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        Hamzaçebi, Tuzla gibi İstanbul'un halen sayfiye semti olarak bilinen bir ilçesinin bu tür vakalarla anılmaması gerektiğini söyledi.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ihmalinin bulunduğunu ileri süren Hamzaçebi, kokuya neden olan durumun aslında her gün yaşandığını, özellikle son olayda dikkati çekmesine ise deşarj işlemlerinin bu kez yüksek dozajda yapılmasının neden olduğunu iddia etti.

        Tuzla'da dün akşam bazı mahalleleri etkileyen yoğun koku şikayetleri üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, incelemeler sonucu söz konusu kokunun atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı duyurulmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ