Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Yunanistan Başbakanı Çipras Ayasofya'da!

        Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Yunanistan Başbakanı AleksisÇipras, Ankara'daki resmi temaslarının ardından dün gece İstanbul'a geldi. Çipras, yoğun güvenlik önlemleri altında Ayasofya'yı ziyaret etti, Çipras'a Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

        Ziyaretin ardından Yunan Başbakan, Heybeliada'daki Ruhban Okulunu ziyaret etmek için Kabataş İskelesi'ne geldi. İskelenin çevresindeki vatandaşlarla ve esnafla selamlaşarak tokalaşan Çipras ve beraberindekiler iskelede bekleyen yata bindi. Çipras'a eşi Peristera Baziana ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti. Çipras'ın binmesiyle yat Heybeliada'ya hareket ederken, yata gazetecileri taşıyan bir yat daha eşlik etti. Çipras'ın ziyareti için geniş güvenlik önlemleri alındı.

        Çipras, 48 yıldır kapalı olan Ruhban Okulunu ziyaret eden ilk Yunan Başbakan oldu.

        Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu içindeki kilisede Fener Rum Partiği Bartholomeos'un yönettiği ayine katıldı. Ardından okul arazisini gezen Çipras, bahçeye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Fener Rum Partiği Bartholomeos ile birlikte ağaç dikti.

        Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu'nun içindeki kilisede ayine katıldı. Ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Düzenlenen ayinin ardından Yunan Başbakan okul arazisini gezdi. Çipras burada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Patrik Bartholomeos ile birlikte okul bahçesine ağaç dikti. Başbakan Çipras daha sonra beraberindekilerle okulu ve sınıfları gezdi.

        Çipras, Ruhban Okulu'nu ziyaret eden ilk Yunan Başbakanı oldu. Atatürk ile 1930'lu yıllarda Türk-Yunan dostluğunun temellerini atan Elefterios Venizelos, 1933'te muhalefet lideriyken özel bir ziyaret sırasında okulu gezmişti.

        REKLAM

        ÇİPRAS: BU OKULUN AÇILMASI İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BİR MESELA DEĞİL, MEDENİYETLERİ İLGİLENDİREN BİR MESELEDİR

        AleksisÇipras,Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve beraberindekiler daha sonra okulun üst katına çıkarak burada bulunanlara ve basın mensuplarına açıklama yaptı. BaşbakanÇipras, Yunanca yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Umuyorum ki bir sonraki ziyaretimde bu kapıdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte gireceğiz. Bu okulu tekrar açmak vesilesiyle güçlü bir dostluk ve barış mesajı verelim. Bugün içerisinde bulunduğumuz bina sadece iki ülke arasındaki uluslararası bir mesele değil, medeniyetler bazında bir konudur. Farklılıklarımız var fakat karşılıklı iyi niyet ve diyalog içerisindeyiz. Yunanistan’da yaşayan Türkler ve Türkiye’de yaşayan Rumlar, iki ülke arasında köprü olmalı."

        "OKULUN OSMANLI DÖNEMİNDE AÇILIP CUMHURİYET DÖNEMİNDE KAPANMASI ÜZÜCÜ"

        Fener Rum Patriği Bartholomeos ise konuşmasında, "Osmanlı döneminde açılan bir okulun Cumhuriyet döneminde kapanması ve yarım asra yakın süredir kapalı kalması üzücüdür. Bu konudaki umutlarımızı sürdürüyoruz. Yarım asra yakındır kapalı olan ilahiyat okulumuz, inanç özgürlüğü ve insan haklarını esas alan Avrupa ailesinin bir üyesi olarak Yunanistan ve Türkiye arasında hep gündemde oldu. Yunanistan okulumuzun yeniden açılmasını her zaman destekledi ve bu konuda Sayın Başbakan’a minnettarız. Okulumuzun kapılarını yeniden açılması için dua ediyoruz" dedi.

        "3 DÜNYA LİDERİNİN AYNI ANDA GÖREVDE OLMASI BÜYÜK BİR ŞANS"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras Aleksis Çipras, dün Beştepe'deki görüşme sonrası önemli açıklamalara imza attılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan her iki ülke arasınaki ticari ve ekonomik ilişkilerin olması gerekenden çok düşük olduğunu ve bunun yukarılara çekilmesi gerektiğini söylerken Yunan Başbakan Çipras ise önümüzdeki dönemde Selanik'te yapılacak toplantıda ekonomik işbirliği konusunda önemli kararlara imza atılacağını belirtti. Ege Denizi'nde ve hava sahasında yaşanan gerginlikleri diyalog yoluyla çözüleceğine inandığını dile getiren Çipras, organize suç örgütleri ve terörizmle mücadelede işbirliğinin daha da arttırılacağı gerektiğin söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ