Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Sözcü Gazetesi sahibi ve yazarları hakkında istenen cezalar belli oldu

        Sözcügazetesinin sahibiBurakAkbayile köşe yazarlarıEminÇölaşan, Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’ın da arasında bulunduğu 9 kişinin yargılandığıdavada mahkeme mütalaasını açıkladı. 17 sayfalık mütalaa da Emin Çölaşan ve Necati Doğru’nun da arasında bulunduğu 8 sanık hakkında Silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’nin içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis talep edildi. Sanık Burak Akbay hakkındaki dosyanın ayrılmasını talep eden savcı, sanıklardan Mediha Olgun hakkında ayrıca verdiği ifadeler nedeniyle hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını da talep etti.

        Habertürk muhabiri Serdar Kulaksız’ın haberine göre, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Necati Doğru’nun da arasında bulunduğu 7 tutuksuz sanık gelirken Emin Çölaşan ise Ankara’dan sesli ve Görüntülü sistem ile katıldı.

        SAVUNMA İÇİN SÜRE TALEP ETTİLER

        Duruşmada savcının 17 sayfalık esas hakkındaki görüşünü hazırladığı ve dosyaya sunulduğu belirtildi. Mahkeme başkanı sanık ve avukatlarından mütalaaya karşı görüşlerini sordu. Sanıklar ve avukatları mütalaayı görmediklerini belirtti. Avukat İsmail Yılmaz, bu aşamada savcılığın mütalaa verilemeyeceğini dosyada eksiklerin tamamlanmadığını belirtti. Bir önceki celse mahkemenin verdiği ara karardan da geri dönmesini talep etti. Sanıklar mütalaaya karşı görüşlerini belirtmek için süre talep etti. Verilen aradan sonra söz alan avukat Celal Ülgen, duruşmada okunmayan ve kendilerinin yeni haberdar olduğu mütalaanın bir gazetenin internet sitesinde yayınlandığını belirterek bu konuda mahkemenin işlem yapmasını söyledi.

        17 SAYFALIK MÜTALAA

        Duruşma savcısı tarafından hazırlanan 17 sayfalık mütalaada,FETÖ’nün kapatılan yayın organı Zaman Gazetesi ile Sözcü Gazetesi’nin benzer mizanpaj ve aynı dil ile eş zamanlı haber yaptığı, kişilik hakkı ihlali olarak düşünülebilen ‘tape’lere birlikte yer verdikleri Sözcü Gazetesi’nin basılı gazete ve sosyal medya hesaplarında işlenen ve incelemeye konu haberlerin haber kaynaklarından ajanslardan beslenme açısından bakıldığında FETÖ yayın organlarında ve FETÖ’ye bağlı olduğu düşünülen sosyal medya hesaplarındaki donelerle birebir örtüşme ve ciddi bir benzeşme içinde olduğu aynı konuların farklı haber kaynaklarından ajanslarından örtüşük şekilde gelme ihtimalinin oldukça zayıf olduğu bu sebeple bu donelerin FETÖ ile iltisaklı yerlerden geldiği ve eşgüdüm niteliğinde olduğu ifade edildi.

        HABER ÖRNEKLERİNE YER VERİLDİ

        Sözcü Gazetesi’nin 20 Aralık 2013 tarihli paylaşımlarının “Tarihi yolsuzluk ve Rüşvet Skandalı, Kadıköy’de ayakkabı kutulu protesto, Operasyon Camiyi de böldü” şeklinde, gazete manşetlerinde ise 16 Aralık 2013’de “Suriye’deki muhaliflere silah vermiyoruz diyorlardı AKP’nin gönderdiği silahlar belgelendi “ şeklinde olduğu belirtildi.

        DESTEK VERİLDİ

        FETÖ’nün algı operasyonu, kumpas ve şantaj yöntemi olan tapeler ile Sözcü Gazetesi sosyal ağları üzerinden manipülatif paylaşımlar yapıldığı, FETÖ üyeleri tarafından sosyal medyada açılan hashtaglere Sözcü Gazetesi’nin destek verdiği, FETÖ yayın organlarınca öne sürülen iddiaları sosyal medya üzerinden yaydığı iddia edildi.

        MÜTALAADA 10 YILA KADAR HAPİS TALEP EDİLDİ

        Duruşma savcısı tarafından verilen mütalaa da sanıklar Emin Çölaşan ve Necati Doğru’nun da arasında bulunduğu 8 sanık hakkında Silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’nin içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis talep edildi. Bu sanıklar arasında bulunan Mediha Olgun hakkında ayrıca verdiği ifadeler nedeniyle etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını da talep eden savcı, sanık Burak Akbay’ın dosyasının ise ayrılmasını istedi.

        KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILACAK

        Mahkeme verdiği ara kararında yurt dışında olduğu belirlenen ve firari sanık Burak Akbay hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına ilişkin usuli işlemlerin başlatılmasına karar verdi. 17 sayfalık mütalaanın duruşmada hazır bulunan sanık ve avukatlarına elden verilmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ