Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Trafik Sürücü kurslarında kaçak eğitim son buluyor

        Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün değişiklikle arz talep dengesini göz önünde bulundurarak, sürücü kurslarının açılmasını nüfusa oranlı hale getirdiğini anlatan Tekin, "Amaç, sürücü kurslarının mantar gibi çoğalmasını engellemek ve kaliteyi artırmak. Şu anda Türkiye'de sürücü kurslarında bina kontenjanı ortalama 70, aylık kaydedilen kursiyer sayısı da 30. Yani sürücü kursları yüzde 50 kapasitenin altında çalışıyor. Bu, gelirleri azalttığından verilen hizmetin kalitesini de azaltıyor. Kurs sayılarının artması, kontrolü de güçleştiriyor. Genel müdürlük çok doğru ve yerinde bir karar vererek, ihtiyaç oranında her bölgede sürücü kurslarının açılmasını bu yönetmelikle sağladı." diye konuştu.

        REKLAM

        "KAÇAK EĞİTİMİN ÖNÜNE GEÇİLDİ"

        Tekin, yönetmelikle insan hayatını birebir ilgilendiren bir konuda da değişiklik yaptığına işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

        "Ehliyetini alıp uzun süre araç kullanmamış bir sürücünün pratiğini artırabilmek için ders alması, eğitim görmesi gerekiyor. Bu eğitim de maalesef bakanlıktan hiçbir onayı olmayan, 200-300 lira ödeyerek arabalarına yedek fren, yedek debriyaj takan kaçak eğitim verenler tarafından baltalanmaktaydı. Yönetmelik değişikliğiyle geliştirme eğitime dediğimiz, ehliyeti olanların ihtiyaç duyduğu eğitimleri, Milli Eğitim Bakanlığının sistemlerine kayıtlı, sigortalı, eğitim araçlı ve sertifikalı öğretmelerle verilmesi sağlanmıştır. İnsanların hayatını riske atacak, kaçak eğitiminin önüne geçildi. Kaçak eğitim veren kişiler vergi ödemiyor ve akan trafikte insan hayatını riske atacak eğitimleri verebiliyorlardı. Polis çevirdiği zaman sürücü koltuğundaki kişinin ehliyeti varsa, polis yedek fren ve debriyajı tespit edememişse, başlarına hiçbir şey gelmiyor. Basında sıklıkla 'Araç kullanmayı öğrenirken kaza yaptı', 'Araç kullanmayı öğrenirken hayatını kaybetti' gibi haberleri görüyorduk. Bu haberler, sertifikası olmayan, devlete de ayrıca yük olan, kayıt dışı bir ekonomik çarkına sebep veren kaçak eğitimcilerden kaynaklıydı. Değişiklikle bunun da önüne geçildi."

        REKLAM

        İnternette direksiyon eğitimi ilanlarına sıklıkla rastlandığına işaret eden Tekin, "Ehliyeti olup da pratik yapmak isteyenler internet üzerinden bu eğitimi verenleri buluyor ve kendi hayatlarını da riske atıyor. Yönetmelik değişikliğiyle kaçak eğitim ortadan kaldırıldığı için biz de sivil toplum örgütü olarak bu yanlış uygulamayı yapanlara karşı bir mücadele vereceğiz. İnternet reklamlarının hepsi için bulunduğumuz illerde valilik kanalıyla şikayetler oluşturacağız ve kaçak eğitim verenlerin tespitini bu şekilde sağlayacağız." dedi.

        LİSE MEZUNLARINA İŞ İMKANI

        Usta öğreticilik sertifikalarının halk eğitim merkezlerince lise mezunlarına verildiğini, ancak önceki değişikliklerle standardın yüksek okul mezunu seviyesine çıkarıldığını dile getiren Tekin, sektörün üniversite ve yüksek okul mezunu eğitmen bulmakta güçlük yaşadığını söyledi.

        Murat Tekin, "Yapılan değişikle lise mezunu olanlar da halk eğitim merkezlerinden 'direksiyon usta öğreticilik sertifikası' aldıklarında, sürücü kurslarında direksiyon usta öğreticiliği yapabilecek. Bu da sektörün beklediği ve bu alanda çalışmak isteyen lise mezunlarının beklentisini karşıladı." dedi.

        Sivil toplum kuruluşlarının önerilerinin çok büyük bölümünün değerlendirmeye alındığını aktaran Tekin, yapılan köklü ve önemli değişiklerin sektörü memnun ettiğini ifade ederek, "Yapılan değişiklikler kesinlikle sürücü eğitiminin niteliğine yansıyacak ve daha kaliteli eğitimin verilmesini sağlayacak. Ülkemizdeki kaza oranlarının ve hayat kaybının azalmasına katkı sağlayacak. Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü, bu yönetmelikle sürücü eğitiminde gerçekten bir devri kapatıp yeni bir devri açmış oldu." diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ