Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Suudi Arabistan yolsuzluk operasyonu darbe olarak nitelendi

        Ortadoğunun en zengin kişilerinden biri olan Suudi Prens el Velid bin Tallal bin Abdülaziz el Suud, düzinelerce kıdemli Prens ve Bakanın hedef alındığı büyük bir yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alındı.

        Suudi Arabistan'da Kral Salman ve veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın iktidarını sağlamlaştırmak amacıyla kurduğu ve yönettiği Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun ilan ettiği bildiriye göretutuklanan Prens ve Bakanların, ülkede rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için kurulan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonun kişi, kurum ve kuruluş yetkilileri hakkında gerekli incelemeleri yapma yetkisinin bulunduğu, yapılan araştırmalar neticesinde yolsuzluk yaptığı kesinleşenlerin mal varlıklarını dondurma, haklarında gözaltı kararı verme ve yurtdışı çıkış yasağı koyma yetkilerinin olacağı kaydedildi.

        Bir Suudi güvenlik yetkilisi, 11 prens ve 38 eski bakanın, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kararı olarak Riyad'da bulunan The Ritz-Carlton adlı 5 yıldızlı bir otelde tutulduğunu söyledi.

        "HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ARTTI"

        Suudi Maliye Bakanlığı'ndan yapılanaçıklamada,alınansontutuklamakararları, "Hukukun üstünlüğünü artırarak, Suudi Arabistan'ın yatırımortamınıkorudu." ifadelerikullanıldı.

        Ülkede rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için komisyon kurulmasını kararlaştıran Kral Selman bin Abdulaziz'in ciddi yaptırım kararları aldığı kaydedildi.

        Yemen'den, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze saldırısı gerçekleştirilmesinin ardından ülkede hareketli dakikalar yaşanmaya başladı.

        Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in kraliyet kararnameleri yayımlayarak kabinede revizyona gittiği kaydedildi.

        Kraliyet kararnameleriyle Suudi Arabistan'da Kraliyet Muhafızları, Ekonomi ve Planlama bakanları ile Deniz Kuvvetleri Komutanı değiştirildi.

        Harita

        ABD BAŞKANI DONALD TRUMP, KRAL SALMAN İLE GÖRÜŞTÜ

        Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Kralı Salman'ın telefonda görüştüğünü açıkladı.

        Görüşmenin detayını veren Beyaz Saray, görüşmenin bugün gerçekleşen tutuklamalarla ilgili olmadığını, Trump ve Salman'ın terörle mücadele çabalarını "İran destekli Huti milislerinin Yemen'de devam eden tehdidi" ve Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a yapılan füze denemesinin konuşulduğu bildirildi.

        Suudi Arabistan Kralı Salman, "terörün her türlüsünü yok etme ve kaynaklarını kurutmaya" yönelik uluslararası çabanın devam etmesinin önemini vurgulayarak, Trump aracılığıyla saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve ABD halkına başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

        Trump'ın da görüşmede, Suudi Arabistan'ın ılımlılığı yaymak ve aşırılıklarla mücadelede oynadığı rolden övgüyle bahsettiği aktarıldı.

        GÖZALTINA ALINANLAR LİSTESİ

        Gözaltına alınan el Velid bin Tallal bin Abdülaziz el SuudMenloCollegeveSyracuseÜniversitesi'nden mezun oldu. Talal,Citigroup,Twitterve diğer birçok şirkette hisse sahibi olanForbes 2000 listesine göre 12 milyar dolar piyasa değeri olan kraliyet şirketi Kingdom Holding'in başında bulunuyor.

        El Velid, Twitter, Apple, Rotana Grup TV kanalları, Rupert Murdoch's News Corp., Citigroup ve Four Seasons, Fairmont ve Movenpick otel zincirlerinin ortağı olarak biliniyor.

        Gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle:Muteib Bin Abdullah (Ulusal Muhafızlar Şefi), Türk Bin Abdullah (Riyad Belediye Başkanı), Türk Bin Nasır, Alwaleed Al Ibrahim (Ortadoğu Yayıncılığı Şefi), Khaled Al Tuwaijri (Kraliyet Mahkemesi Başkanı), Adel Fakeih (eski Cidde belediye başkanı), Amr Al Dabbagh (İşadamı), İbrahim Al Assaf (eski Maliye Bakanı), Bin Ladin, Al Tobaishi, Saud Al Dawish (eski Suudi Telekom CEO'su), Khaled Al Molhem (Suudi Havayollarının eski başkanı)

        PARALARINA EL KONULACAK

        Ülkede rüşvet ve yolsuzluklara karşı mücadele amacı güden komisyonun alacağı kararlar doğrultusunda rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığı tespit edilen şüphelilerin, yurt dışına çıkışları engellenecek, bankalardaki tüm paralarına el konulacak ve tüm şirketleri kontrol altında tutulacak. Araştırmalar sonucunda suç unsurları sabit olanların ise derhal tutuklanacakları belirtildi.

        "KOLERA VE ATIK SU PROJESİ USULSÜZLÜĞÜ" İDDİASI

        Gözaltına alınan isimler hakkında bilgi verilmezken, aralarında bir kadının da olduğu ve bu kişilerin yolsuzluk nedeniyle gözaltına alındıkları ifade edildi.

        Haberde "Kolera ile ilgili ve Cidde'deki atık suyu projesi usulsüzlüğü" gibi birden fazla yolsuzluk dosyası nedeniyle gözaltıların gerçekleştirildiği kaydedilirken, resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.

        Kraliyet kararnamesi gereğince bu gece kurulduğu ilan edilen Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, tutuklama, malvarlığına el koyma ve gerekli diğer işlemleri yapmak ile yetkilendirilmiş, başkanlığına da Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmişti.

         ILIMLI İSLAM DEVLETİ OLACAĞIZ" DEMİŞTİ
        ILIMLI İSLAM DEVLETİ OLACAĞIZ" DEMİŞTİ Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Veliahdı Muhammed bin Salman, ülkesinde "ılımlı İslam'ın" hakim olması için çalıştığını açıklayarak, "Eskiden olduğumuz yere geri döneceğiz, dünyaya ve tüm dinlere açık bir ılımlı İslam ülkesi olacağız. Çok yakında radikalizmi bitireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

        BALİSTİK FÜZE SAVUŞTURULMUŞTU

        Dün gece saatlerinde Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon Güçleri Komutanlığı, Yemen topraklarından başkent Riyad'a atılan balistik füzenin başarıyla imha edildiğini duyurdu.

        Koalisyon Güçleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yemen topraklarından akşam 20:07'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a atılan balistik füzenin, hava savunma sistemleri tarafından başarıyla imha edildiği belirtildi.

        Başkentteki sivil yerleşim bölgesine atılan füzenin, Patriotlar ile havada iken imha edildiği kaydedilen açıklamada, füzeye ait şarapnel parçalarının ise Riyad Kral Halid Havalimanı'nın doğu tarafındaki kullanılmayan sınırların içerisine düştüğü ifade edildi.

        Füze parçaları havalimanı yakınlarına düştü ancak Suudi sivil havacılık otoritesi, resmi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, hava trafiğinin normal bir şekilde devam ettiğini açıkladı.

        Açıklamada, Husilerin sivil bölgelere yönelik 'düşmanca' eylem için bir bölge ülkesinden destek aldığı, söz konusu eylemin Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası insan hakları hukukunun açık bir ihlali olduğu ve Suudi Arabistan, bölge ülkeleri ve dünyanın güvenliğini tehlikeye attığı kaydedildi.

        Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

        Suudi Arabistan'da yolsuzlukla mücadele gerekçesiyle gözaltına alınan Prens el Velid bin Tallal bin Abdülaziz el Suud bir süre önce tatil için Bodrum'a gelmişti.

        BODRUM TATİLİNDE 7 GÜNDE 2.5 MİLYON LİRA HARCAMIŞTI

        Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın yeğeni olan 62 yaşındaki işadamı, geçtiğimiz günlerde yaptığı Bodrum tatili ile gündem olmuştu. Eşi ve kızları ile birlikte Bodrum'a gelen işadamının bu tatilinde 2.5 milyon lira harcadığı belirtilmişti.

        Bodrum'a 300 valizle gelen prens, 800 valizle geri dönmüştü.

        KİŞİSEL SERVETİ 18 MİLYAR DOLAR

        Forbes'un listesine göre Suudi Arabistan'ın en zengin işadamı olarak görülen Prens El Velid Bin Tallal'in, sahibi olduğu Kingdom Holding aracılığı ile, Avrupa, Amerika ve Orta Doğu'da bir çok şirkette yatırımı bulunuyor.

        Tallal en son Uber yerine rakibi Lyft'e yatırım yapacağı haberleri ile uluslararası medyanın gündemine gelmişti. Uber'i pahalı bulan prens, rakibine 247 milyıon dolarlık yatırım yapmıştı.

        LÜBNAN BAŞBAKANI DA RİYAD'DA İSTİFA ETTİ

        Lübnan Başbakanı Saad Hariri istifa ettiğini açıkladı. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir televizyon kanalının canlı yayınında istifa ettiğini açıklayan Hariri, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçladı.

        Hariri, "Lübnan başbakanlığı ve hükümetinden istifamı açıklıyorum. İran ve Hizbullah, Arap ülkelerinin iç işlerine karışarak bölgeyi istikrarsızlaştırıyor." diye konuştu.

        Lübnan'ın şu anki siyasi atmosferinin, babası Refik Hariri'nin suikaste uğramasından önceki döneme benzediğini söyleyen Hariri, "kendisine yönelik de bir suikast olabileceği endişesi taşıdığını" ifade etti.

        Hariri şunları kaydetti:

        "Lübnan büyük bir ülke, hukukla yönetiliyor ve ordu tarafından korunuyor. Lübnan'ın iç ve dış güçlerden gelen siyasi baskıların üstesinden geleceğine inanıyorum. Benimle çalışan ve bana güvenen herkese teşekkür ediyorum."

        HARİRİ, SON BİR HAFTADA İKİNCİ KEZ RİYAD'A GİTTİ

        Hariri, dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti ile gerçekleştirdiği görüşmenin hemen ardından Riyad'a gitmişti.

        Hariri'nin, son bir hafta içinde ikinci kez Riyad'a gitmesi dikkati çekmişti.

        "HARİRİ'NİN İSTİFASI SUUDİ KARARIDIR"

        Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifası, Suudi Arabistan ile İran yönetimleri arasında karşılıklı atışmalara neden olduğu iddia edildi.

        Suudi Arabistan Körfez-Arap İşleri Devlet Bakanı Samir es-Sebhan Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "İhanet ve düşmanlığın ellerinin kesilmesi gerek." ifadesini kullandı.

        Buna karşılık İran Dışişleri Bakanı Müsteşarı Hüseyin Şeyhulislam, istifanın arkasında ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın bulunduğunu, Lübnan ve bölgedeki tansiyonu yükseltmeyi amaçladıklarını belirtti.

        İran'ın Mehr haber ajansının açıklamalarını aktardığı Şeyhulislam, "İstifa, Hizbullah'la yüzleşmek için alınmış açık bir Suudi Arabistan kararıdır. Lübnan halkının onuruna saygı duyuyorsa ve onu korumak istiyorsa Hariri'nin istifasını Lübnan'dan yapmasını temenni ediyoruz, başka bir ülkeden değil." dedi.

        Suudi Arabistan Körfez-Arap İşleri Devlet Bakanı Sebhan, "Hizbullah'ın uygulamaları karşısında Lübnanhükümetinin sessizliğinden şaşkınlık duyduğu" şeklindeki açıklamasından 2 gün sonra salı günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Hariri ile bir araya gelmişti.

         İBRAHİM KALIN:KARAR KENDİ TASARRUFLARIDIR"
        İBRAHİM KALIN:KARAR KENDİ TASARRUFLARIDIR" "Bu aldıkları yeni kararlar kendi tasarruflarıdır. Detayları da ortaya çıkmaya başlıyor. Eski bakan ve prenslerin de tutuklandığı haberleri geldi. Detaylar netleştikçe biz de daha net şeyler söyleyebiliriz. Suudi Arabistan da dönüşüm sürecinden geçiyor. Tepkiler ne durumda ona bir bakmak lazım. Dünyaya açık bir İslam anlayışı esas alınmaya çalışılıyor. Bu Suudi Arabistan'ın selefi hareketlerle uzun geçmişi ele alındığında ona da bakmak gerekiyor. Zihniyet yapısı nasıl değişecek, bununla ilgili bir takım adımlar atmaya çalışıyorlar. Kral ve sonrası ile ilgili siyasi düzenlemeler yapılıyor. Petrole bağımlı olmayan bir ekonomik model üzerinde çalışıyorlar. Yemen meselesi var. Bizim için önemli ülkelerden bir tanesi Suudi Arabistan."

        TRUMP: TALLALBABASININ PARASIYLA ABD'Lİ POLİTİKACILARI KONTROL ETMEK İSTİYOR

        Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Başkan olmadığı dönemde bugün tutuklanan Suudi Prens el Velid bin Tallal bin Abdülaziz el Suud hakkında tweet atmıştı.

        Tweette Trump, "Sersem Prens Tallal, bizim Amerika Birleşik Devletleri politikacılarını babasının parasıyla kontrol etmek istiyor. Seçildiğim zaman bunu yapamazsın." ifadelerini kullanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ