Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Topal Ördek nedir, ne anlama gelir? Topal Ördek benzetmesi ne demek?
        1

        Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve senatonun üçte birinin yenileneceği ABD Kongre ara seçimleri 8 Kasım günü gerçekleştiriliyor. Başkan Yardımcısı'nın Senato'ya başkanlık yaptığı oylamalarda eşit oy çıkması halinde Başkan Yardımcısı'nın oyu belirleyici faktör oluyor. ABD Başkanı Joe Biden için 'Topal ördek' ifadesi kullanılıyor. Gelişmenin ardından "Topal Ördek nedir, ne anlama gelir?" araştırmaları hız kazandı. İşte, 'Topal ördek' benzetmesi hakkında merak edilenler...

        2

        BIDEN YÖNETİMİ 'TOPAL ÖRDEK' OLABİLİR

        Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar ara seçimlerin önemini ve son durumu haberturk.com için değerlendirdi. ABD'de ekonominin ve özellikle yüksek akaryakıt fiyatlarının Biden yönetimi için en büyük sorun olduğunu belirten Çınar "Anketler Temsilciler Meclisinde Demokratların çoğunluğu kaybedeceğini gösteriyor. Eğer Senatoda da kaybederlerse Biden yönetimi 'topal ördek' olabilir. Çünkü çoğunluğu kaybedecekleri için istedikleri yasaları, projeleri, atamaları geçirme ihtimalleri kalmayacak" dedi.

        3

        TOPAL ÖRDEK NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

        Topal ördek ve gidici siyasi, kendinden sonra makamını dolduracak kişi seçilmiş veya seçilmek üzere olan siyasetçidir. Kalan sınırlı görev süresi nedeniyle alacağı kararlarda ve diğer siyasetçiler üzerinde daha az etkiye sahip sanılsa da görev tanımında bir değişiklik olmaz.

        4

        TOPAL ÖRDEK BENZETMESİ NE DEMEK?

        Bir siyasetçi şu durumlarda topal ördek olabilir:

        Yeniden seçilme şansını kaybetmek
        Bir dönem daha aday olmamaya karar vermek
        Yeni bir dönem için aday olmasına karşın seçimi kaybetmek
        Görev tanımının kaybolması veya makamın ortadan kalkması

        Çoğunlukla yeni gelecek siyasetçiler topal ördeklerle çok az işbirliğine gitmektedir. Franklin Roosevelt yönetiminin başlamasından önce Herbert C. Hoover'in 146 günlük başkanlık süreci buna örnektir. Roosevelt, Hoover ile ortak program çağrılarını reddetmiştir. Bu süre zarfında bankalar iflas ettiğinden ABD ekonomisi zarar görmüştür.

        Bununla birlikte topal ördekler, sonraki dönemde hesap verme bakımından alışılmadık konumdadırlar. Bu nedenle aldıkları kararlarda daha cesur davranabilirler.

        Yakın tarihte, ABD Başkanı Bill Clinton, görevdeki son gününde iki eski yakın meslektaşı, bağışçılar, diğer Demokrat üyeler ve kendi üvey kardeşi de dahil olmak üzere 140 af yayınladığı için geniş ölçüde eleştirildi.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ