Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem DÜNYADAN TÜRKİYE'YE DEPREM DESTEĞİ | Türkiye'ye deprem yardımı yapan ülkeler listesi: Hangi ülkeler Türkiye'ye yardım gönderdi ve ne kadar destek verdi?
        2

        TÜRKİYE'YE YARDIM GÖNDEREN ÜLKELER LİSTESİ

        ABD, Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Bangladeş, Belarus, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çekya, Çin, El Salvador, Ermenistan, Estonya, Filistin, Finlandiya, Fransa, Güney Amerika, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, Irak, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Kuveyt, Libya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Malezya, Malta, Meksika, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayvan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Venezuela ve Yunanistan tarafından gönderilen ekipler deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılıyor.

        3

        AVRUPA'DAN TÜRKİYE'YE EKİP GÖNDEREN ÜLKE SAYISI 24'E ÇIKTI

        Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında AB üyesi 21 ülke ile Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan'dan toplam 38 ekip, Türkiye'ye sevk edildi.

        4

        AZERBAYCAN

        Deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarmın ilan edilmesinin ardından arama kurtarma ekibi gönderen ilk ülke Azerbaycan oldu. Arama kurtarma çalışmalarında 400'den fazla Azerbaycanlı personel görev alıyor.

        5

        KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, depremden etkilenen kentlere 200 kişilik ekip gönderildiğini açıkladı.

        6

        KATAR

        Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için 50 milyon riyal (14 milyon dolar) bağışta bulundu.

        Katar Televizyonu, bugün depremzedeler için "Yardım ve dayanak" ismiyle bir kampanya başlattı.

        Katar Emiri Şeyh Temim, kampanyaya, 14 milyon dolarlık katkı sağladı.

        Kampanyada şu ana kadar 70 milyon riyal (yaklaşık 19 milyon dolar) toplandı.

        Programa Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı.

        7

        AB SİVİL KORUMA MEKANİZMASI'NDAN 1200 GÖREVLİ

        Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında şu ana kadar 30 arama kurtarma ekibi ve tıbbi ekip Türkiye'ye gönderildi veya gönderilecek. 19'u AB üyesi ülke ile Karadağ ve Arnavutluk dahil olmak üzere 21 Avrupa ülkesinden 1200 arama kurtarma görevlisine 79 arama kurtarma köpeğinin eşlik edeceği aktarıldı.

        8

        ABD'Lİ STK 10 MİLYON DOLARLIK YARDIM TOPLADI

        ABD'nin Florida eyaletindeki Küresel Güçlendirme Misyonu (GEM) adlı sivil toplum kuruluşu (STK), Türkiye'deki depremzedeler için 10 milyon dolarlık yardım topladı. Miami merkezli sivil toplum kuruluşu GEM'in Türkiye'deki depremzedeler için başlattığı yardım kampanyasında, tıbbi gereçler, gıda maddeleri ve giyecek benzeri malzemeler toplandı.

        Yaklaşık 10 milyon dolarlık yardım paketleri, Türk Hava Yolları (THY) aracılığıyla yola çıkarıldı. GEM Danışma Kurulu Üyesi iş adamı Mubashir Kazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'deki Türk yetkililerle iletişim halinde olduklarını ve hazırlanan yardım paketlerinin en kısa sürede Türkiye'deki depremzedelere ulaştırılacağını söyledi.

        Pakistan kökenli girişimci Kazi, yardımların bir bölümünün Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin koordinasyonuyla Türkiye'ye gönderildiğini, 5-10 gün içerisinde tüm yardımları ulaştırmayı hedeflediklerini aktardı.

        9

        İNGİLTERE

        İngiltere Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Birleşik Krallık, 77 kişilik arama-kurtarma uzmanlarını, son teknoloji ekipmanlarını ve arama köpeklerini Türkiye'ye gönderdi." ifadeleri yer aldı.

        10

        İSPANYA

        İspanya, daha önce gönderdiği iki donanma gemisinin yanı sıra iki gemisinin daha yardım amaçlı İskenderun'a doğru yola çıktığını duyurdu.

        11

        İSVİÇRE

        İsviçre'den Hatay'a giden arama kurtarma ekibi, arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. İsviçre Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Hatay'da çalışmalarını sürdüren İsviçre İnsani Yardım Biriminin 4 kişiyi enkaz altından kurtardığı belirtildi. Kurtarılan kişilerden ikisinin çocuk, diğerlerinin ise genç bir kadın ile erkek olduğu aktarıldı.

        Paylaşımda, "Cuma günü sağlık ve konaklama uzmanlarından oluşan ikinci ekip, yardımlarımıza katkı yapacak." denildi. Öte yandan, İsviçreli uzmanların cuma günü ihtiyaçları değerlendirmek üzere Suriye'ye de gideceği kaydedildi.

        12

        POLONYA

        Polonya İtfaiyesi Şefi Andrzej Bartkowiak, Polonya'dan gelen arama kurtarma ekibinin Adıyaman'ın Besni ilçesinde 10 kişiyi kurtardığını bildirdi. Bartkowiak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'deki Polonyalı ekibin çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini belirtti.

        Zamanın çok önemli olduğunun altını çizen Bartkowiak, "Mücadelemiz sonuna kadar sürecek." ifadesini kullandı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak da arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra 52 askeri sağlık görevlisinin yola çıktığını duyurdu. Blaszczak, Polonya ordusunun Türkiye'nin yanında olmaya devam edeceğini belirterek, "Tecrübeli ekiplerimiz Türkiye'ye gidiyor. Türkiye ile dayanışma içindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

        13

        AVUSTURYA

        Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Michael Bauer, Twitter'dan yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerini sürdüren askerlerin bir kişiyi enkaz altından canlı çıkardığını bildirdi. Bauer, Avusturyalı askerlerin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü bilgisini paylaştı. Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, askerlerin deprem bölgesindeki çalışmalarına değinerek, durumun çok ciddi olduğunu, askerlerin etkileyici bir çaba sarf ettiklerini vurguladı.

        Van der Bellen, arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra çok sayıda evsiz insan için çadır, battaniye ve yiyeceğin temin edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Türkiye ve Suriye uluslararası yardıma ihtiyaç duyuyor, kelimenin tam anlamıyla her dakika önemli." ifadesini kullandı. Avusturyalıların yardım faaliyetlerinde bulunduğu ve uzaktaki komşularının acısını paylaştığını kaydeden Van der Bellen, dayanışmanın güçlü olmak anlamına geldiğinin ve yardımların sürmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

        14

        YUNANİSTAN

        Türkiye’deki arama kurtarma çalışmalarına destek için Yunanistan’dan gelen arama kurtarma ekibi bir kadını daha enkaz altından kurtardı. Yunan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, Hatay’da 5 saatlik çalışmanın ardından 30 yaşındaki kadın Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı arama kurtarma ekibince kurtarıldı.

        Enkazdan kurtarılan depremzede, ilk tedavisinin yapılması için ambulansla hastaneye götürüldü. Yunan ekip, daha önce de Hatay'da, 50 yaşlarında bir erkek, 7 ve 9 yaşlarında 2 kız çocuğu ile 15 yaşındaki bir genci enkaz altından kurtarmıştı.

        15

        İTALYA

        İtalyan İtfaiyesi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hatay’da arama kurtarma faaliyetleri yürüten ekiplerce 9 saatlik zor çalışma sonucunda enkaz altından 23 yaşında bir gencin çıkarıldığı belirtildi. İtalyan yardım ekibinin, daha sonra bir genci daha enkazdan çıkardığı kaydedildi.

        16

        HOLLANDA

        Hollanda'dan Hatay'a giden kurtarma ekibinin çalışmalarıyla da enkazdan kurtarılanların sayısı 10'a yükseldi.

        17

        RUSYA

        Rusya'da yaşayan Türkler ve Ruslar, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenenlere yardım için çalışma yürütüyor. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yardım çalışması başlattı. Bunun ardından, ülkede yaşayan Türkler ve Ruslar, Büyükelçiliğe akın etti.

        Depremzedelere yardım için seferber olan başkent sakinleri, Büyükelçiliğe çadır, ısıtıcı, battaniye, kışlık giysiler, uyku tulumu, termos, taşınabilir şarj aletleri getiriyor. Bazı vatandaşlar da Rusya'daki Büyükelçiliğin açtığı banka hesaplarına para gönderiyor.

        18

        HİNDİSTAN

        Hindistan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplam 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde arama kurtarma çalışmaları için ilave insani yardım ve destek ekibi göndermeye hazır olduğunu bildirdi. "Dost Operasyonu" başlatan Hindistan, kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek makineler, yardım malzemeleri, ilaçlar, diğer gerekli araç ve gereçlerin bulunduğu 4 uçağı halihazırda gönderdi.

        Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Afet Müdahale Gücü (NDRF) Genel Müdürü Atul Karwal, arama kurtarma çalışmaları için ilave ekiplerin hazırda bekletildiğini söyledi. Karwal, depremin büyük bir alanda geniş çaplı zarara yol açtığını belirtti. Kriz zamanında Türkiye'ye her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını kaydeden Karwal, deprem çalışmaları için bir ekibin daha kısa sürede yola çıkacağını dile getirdi.

        19

        BULGARİSTAN

        Bulgaristan İtfaiye ve Sivil Savunma birimlerine bağlı 58 kişilik uzman kurtarma ekibinin Türkiye'ye hareket edeceği, ekibin kurtarma çalışmaları için donatılmış 20 araçla gideceği açıklandı. Ayrıca, yatak, yastık, battaniye, nevresim, havlu ve diğer eşyalardan oluşan 1000 uyku seti yollamaya hazır olduğu bildirildi.

        Bulgaristan, bu yardıma takviye olarak 1000 battaniye, 1000 nevresim takımı göndereceğini, Bulgaristan'da Türk Kızılay ile oluşturulan acil yardım deposundan da 300 mutfak takımı, 300 aile tipi çadır, 300 kalorifer, 1000 döşek ve 3 bin battaniyeden oluşan yardım takviyesinin hazırlanacağını kaydetti.ÇİN

        20

        ÇİN

        Çin'den arama, kurtarma ve sağlık destek görevlilerinden oluşan 82 kişilik ekibin yanı sıra ülkenin arama kurtarma teşkilatı Ramunion'a bağlı 8 kişilik ekip ve özel eğitimli bir köpek yola çıktı.

        21

        VENEZUELA

        Venezuela, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatıyla depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye'ye 50 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi.

        22

        PAKİSTAN

        Pakistan'dan ise 52 kişilik bir arama kurtarma ekibi Türkiye'ye geldi. Pakistan tarafından çadır, battaniye ve temel ihtiyaçlar da Türkiye'ye gönderilen yardım içerisinde yer aldı.

        23

        ERMENİSTAN

        Ermenistan yönetimi de arama kurtarma ekibi yolladı. Ermenistan yönetimi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye'ye 57 kişilik bir ekip gönderdi.

        24

        GÜNEY KORE

        Güney Kore, 118 kişilik ekip gönderdi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Kalkınma İşbirliği Direktörü Won Do Yeon başkanlığında Güney Kore'den gönderilen ekipte, Dışişleri Bakanlığından 1 kişi, Milli Savunma Bakanlığından 49 kişi, Ulusal Yangın Teşkilatından 62 kişi, Kore Uluslararası İşbirliği Ajansından (KOICA) 6 kişi dahil olmak üzere toplam 118 kişi yer alıyor.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ