Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Ekonomi FED faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? - 2022

        Yetkililerden gelen sıkılaşma mesajlarının ardından Amerikan Merkez Bankası Fed yılın ilk faiz kararını bu akşam gerçekleştirecek. Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell, basın mensuplarının karşısına geçecek. Piyasa aktörleri karar metni ve Powell'ın mesajlarında para politikasına ilişkin mesajları dikkatle izleyecek. İşte karar öncesi bilmeniz gerekenler...

        ABD Merkez Bankası Fed, faiz kararını bugün 22:00’de açıklayacak. Faiz aralığının %0-%0,25 bandında bırakılması bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell 22:30’da basın toplantısı düzenleyecek, soruları yanıtlayacak.

        Fed’in bu toplantıda Mart ayında faiz artıracağına dair bir sinyal vermesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Asıl merak edilen ise Powell’ın 50 baz puanlık bir faiz artırımı konusunda bir işaret verip vermeyeceği.

        Fed Başkanı’nın aynı zamanda merkez bankası bilançosunun küçültülmesi sürecine ilişkin de daha ayrıntılı bir yol haritası sunabileceği tahmin ediliyor.

        Powell iki hafta önceki konuşmasında enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacaklarını belirtmiş, ancak “Şu an bulunduğumuz yerden normale giden uzun bir yol var” ifadelerini kullanmıştı.

        Teşviklerin geri çekilmesinde Şubat beklentisi

        Standard Chartered’a göre Fed varlık alımlarının azaltımını Şubat ayında tamamlayabilir. Kurumun G-10 FX Araştırmaları Direktörü Steven Englander, “Bu, karar metninde şahin görünebilir, ancak Powell varlık alım azaltımında biraz daha hızlı giderek faizlerde biraz daha yavaş ilerleyebileceklerini umduklarını söylerse, o zaman piyasa dostu olur” değerlendirmesini yaptı.

        Bununla birlikte kurumun baz senaryosu hala varlık alımları azaltımının mart ayında tamamlanması yönünde. Englander, “Powell, FOMC’nin enflasyonu rayına oturtmaya kararlı olduğunu ve hala bir miktar niceliksel sıkılaşma ile birlikte birkaç artışın yeterli olacağına dair umutlu olduğunu söylerse, bu piyasa fiyatlandırması için güvercin etki yaratır” dedi. Kurum bu yıl sadece iki faiz artırımı öngörüyor.

        BAKMADAN GEÇME