Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye yaptırım yanıtı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları 5. Olağan Kongresi'ne katıldı.  Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ABD'nin Brunson krizinin ardından takındığı tutumu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili mal varlığını dondurma kararı ile ilgili ilk kez konuştu. İki bakanın ABD'deki mal varlıklarının dondurulması ile ilgili karara sert yanıt veren Erdoğan, "ABD'nin bazı meselelerini bu derece büyütmesini sapla samanı karıştırmasını üzüntü ile karşılıyorum. Tehdit dili ve saçma sapan yaptırım kararı ile Türkiye'ye geri adım attırcağını sananlar, bu ülkeyi hiç tanımamış demektir" dedi.

        "Siyasi ve adli ihtilafların ekonomik boyuta taşınması iki tarafa da zarar verir" uyarısı yapan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın oyuna geldiğini ve bu oyunu bozması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Syın Trump'a söyledim; gerçekten stratejik ortaksak gerekeni yapalım. Biz  sizinle Somali ve Afganistan'da beraber değil miyiz, NATO'da bir ve beraber olduğumuz için ortak adım atmadık mı? Siz ortaklarına böyle tavır içinde olursanız biz sizi nasıl tanımlayacağız?" açıklamasında bulundu.

        ABD'nin Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'yı takas anlayışıyla tutukladığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu anlayışla hareket etmediğini söyledi. Erdoğan"Halkbank'ımıza bedel ödetme yoluna gitmek kimsenin haddi değil"diye konuştu. 

        Cumhurbaşkanı Erdoğan diplomatik kanalların açık olduğunu söylerken, bir an önce ABD ile yaşanan gerilimin sona ermesi gerektiğine dikkat çekti. Erdoğan, "ABD ile meselemiz yok. Müttefiklik ve stratejik ortaklık ile çözmek mümkündür. Ortaklarımızın fevri tutumundan vazgeçip normale döneceklerini inanıyorm. Diplomasi kanalları çalışıyor; aklın yolundan gidip itilafları geride bırakacağımıı düşünüyorum" dedi.

        BAKMADAN GEÇME