Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eskişehir... İlk bakışta adı gibi eski bir şehir bekliyorsunuz ama tam tersi..

        Şehrin ortasından geçen Porsuk Çayı, Tarihi Odun Pazarı Evleri, sizi büyülemeye yetiyor. Bu hafta, bu büyülü kentin adıyla özdeşleşmiş en meşhur tadı; sizlerin “Çiğ börek” diye bildiği aslında gerçek adı “Çibörek” olan eşsiz lezzeti yazmak istedim.

        Bu eşsiz lezzet, ülkemizin hemen her ilinde yapılır; ancak tadı ve büyüklüğü yapıldığı şehre göre her zaman birbirinden çok farklı olmuştur. Günün her öğününde her damak tarafından tercih edilen çiböreğin en güzeli Eskişehir’de yapılıyor.

        Eskişehir mutfağının en tanınan yemeklerinden biri olan çiböreği, Eskişehir’de tatmış biri olarak, bugüne kadar Eskişehir dışında yediğiniz tüm çibörekleri unutun derim.

        ÖDÜL AVCISI

        Kıyma ve soğanın, açılmış yufkanın arasına konulup kızartılmasının en lezzetli hali olan çibörek, Kırım Tatar mutfağından bize geçmiş enfes bir yemek.

        Hamurunun kıvamı öyle olmalıdır ki; hem çok ince açılabilmeli, hem de kızarttığımız zaman içine yağ çekmemeli ve çıtır çıtır olmalıdır.

        Çibörek hamurunun kabarması ve mutlaka yumuşak olması lazım. Bu böreğin özelliği, içine koyulan kıymanın kızgın yağda pişmesidir.

        Gittiğim tüm şehirlerde olduğu gibi Eskişehir’de de mümkün olduğunca esnafı gezip, sorunlarını dinler ve yönetim kurulu arkadaşlarımla çözüm bulmaya çalışırım.

        Eskişehir’de de bu ziyaretler kapsamında; Türkiye’nin önde gelen yemek kültürü uzmanlarından oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucu Türkiye’nin en iyi 10 muhallebicisi arasında yer alan Mazlumlar Muhallebicisi’ne uğradım. 1927’de kurulan ve o günden beri ülkenin belki de en leziz muhallebisini yapan bu mekan, Eskişehir yerlilerinin yanı sıra şehre gelen ünlülerin en uğrak mekanları arasında yer alır.

        EŞSİZ LEZZET

        Bu gözde mekanın ülkede nam salan en meşhur lezzeti olan üzerine bolca gül suyu dökülüp servis edilen su muhallebisinden tattım. Muhallebiyi yedikten sonra ilk hissedilen; mekana verilen unvan ve ödüllerin hak edilmiş olduğu. Yiyince, “10 tane daha yesem, yerim” diyeceğiniz bu eşsiz lezzet, şehrin göbeğinde Haller hanı içinde sizleri bekliyor; üstelik fiyatı da tahmin edemeyeceğiniz kadar uygun.

        Tarihin, aydınlığın, misafirperverliğin ve doğanın gönlünüzde bırakacağı tatları damağınızda da bulmak istediğinizde Eskişehir’in de ziyaret için aklınıza ilk gelen kentlerden olması dileğimle.

        Diğer Yazılar