Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) Başkanının verdiği 2019 yılı toplam ihracat hedefi 182 milyar dolar. Geçen yılı hatırlanacağı üzere 170 milyar dolarlık ihracat rakamı ile bitirdik. 2019 için öngörülen ihracat artışı yüzde 7 civarında.

        2019’un yarısını geride bıraktık. İlk 6 ay sonundaki ihracatımız 88.2 milyar dolar. 2018’in ilk ayı sonunda yapılan ihracat ise 86.2 milyar dolar. İlk 6 ayda artış oranı 2 milyar dolar ya da yüzde 2.2.

        Bir başka istatistik. Haziran 2019 itibariyle geriye dönük 12 aylık toplam ihracatımız 178 milyar dolar. Yani bu hızla gidecek olursak yıl sonu 182 milyar dolarlık hedefin en az 4 milyar dolar altında kalacağız!

        Tekstil ve Otomotiv ihracatından iyi sesler gelmiyor

        2018’deki toplam 170 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 18.8’i (31.5 milyar dolar) otomotiv endüstrisinden geldi. Sektör bazında otomotiv en yüksek ihracatımızın olduğu kategori.

        Otomotiv ihracatı 2019’un ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.8 azalmış durumda.

        Otomotiv ihracatında bir numaralı pazarımız Almanya’ya 2019’un ilk 6 ayında ihracatımız geçen sene aynı döneme göre yüzde 8 daralmış durumda. Yine iki önemli otomotiv ihracat pazarımız İngiltere ve İspanya’ya ihracatımız yüzde 6 seviyesinde daralmış.

        Kısaca AB ekonomilerinde yaşanan durgunluk ve otomotiv sektöründe hızlanan konvansiyonel otomobilden hibrid ya da elektrikli otoya geçiş, Türkiye’de üretilen AB ülkelerine satılan otomobilleri vurmuş.

        Tekstil sektöründe de aynı şeyleri görüyoruz.

        Toplam ihracatımızın yüzde 10’unu oluşturan hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ve yüzde 5’ini oluşturan tekstil sektöründe de benzer geri çekilmeler görülüyor.

        Yılın ilk 6 ayında hazır giyim sektöründe yüzde 1, tekstil sektöründe ise yüzde 6.2'lik kayıplar var.

        Bu sektörlerde de ana pazarımızın AB olduğunu hatırlatmam da fayda var sanrım.

        AB Pazarı S.O.S veriyor

        Yılın ilk 6 ayını geride bırakırken bazı ana sektörlerde AB pazarına yaptığımız ihracatı gözden geçirelim:

        - Madencilik yüzde 2 daralma

        - Otomotiv yıllık 8 daralma

        - Hazır Giyim yüzde 4.2 daralma

        - Mücevher yüzde 9 daralma

        - Tekstil yüzde 9 daralma

        - Yaş Meyve Sebze yüzde 20 daralma

        Görüldüğü üzere AB pazarına en rahat ve en katma değerli satabildiğimiz ürünlerde 2019’un ilk yarısında işler hiç iyi gitmiyor.

        Birde bunun üzerime geçen yazımda bahsettiğim “AB’nin yeni serbest ticaret anlaşmaları ile pazarını başka ülkelere açması” sorunu eklendiğinde bizim en güvendiğimiz ihracat pazarı için daha iyi stratejiler oluşturmamız gerekecek.

        Bu noktada gözler haklı olarak İhracatçılar Meclisine çevrilecek. 170 milyar dolara kadar yükselenihracat rakamımızın altında bu meclisin imzası var.

        Ancak artık işler zorlaşıyor. AB sadece son 1 yılda 600 milyonluk nüfusu toplamına sahip 8 ülke ile serbest ticaret anlaşması yaparak hem kendi imkanlarını artırdı hem de pazarın bu ülkelere açtı.

        Diğer yandan ABD’nin bir çok ülke ile yaptığı ticaret anlaşmaları da bizi zorlayacak unsurlar.

        Bu noktada ihracatçılarımıza büyük göre düşüyor.

        Zamanlarını ve konsantrasyonlarını akılcı ve bütünleyici politikalar üretmek için kullanmalılar. İş dünyasının hedeflerini, uluslararası ticaret anlayışını iç siyaset malzemesi yapmamalılar.

        Diğer Yazılar