Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD Başkanı Biden’ın, seçildikten sonra yurt dışına yaptığı ilk ziyaretler, G7 ve NATO zirveleri için İngiltere ve Belçika’ya oldu.

        Biden için bu iki zirvenin de önemi çok büyüktü.

        Başkan Biden, selefi Trump’ın “Önce Amerika” sloganıyla, geçen 4 sene boyunca hırpaladığı NATO ve G7 Paktı'ndaki müttefiklerine “Aynı gemideyiz” mesajını vermek istiyordu.

        Biden bu mesajı ilk olarak G7 zirvesinde verdi.

        ABD Başkanı Biden’ın ilk Avrupa turunda yaptığı konuşmada “….otokrat liderlerin ve ülkelerin kuşatması altındayız. Bugün demokrasimize, kültürümüze ve ekonomilerimize hep beraber sahip çıkmazsak yarın çok geç olacak” diyerek, müttefikleri ile yeni bir sayfa açmak istediğini açıkça ortaya koydu.

        Başta ticaret ve teknoloji olmak üzere Avrupa ve ABD’nin birlikte çalışması ve 5G teknolojisinin yaygınlaştırılması, Yarı iletkenlerin (Çipler) üretiminin Batı’ya kaydırılması, tedarik zincirinde bağımlılıkların azaltılması gibi konularda bir sinerji yaratılması üzerinde anlaşma sağlandı.

        ABD ve Avrupa arasında kişisel verilerin güvenliği ve kullanımı ve Büyük Data diye tabir edilen Büyük Veri'nin analitiği konusundaki farklılıkların giderilmesi ve buradan elde edilecek kazanımlarla teknolojik inovasyonlarda rekabetçi hale gelinmesi konusunda mutabakat oluşturuldu.

        REKLAM

        G7 zirvesinde Biden’ın diğer liderlere empoze ettiği bir başka konu da, Çin’in Kuşak Yol Projesi'nin, Batılı alternatifinin oluşturulması gerekliliğiydi.

        Biden’ın seçildikten sonra Covid 19’un ekonomik tahribatını dengeleyebilmek içinde devreye soktuğu 4 ayaklı ve toplam 7 trilyon $ büyüklüğündeki projenin adı “Build Back Better Plan /Daha İyisini Yeniden İnşa Et”. Bu plan dahilinde ve yeşil mutabakat çerçevesinde alt yapı yatırımları yeniden ele alınıyor ve 10 milyon yeni iş yaratılması planlanıyor.

        Biden’ın G7 zirvesinde, Çin’in Kuşak Yol Projesi’ne alternatif önerisi de Build Back Better Plan’ın G7 çıkışlı olarak dünyanın geri kalanına uygulanmasından ibaret. Biden maddi imkanları sınırlı ülkelerin, altyapı yatırımları için Çin’in finansman alternatiflerine ve karşılığında Kuşak Yol Projesi üyesi olması tekliflerine karşı durabilmeleri için, Batı’nın benzer bir plan ile gelmesinin şart olduğunu belirtiyor.Hatta şimdilik bu plan için geçici bir isim dahi bulunmuş “ Yeşil Kuşak Yol Projesi”

        ABD’nin NATO Zirvesi'nde de spot ışıklarını üzerine çevirdiği ülke Çin oldu.

        G7 Zirvesi sonrasında Brüksel’de, gelensek yıllık NATO Zirvesi gerçekleştirildi. Hatırlanacağı üzere Covid öncesinde son kez yüz yüze yapılan 2019 NATO Zirvesi'nde, tarihte ilk kez zirve sonrası yayınlanan riskler ve fırsatlar bölümünde, Çin Tehlikesinden bahsedilmişti.

        2021 zirvesinde ise Çin Başlığının daha da genişletildiğini gördük. 2019 yılındaki sonuç metninde Çin’in adı sadece 1 kez geçerken, 2021 zirvesinde Çin isminin 10 defa geçtiğine şahit olduk.

        NATO'nun (Kuzey Atlantik İttifakı) kuruluş amacının, üye ülkelerinin istikrar ve refahının temini ve başta Rusya olmak üzere olası tehditlere karşı korunması olduğunun altını çizildikten sonra, Çin kaynaklı risklere geniş yer verildiğini anlıyoruz.

        REKLAM

        Sıralamak gerekirse ;

        • - 5G ihaleleri üzerinden ve Huawei şirketi aracılığıyla, Avrupa teknoloji altyapısına kalıcı olarak entegre olma çabaları
        • - Avrupa’da 12 adet limanın Çin tarafından işletiliyor olması ve bunun olası NATO Askeri operasyonlarına verebileceği zararlar
        • - Kuşak Yol Projesi vasıtasıyla özellikle Doğu ve Güney Doğu Avrupa’da Çin şirketlerinin edindiği kazanımlar
        • - Covid 19 virüsünün Çin’den nasıl yayıldığı konusunda araştırma yapılması için tam işbirliği içinde olmaması.

        2021 NATO Zirvesi'nde kendisinden bu kadar fazla bahsedilmesinden rahatsız olan Çin’in buna tepkisi de sert oldu.

        Çin Dış İşleri Sözcüsü, Biden’ı hedef alarak “ABD hasta, gerçekten çok hasta” diye cevap verdi ve “Eğer NATO, Çin’i sistemik tehdit olarak algılayacaksa, Pekin de buna karşı boş durmayacaktır” diye ekledi.

        Biden seçilmesinden sonraki yazılarımda “iki kutuplu dünyaya hazır olun” diye uyarılarda bulunmuştum.

        G7 ve NATO zirveleri gösteriyor ki; Biden, yanına müttefiklerini de alarak, başta Çin olmak üzere Rusya’ya demokrasi, insan hakları, ticaret, teknoloji dahil olmak üzere çok geniş bir cephede meydan okuyacak.

        Safların belirginleşeceği ve sıklaşacağı bir döneme giriyoruz.

        Diğer Yazılar