Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Frieze New York’la beraber New York'un bahar müzayedeleri gerçekleşirken, rekor satışlar küresel ekonomiye meydan okudu. Sotheby's, Christie's ve Phillips'in geçtiğimiz hafta gerçekleşen satışlarının toplamı 2.5 milyar doların üzerinde.

        Yüksek satış hacmi, kriz dönemlerinde borsalar ve tahvil piyasaları hız keserken, sanatın ‘güvenli liman’ olarak görüldüğünü bir kez daha ortaya koyuyor.

        İşte haftanın en yüksek satışlı müzayedeleri ve yıldız lotları…

        Macklowe Koleksiyonu
        Macklowe Koleksiyonu

        Haftanın en çok konuşulan açık arttırması şüphesiz Sotheby's’in Macklowe koleksiyonu oldu. Uzun zamandır satışa sunulması beklenen koleksiyon, Amerikalı koleksiyoner çift Linda ve Harry Macklowe'a ait. Çiftin boşanma davaları gereği mahkeme kararınca satışa sunulan eserlerin ilk yarısı geçtiğimiz Kasım ayında satılırken, bu kez ikinci yarısında lotların tamamı alıcı buldu.

        Koleksiyon, Sotheby’s müzayedesiyle birlikte bugüne dek tek elden çıkarılan en değerli koleksiyon olarak tarihe geçmiş bulunuyor... Toplam 922 milyon dolara alıcı bularak Peggy ve David Rockefeller'ın 2018'de Christie's'de gerçekleşen 835 milyon dolarlık koleksiyon satışını geride bıraktı.

        Cy Twombly 'A Scattering of Blossoms'
        Cy Twombly 'A Scattering of Blossoms'

        Macklowe Koleksiyonunun top lotları, 61,2 milyon dolara satılan Agnes Martin, Mark Rothko ve Sigmar Polke’ye ait tablolar ve 58.9 milyon dolara alıcı bulan Cy Twombly'nin 2007 imzalı 'A Scattering of Blossoms' serisine ait bir tablo… Robert Irwin, Michael Heizer ve Jackson Pollock’un eserleri için ayrıca müzayede rekorları kırıldı.

        Macklowe koleksiyonu bir kenara, Sotheby's’in modern sanat müzayedesi de güçlü bir performans sergiledi ve müzayede evinin şimdiye kadarki en yüksek üçüncü satışı olan 408,5 milyon dolar getirdi. Açık arttırmaya Pablo Picasso, Claude Monet ve Paul Cezzane'nin eserleri öncülük ederken Leonora Carrington, Maximilien Luce ve Milton Avery için yeni sanatçı rekorları kırıldı.

        Warhol’un Monroe portresine 195 milyon dolar…

        Andy Warhol 'Shot Sage Blue Marilyn'
        Andy Warhol 'Shot Sage Blue Marilyn'

        Müzayede haftasının bir diğer dikkat çeken satış serisi Christie’s’e ait.

        Christie's, toplamda 1,4 milyar doları aşan Marquee Week ile şimdiye kadarki en yüksek açık arttırmalarından birine imza attı.

        Haftanın yıldız lotlarından biri şüphesiz Andy Warhol'un meşhur "Marilyn Monroe" portresi… Warhol'un 1964 imzalı “Shot Sage Blue Marilyn” eseri, 195 milyon dolara alıcı bularak bir 20. yüzyıl eseri için en yüksek müzayede fiyatı olarak kayıtlara geçti. Shot Sage Blue Marilyn, Leonardo da Vinci'nin 450 milyon dolara satılan "Salvator Mundi" tablosundan sonra dünyanın en pahalı ikinci sanat eseri…

        Müzayedede Mark Rothko'nun 116,4 milyon dolara satılan iki eseri ve Claude Monet'ye ait 168.7 milyon dolara alıcı bulan triptik eserin yanı sıra Howardena Pindell, Blinky Palermo, Ann Craven, Francesco Clemente, Martin Disler, Gilbert & George, Shara Hughes ve Tom Sachs dahil olmak üzere 49'dan fazla sanatçı için yeni rekorlar kırıldı.

        REKLAM
        Man Ray 'Le Violon d'Ingres'
        Man Ray 'Le Violon d'Ingres'

        Christie’s satışlarında dikkat çeken bir diğer rekor ise fotoğraf sanatının yükselişini bir kez daha kanıtlar nitelikte. Man Ray'in Le Violon d'Ingres (1924) eseri 10.5 milyon dolara alıcı bularak, müzayedede bir fotoğraf için ödenen en yüksek rakama imza attı.

        Phillips Müzayede Evi’nin Yükselişi

        Müzayede haftasının en önemli üçüncü açık arttırması Phillips’e ait…

        Jean-Michel Basquiat
        Jean-Michel Basquiat

        Phillips bugüne kadarki en kazançlı müzayedesini gerçekleştirerek 225 Milyon dolarlık satış elde etti. Geçen yıla göre artış oranı % 90… Açık arttırmanın yıldız lotu şüphesiz Jean-Michel Basquiat'nın 85 milyon dolara alıcı bulan 1982 imzalı isimsiz tablosu. Sanatçının en pahalı üçüncü tablosu olarak kayıtlara geçen eserin daha önce 2016’da bir başka müzayedede 57.3 milyon dolara satıldığı biliniyor. Yayoi Kusama, Reggie Burrows Hodges ve Robin F. Williams için ise yeni müzayede rekorları kırıldı.

        Diğer Yazılar