Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kadın gazetecilerin ağırlıkla olduğu minik bir grup önceki hafta bir akşam yemeğinde buluştuk. Bizleri bir araya getiren Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) “kadın cinselliği” dosyasını açmasıydı. Gece boyunca gebelikte ve loğusalıkta cinsellikten yaşlılıkta terk edilme endişesine, cinsellikle ilgili yanlış inançlardan cinsel isteksizliğe kadar pek çok konuda Türkiye gerçeklerini dinledik.

        Dosyayı hazırlayan uzmanlardan biri olan Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Cindioğlu, “kadın cinselliği korku dolu” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

        “Bekaretini koruyamama korkusunu, ilk gece duyulan “canım acıyacak mı, acımayacak mı” korkusu takip ediyor. Bundan sonra da kadınları “acaba gebe kalacak mıyım, yoksa kalmayacak mıyım?” korkusu esir alıyor. Bebek sahibi olan kadın bu sefer de ‘Ya doğum sonrasında eski halime dönemezsem?’ korkusunu duyuyor. Daha sonra ise sırasıyla ‘Yaşlandım, çirkinleştim, kocam ya beni beğenmezse’ ‘menopoza girdim, artık kadınlığım bitiyor’ korkusu yaşıyor kadınlar. Böylesine korkulara mahkum olunan bir konuda kadınların orgazmı yaşaması çok zor. “

        Doç. Dr. Dilek Cindioğlu’nu dinlerken medyanın gündeminde sık sık yer alan bazı olaylar bir film şeridi gibi geçti gözlerimin önünden:Bakire çıkmadı diye evlendiği erkek tarafından terk edilen, şiddet gören…

        Aşık olduğu gençle elele tutuştuğu için töre cinayetine kurban giden… Yıllardır evli olmasına rağmen ilk gece korkusu nedeniyle cinsel ilişki kuramayan… Kocasıyla o gece birlikte olmak istemediği için dayak yiyen ... Kısacası şiddet gören, aşağılanan, dışlanan kadınlar…

        Dosyada işte böylesine önemli bir konu olan, kadına yönelik cinsel şiddete özel bir bölüm ayrılmış. Kadınlar en sık yakınları olan erkekler tarafından şiddet görüyorlar. Kim mi onlar? Kadınların eşleri, sevgilileri ya da yollarını ayırdıkları sevgilileri, boşandıkları kocaları… Araştırmaya göre, kocasının fiziksel şiddetine maruz kalan her beş kadından biri,aynı zamanda tecavüzünü de yaşıyor. Evlilik içi tecavüz ve ensest, en ağır ve en yaygın yaşanan cinsel şiddet türü.

        “Kadın Cinselliği” dosyasında cinsel tacize uğrayan kadının yapabilecekleri, şiddetle ilgili izlerin korunması ve hukuki işlem yapılması için gerekenler konularında ayrıntılı bilgiler de yer alıyor.

        “Cinsel Sağlık; sizin de hakkınız” başlıklı projenin koordinatörlüğünü yapan Doç. Dr. Cem İncesu ise, masadaki iki erkekten biriydi. Doç. Dr. Cem İncesu’dan “erkek cinselliği”, “ gençlik ve cinsellik” ile “seks ticareti” konulu dosyaların sırada olduğunu öğrendim.

        Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje kapsamında hazırlanan tüm dosyalar bir kitapta toplanacak.

        Diğer Yazılar