Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden birinin kurucu ortağı olsanız, 'temiz tuvalet' için 12 yılda 7.5 milyon kilometre dolaşır mısınız? 'Evet' demeden önce biraz düşünün; çünkü 7.5 milyon kilometre Dünya'nın çevresinde tam 187 kez dolaşmak anlamına geliyor.

        Yıllarca biyoloji öğretmeni olarak görev yapan Opet'in kurucularından Nurten Öztürk, 2000 yılında Atatürk Havalimanı'nın tuvaletinde iki turistin, "Türkler çok pis" diye konuşmasını duyduktan sonra bu işe baş koymuş. 12 yılda 1.300 Opet istasyonunda temiz tuvalet kampanyası için 40 milyon doların üzerinde para harcayan Öztürk ve ekibi bu sırada 5 milyon kişiye ulaşmış. İşte bu sırada da tam 7.5 milyon kilometre yol yapmış.

        İşte, bir yandan Yeşil Yol, diğer yandan Tarihe Saygı ve Örnek Köy Projeleri'ni yürüten Nurten Öztürk ile son yolculuğu olan Suudi Arabistan dönüşü bir grup gazeteci sohbet ettik. Riyad Türk Büyükelçiği'ne bağlı Riyad Uluslararası Türk Okulu Müdür Yardımcısı Fatih Kuzu'nun, "Suudi Arabistan'da temizlik özellikle de tuvalet temizliği konusunda büyük bir eksiklik var. Bize yardımcısı olur musunuz?" yazısı üzerine harekete geçen Öztürk, 5 ay süren zorlu bir süreçten sonra nihayet 'vize' almayı başarıp geçen hafta kendisi dahil dört kişilik bir heyetle Riyat, Cidde; Mekke ve Medine'nin yolunu tutmuş.

        Suudi Arabistan'a kadın olarak yalnız gidemediği için yanlarına Opet'den erkek yöneticileri de aldığını anlatan Öztürk, temiz tuvaleti anlatmak uğruna 'abaya' denilen siyah çarşaf bile giydiğini anlatırken, fotoğraflarını da bizimle paylaşıyor.

        Seyahati sırasında televizyonda Yaprak Dökümü'nden Kurtlar Vadisi'ne kadar birçok yerli dizinin seyredildiğini gördüğünü söyleyen Öztürk, Arapların son dönemde çocuklarına en çok Polat Alemdar adını koyduklarını anlatıyor. Türkiye'nin ve Türklerin bu bölgedeki etkisinin hissedildiğini anlatan Öztürk, gördüğüm kadarıyla Suudi Arabistan'daki dört günlük ziyaretinden oldukça etkilenmiş. Hem kendi projesini başka bir ülkeye taşıyor olmak, hem de orada gördüklerinden etkilenen Öztürk, bu ülkede daha çok şey yapmanın peşinde.

        TSE'nin standardı olacak

        Temiz tuvalet denilince akla ilk gelen isim olan Nurten Öztürk'ü bugünlerde heyecanlandıran bir başka konu da Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) gelen talep. Türkiye'de tuvaletin standardını belirlemek isteyen TSE, Opet'e yani Nurten Öztürk'e başvurarak "Sizin standartlarınızı bize gönderir misiniz?" demiş. Amaç buna göre Türkiye'deki temiz tuvaletin standartlarını net olarak ortaya koymak.

        Diğer Yazılar