Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye'nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları, bugünlerde 'yabancılaşmaya' doğru gidiyor. Malumunuz çalışanların itirazlarına rağmen artık THY'de grev yasak. Bu sırada işini kaybeden 305 THY personeline dönüş kapısı halen açılmadı. Eski personeline sırtını dönen THY, şimdi yeni tartışmalara gebe bir adım daha atıyor.

        Grev yasağına karşı eylemler nedeniyle işini kaybeden 305 çalışanından 260’ı kabin memuru olan kurum, yurtdışından 'çalışan ithal' etmeye hazırlanıyor.

        Her ne kadar THY şimdilik kaç yabancı kabin memuru alacağını açıklamasa da kulislerde dolaşan söylenti, 260 kişiden boşalan kadronun önemli bir bölümünün yurtdışından alınacağı.

        Peki THY'nin istediği standartlarda kabin memuru Türkiye'de yok mu?

        Konuyu Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin'le uzun uzun konuşuyoruz. Ayçin'e göre bu bilinçli yapılan bir hareket. Çünkü yurtdışında birçok havayolu şirketi zor durumda ve THY bu yolla düşük maliyetli hostes istihdam etme peşinde. Bu sırada özel sözleşmeler yapıldığı için de bu personel sendikanın dışında olacak. Diğer yandan ise psikolojik bir savaş yapılıyor kendilerine karşı. Amaç kadrolu olarak çalışanların gücünü kırmak ve pilottan sonra kabin memuru için de 'yurtdışı kapım açık, istediğim anda dışarıdan alırım'ın mesajını vermek.

        Öğrendiğime göre THY cephesi çoktan bu iş için gerekçesini bulmuş bile. Son yıllarda hızla büyüyen ve birçok yeni hatta uçan THY, Japonya, Çin ve Afrika ülkelerindeki seferlerine işaret ederek, “Yerel dil bilen personele ihtiyacım var” diyor. Böyle olunca da pilotta olduğu gibi kabin memurunda da Çalışma Bakanlığı'ndan izin almanın gerekçeleri hazırlanmış. Bazıları için bu haklı bir neden olarak görülebilir. Ancak, ne olursa olsun iki ay öncesini unutmamak gerek. Grev yasağı getiren yasa taslağına karşı eylem yaptığı için kapı önüne konulan 305 kişi dururken, THY bu yeni personel alımını kamuoyuna izah etmekte zorlanacak.

        305 KİŞİNİN YERİ NASIL DOLDU?

        Merak ettiğim bir başka konu ise bir çırpıda işlerine son verilen 305 kişinin yerinin nasıl dolduğu. Ayçin, bir süredir THY'nin dışarıdan personel kiraladığını anlatıyor. Ayçin, “Yoğunluğun olduğu dönemlerde dışarıdan ikili sözleşmeler yaparak personel alınıyor. Yani part-time usulü adam çalıştırıyorlar. Aslında sözleşme gereği bunları bize bildirmeleri gerek. Ama görüşmeler kesildiği, ipler koptuğu için bunların sayısı nedir, kimleri alıyorlar bir türlü öğrenemiyoruz” derken, benim de gün boyu bu konu hakkında THY'den bilgi alma çalışmalarım da boşa gidiyor.

        Diğer Yazılar