Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mart başındaki Cenevre Otomobil Fuarı’ndan döndükten sonra en fazla muhatap olduğum soru, “Dizel yasaklanıyormuş, yerine ne gelecek?” oldu. İki kez televizyonda bir kez de radyoda uzun uzun durumun “medya”ya yansıyandan farklı olduğunu dilimin döndüğünce anlattım.

        Dizel araçlar bugünden yarına “pat” diye ortadan kalkmayacak. Her ne kadar Batı Avrupalı hükümetler yüksek perdeden atıp tutsa da dünyanın önde gelen markaları yüksek cezaları göze alıp yeni düzene uymayacaklarını çoktan açıkladılar bile.

        Yani dizelde henüz deniz bitmedi, “bineklerde bir süre sonra ortadan kalksa bile, özellikle ticari araçlar daha uzun süre dizel motorlara sahip olacak” diyorduk ki, dünyanın otomotiv teknolojileri devi Bosch’tan herkesi terk köşeye yatıran bir açıklama geldi:

        “Dizelin bir geleceği var. Bugün, dizel teknolojisinin sonunun geldiğine dair iddialara son noktayı koymak istiyoruz.”

        Bosch CEO’su Volkmar Denner, şirketin yıllık basın toplantısında dizel teknolojisinde kararlı ve önemli bir ilerlemenin duyurusunu bu sözlerle yaptı.

        Şirket 2020 yılında yürürlüğe girmesi planlanan limitlerin bile altında azot oksit değerleri olan yeni dizel teknolojisinin bugünden hazır olduğunu, üstelik bunun mevcut teknolojiler geliştirilerek başarıldığını ve maliyetleri artırabilecek ek bileşenlere ihtiyaç duymadığını açıkladı.

        2017 yılından beri Avrupa’da şehir içi, şehir dışı ve otoban döngüleri karışımına göre test edilen yeni binek otomobil modellerinin kilometrede 168 miligramdan fazla NOx yaymaması gerekiyor. 2020 yılı itibarıyla bu limit 120 miligrama düşecek. Bosch’un iddialı açıklamasında işte bu zorunluluklara şöyle cevap veriliyor: “Bosch dizel teknolojisiyle donatılan araçlar bugün bile standart yasalarla uyumlu RDE döngülerinde 13 miligram NOx kadar az bir miktarda emisyona neden oluyor. Bu, 2020 yılından itibaren yürürlüğe girecek olan limitin yaklaşık onda birine denk geliyor. Ve test parametrelerinin yasal gereksinimlerin çok üstünde olduğu, özellikle zorlu şehir içi sürüş koşullarında bile Bosch test araçlarının ortalama emisyonları kilometrede 40 miligram kadar düşük bir değere sahip.”

        Tam “maç bitti, dizelciler evlerine” denirken gelen bu gol bana, 1990 yılında dünya futbol şampiyonasında Almanya karşısında penaltı atışları sonrasında elenen İngiltere’nin efsane oyuncusu Gary Lineker’in sözlerini hatırlattı.

        “Futbol, 11’er kişilik iki takım arasında oynanan ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur.”

        Diğer Yazılar