Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Malum, imar affıyla ilgili başvurular başlıyor. Kaçak bir yapısı olanlar belediyelere, çevre müdürlüklerine başvurarak maliki olduğu binayı yasal bir hale getirecek.

        Yıllarca çıkarılan aflara karşın imardaki çarpıklıkların önünün halen kesilmemesinin nedeni, bence sorumluların görevini yapmayıp bunlara göz yumması ve hapis cezası gibi cezai yaptırımların olmayışındandır.

        Şimdi çıkarılan imar affı da gelecekte kaçak yapılaşmayı önlemeyecek, aksine ‘nasıl olsa af geliyor’ mantığıyla teşvik edecektir.

        Bunu sadece ben değil Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de söylüyor.

        Hatta Bakan Özhaseki bir adım daha gitti ve dedi ki:

        “İmarda çarpık yapılaşmaya göz yuman belediyle başkanı ve diğer paydaşların hapis cezasıyla cezalandırılması gerekir. Caydırıcı bir ceza olursa, bütün belediye başkanları bunun üzerine gider.’’

        Sonuna kadar haklı.. Hemen böyle bir düzenlemeye gidilmeli... Gidilmeli ki bundan sonra aflar tekrarlanmasın.

        İLTİMAS GEÇMEYİN

        Son afla, kaçaklar kayıt altına alına alınacak, devlet vatandaşla helalleşecek, davalar geri çekilecek, yıkımlar bitecek, herkes rahatlayacak.

        Fakat artık bu tür aflar olmasın. Olmaması için de yapılması gereken Bakan beyin söylediği gibi şudur:

        Eğer bir arsa sahibi veya onu alan müteahhit ve buna göz yuman belediye başkanı sağlam bir hapis cezası alırsa o zaman bu işin önüne geçilir.

        Avrupa ülkelerinde neden yok, işte bu yüzden. Cezalar ağır olursa ve bu cezayı uygulayanlar da görevini layıkıyla yerine getiriyor. Zaten en önemli konu da iltimas geçmemektir.

        Çevremizi, şehrimizi, Türkiyemizi korumak istiyorsak getirilen kurallara uymamız gerek. Çarpık yapılaşma, toplumda kaos, anarşi hep devlet kurallarına uymamaktan kaynaklanıyor.

        Bir örnek: Almanya’da yaşayan bir gurbetçi, kapısının önüne arabasını çift şerit olarak koyarsa hemen 300-500 euro cezayı yiyor. O yüzden mutlaka park yeri arıyor. Ama aynı gurbetçi Türkiye’de rahatlıkla çift şerit yapıyor, “Biraz idare” teklifinde bulunabiliyor.

        Toplumun düzenini sağlamakla görevli olanlar, kurallar konusunda esnek davranmazsa kaos çıkmaz.

        Aslında eğitime önce onlardan başlamak gerek..

        Ne güzel söylemiş

        Ya susmak ya da suskunluktan daha kıymetli bir söz söylemek gerek.

        (PİSAGOR)

        Diğer Yazılar