Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Urla; son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelerek turizmin parlayan yıldızı oldu. Urla’nın yüzünü turizme çevirmesinde, tanıtımında Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın 4 yıl önce başlattığı ve başarılı organizasyonlarla da devam eden “Enginar Festivali”nin etkisi büyüktür.

        Turizm; yörenin, bölgenin, ülkenin ekonomik kalkınmasının, halkının zenginleşmesinin, tanıtımının, içerde ve yurt dışında olumlu imaj oluşturmasının en önemli belirleyicilerindendir.

        Festivaller ve gastronomi turizm; yerli ve yabancı turistler için çekici, davetkâr, bir o kadar da keyifli, eğlenceli organizasyonlardır.

        Urla Enginar Festivali; bir yandan enginar üreticisinin, esnafın daha çok gelir elde etmesine, zenginleşmesine yol açarken diğer yandan da; “enginarlı çiğ köfte”den “enginarlı midye dolma”ya, “enginarlı suşi”den “enginarlı böreğe” kadar çok çeşitli ev yemeklerinin sunulduğu bir “gastronomi şöleni”ne dönüştü.

        Ayrıca; Enginar Festivali ekonomik ve turistik boyutunun yanında katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği paneller ve atölye çalışmalarıyla da kültürel ve entelektüel bir nitelik kazandı.

        Bu arada; Belediye Başkanı Sibel Uyar, Enginar Festivalini “bilinçli bir kalkınma eylemi” olarak tanımladı.

        GASTRONOMİ TURİZMİ

        Davetli olarak katıldığım Urla Enginar Festivali’nde görüştüğüm, konuştuğum enginar üreticilerini ve esnafı yüzleri gülen, hallerinden memnun gördüm.

        Son 3 yılda enginar ekim alanları genişlemiş, üreticilerin geliri artmış, turizm faaliyeti esnafın yüzünü güldürmüş.

        Urla Ziraat Odası’nın resmi verilerine göre; festivalin başladığı 3 yıllık bir sürede enginar üretimi yüzde 87.5 artmış, enginar üretim alanı da 1 milyon 600 bin metrekareden 3 milyon metrekareye ulaşmış.

        Asıl büyüme; enginar üreticisinin gelirinde olmuş, üreticinin geliri son 3 yılda yüzde 275 oranında artmış.

        Bu bağlamda; bu yıl 35 milyon adet üretilen enginarın tanesi 1 TL’den satıldığında üreticiye doğrudan sağlanan gelir 35 milyon TL olacaktır. Bundan hem üretici, hem de esnaf kazanacak, Urla ekonomisi festival turizmiyle canlanacaktır.

        “Attığımız adımlarla çiftçimiz ülke genelindeki büyümeden 2.5 kat daha fazla büyümüş” diyen Urla Belediye Başkanı Uyar, Enginar Festivali’ni “yerel ekonomik kalkınma için gerçekleştirilen bir gastronomi turizm etkinliği” olarak tanımlıyor.

        Sonuç olarak: Urla; Enginar Festivali ile gastronomi turizminde yıldızlaşıyor.

        Diğer Yazılar