Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımacılıkta en önemli yatırımlarından biri olan tramvay projesinde sona gelindi. Karşıyaka’da devreye giren, Konak hattında da deneme seferlerine başlayan yeni sistem sanırım yakında İzmirli’nin hizmetine girmiş olacak. Dünyanın neredeyse 2 yüz yılı aşkın süredir kullandığı yeni toplu taşıma aracının tamamlanmasıyla İzmir’in önemli kentler karşısındaki bir eksikliği giderilmiş olacak. Hoş, bu kent tramvay denilen toplu taşıma aracını yüz yıl önce de biliyordu ama nedense unuttu gitti. Raylı sistemin önemli parçalarından biri olan tramvayın devreye girmesine sayılı günler kala İzmir gündemine bazı şehir hikayeleri düşmeye, gerekliliği ve güvenliği konusunda tartışmalar yaşanmaya başladı.

        Özellikle sosyal medya üzerinden alevlendirilmeye çalışılan başlatılan bir linç kampanyası var ki akıllara zarar.

        Birileri sürekli olarak Karşıyaka’da tramvayın ölümü kazalara neden olduğu yolunda haberler yaymaya çalışıyor.

        Ama bağrış, çığrış o kadar fazla ki, sanırsınız her gün onlarca insan tramvay altında can veriyor. Bir de nasıl oluyorsa esnafın ekmeğine engel oluyor diye bağrışan bir kesim var. Neymiş dolmuşçular işsiz kalmış...

        HEDEF BAĞCIYI DÖVMEK

        Hattın Konak bölümü gün sayarken senaryoların bir benzeri bu bölge için kaleme alınmaya başladı. Gelecek olan bir toplu taşıma değil de, felaket aracı sanki! Güzergah konusunda eleştirilebilir. Bu doğaldır. O eleştiriler haklı çıkarsa yarın hatları geliştirmek mümkün. Ama tutup kökünden karşı çıkmak akıl alır bir şey değil.

        Londra’da, Prag’da, Tokyo’da veya bir ABD kentinde tramvay hattına karşı böyle bir tepki var mı dersiniz?

        Bu konuda Türkiye’den bir gelişme aktarayım da, tramvay fobisine kapılanlar için yorumu siz yapın. Karadeniz’in en hızlı gelişen kentlerinden biri olan Ordu’da trafik ve toplu taşımacılık içinden çıkılmaz bir hal alınca, yeni ve köklü bir çıkış yolu aranmaya başlamış. Türkiye’de Eskişehir ve İzmir, Avrupa’da da bu sistemi yıllardır kullanan kentler mercek altına alınmış.

        Bu araştırmayı yapanlar en sonunda da “tramvay istiyoruz” diye kampanya başlattı. Bir de bu gelişmeyi görünce tamamen nutkum tutuldu.

        Galiba İzmir’deki bu tramvay fobisinin altında yatan gerçek neden bu yeni sistem değil. Hedef “üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek” olduğu için tramvay arada kaynadı gitti...

        Diğer Yazılar