Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün seçim var... Sandık başına gittiğimizde bizleri 2 oy pusulası bekliyor olacak. Birincisi cumhurbaşkanı, ikincisi de TBMM’ye gidecek 600 milletvekilini belirlemek için. Görünüşte 601 kişinin kaderini belirleyecek bir yarış yaşadık. Günlerdir siyasetin tüm aktörleri, biz seçmenleri kendi partilerinin adaylarını seçmeleri için ikna etmenin mücadelesini verdi. Milletvekilleri, belediye başkanları, partilerin il-ilçe yöneticileri adım atmadık yer, çalmadık kapı bırakmadı. Yaklaşık 2 ay süren mücadelenin sonuçları bugün belli olacak. Elbette hepsi bu kadar değil. Bugünkü tercihler sadece 601 kişinin kaderini çizmeyecek. Günlerdir, haftalardır sahada adayları ve partileri için oy peşinde koşan siyasilerin de geleceğini belirleyecek.

        *

        Malum seçim meydanlarına inilirken her parti kendisine bir hedef koydu. Doğal olarak her kente, ilçeye hatta semte genel hedefe uygun barajlar belirlendi. Barajı aşan bölgelerde sorun çıkmaz. Ama baraj altında kalanlar için? Aynı şey mümkün değil. Mesela seçildiği partiye partisinin istediği katkıyı veremeyen bir belediye başkanının yeniden aday gösterilme şansı olur mu? Hiç sanmam. Ya da 2019 yerel seçimlerinin hayaliyle canını dişine taktığı halde genel merkezin kendisine verdiği ödevi yapamayan teşkilat başkanlarının hayalleri gerçek olabilir mi?

        *

        Toparlamak gerekirse;

        Bugün sandıklardan çıkacak sonuçlar öncelikle önümüzdeki yerel seçimlerde halkın karşısına çıkacak adayların belirlenmesinde etkili olacak.

        Yani başkanların ve gönlünden başkan adaylığı geçenlerin geleceği bugün sandıklardan çıkacak sonuçlara göre belirlenecek. Ama hepsi bu kadar değil. Milletvekili listelerinde yer alan bazı isimler için de geçerli bu durum.

        Sıralamadaki yeri sayesinde bazıları hiç çaba harcamadan TBMM biletini kapacaklar. Kapacaklar kapmasına ama bu isimlerden partilerine beklenen katkıyı koyamayanlar son dönemlerini yaşamış olacak. Bunların yanında başarısız, yani kendileri için belirlenen hedefi yakalayamayan teşkilatlarda yaşanması kaçınılmaz tasfiyelerde bu işin tuzu biberi olacak. Sizin anlayacağınız bugünkü tercihlerimizle 601 kişiye hedefine ulaşma şansı vereceğiz vermesine de, ortaya bir alay da siyasi ıskartanın çıkmasına neden olacağız aynı zamanda. İzmir’de kimler ıskartaya çıkacak derseniz? Sandıklar bir açılsın onları da birer birer yazarız elbette.

        Diğer Yazılar