Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2017 veri raporunu kamuoyuyla paylaştı.

        Raporu okurken önce insan sonra kadın bir birey ve elbette kız çocuğu olarak nasıl incindiğimi anlatacak kelimem yok maalesef.

        Türkiye’nin de imzacısı olduğu Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi’ne göre kadın cinayeti verilerinin derlenmesi ve nedenlerinin açığa çıkartılması devletin görevleri arasında.

        Devletin resmi bir açıklaması henüz yok.

        Platform’nun açıklamasına göreyse 31 gün süren aralık ayında 45 kadın katledildi; 35 kadın cinsel tacize uğradı.

        2017 yılı içinde 409 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. 332’sine cinsel şiddet uygulandı. Cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı ise 387.

        Rapordaki gülümseten tek değerlendirmeyse, pembe renkli otobüslerin beklenen ilgiyi görmemesi.

        NE İSTİYORUZ?

        Peki kadınlar gerçekten ne istiyor?

        Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, “sigara içti, mini etek giydi, parkta spor yaptı” diyerek normalleştirilmeye çalışıldığı ülkede çözüme yönelik en doğru adım 2011 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı Koruma Kanunu’nun etkin bir şekilde uygulanması.

        Platform, saldırganı en az 1 ay uzaklaştırma konusundan kadına barınacak yer sağlanıp yeni kimlik verilmesine kadar birçok önemli süreci içinde barındıran bu kanun etkin şekilde kullanılmış olsaydı kadınların bugün yaşıyor olacağını vurgulamış.

        Konuyla ilgili yapılan durum tespitinde, 6284’ün yürürlüğe girdiği 2011’de en az kadın cinayeti yaşanmışken kanunun en çok saldırıya uğradığı 2017’de kadın cinayetlerinin en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekiliyor.

        Bu arada sanırım 2017’ye damgasını vuran sloganlar arasında, “Kıyafetime karışma”, “Benim bedenim benim kararım”, “Gece yalnız yürürüm sanane”, “Pembe otobüsüne sen bin” , “Kadın renk değil bireydir” en akılda kalanlarıydı.

        Kadın kimliğine bir birey olarak saygı duyulması gerektiğini özetleyen evrensel değerde slogan ise şu olmalı: “Kadın kadındır. Çiçek babandır.”

        Raporda insanı sarsan çok detay mevcut.

        Bazı şeyleri hiç unutmamak, unutturmamak gerekli.

        Diğer Yazılar