Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ürdün ve Mısır’dan sonra İsrail ile anlaşma yapan üçüncü Arap ülkesi olurken Körfez ülkeleri arasında bir ilk…

        Trump’un sosyal medya hesabından duyurduğu bu anlaşma İsrail Başbakanı Netenyahu, BAE veliahtı Şeyh Muhammed bin Zayed ve ABD Başkanı arasındaki telefon trafiğinin ardından geldi. Ancak bunun bir arka planının olduğu çok açık. Zira BAE, ABD-İsrail ortaklığının Ortadoğu’daki planları için bir araç olarak kullanılıyor. BAE’nin adeta bir CIA üssü haline geldiği artık açık kaynaklarda yer alan bilgiler arasında…

        Dün yapılan açıklamada bu anlaşma sebebiyle İsrail’in Batı Şeria’nın %30’nu ilhak planının askıya alındığı duyuruldu. Dikkat edin bir iptal değil bu… Sadece bir ertelemenin kılıfı!

        Nasıl mı?

        İsrail zaten Temmuz ayında yapacağı ilhak sürecini birkaç sebeple ertelemek zorunda kalmıştı. Başta salgın olmak üzere, İsrail’de %20’lere dayanan işsizlik oranı ve ülkedeki muhalefet desteğinin henüz alınamamış olması Başkan Trump’ın damadı Kushkner’in “Daha fazla ulusal ve uluslararası destek için planı askıya alalım” kararıyla sonuçlanmıştı. Demokratların başkan adayı Biden’ın seçimi kazanma ihtimali Netanyahu yönetimini endişelendiren bir diğer önemli gerekçe. İlhak konusunda adım atıldığında bunun ABD seçimleri sonrasında tartışmalı hale gelmesi meselenin bir başka boyutu. Anketlerde 6-8 puan geride gözüken Trump bile kendi seçmen kitlesi açısından kaldıraç yapabileceği bu konuda adım atmıyor. Çünkü ABD seçmeninde İlhak konusu oldukça arka sıralarda gözüküyor. İsrail’de de durum farksız. Kanal 12’nin yapmış olduğu ankete katılanların sadece %4’ü “Hükümetin en önemli görevi nedir?” sorusuna “İlhak” cevabını veriyor. Korona salgını ile mücadele %69 oranında İsrail halkının birinci gündem maddesi.

        REKLAM

        Yani ilhak kararının ertelenmesi aslında BAE’nin bir başarısı değil sadece bir taktiksel değişikliğin parçası. Bu yolla BAE üzerinden başka Arap ülkelerine “Bakın bu ilhak bizim sayemizde ötelendi gelin siz de katılın” çağrısında bulunuyorlar. Bu yolla Filistin konusundaki Trump planının destek bulduğu uluslararası alan genişletilmek isteniyor. Filistinli siyasetçi Hanan Ashrawi’de paylaşımında “Aslında BAE ilhak konusundaki tavırsızlığı sebebiyle ödüllendirildi” diyor.

        Anlaşmaya dönük açıklamada Türkiye açısından da bir kırılma hali söz konusu. Öyle ki iki devletin yetkili heyetleri aracılığıyla önümüzdeki günlerde birçok sahada karşılıklı yarar ilkesine uygun şekilde anlaşmalar imzalayacağı belirtilirken bölgedeki tehlike ve fırsatlara yönelik ortak bir tavır içerisinde olunduğunun altı çizildi.

        Yunanistan’a desteğini açıklayan İsrail… Onun yanında konuşlanan ve Libya’da gayrimeşru yapılara her türlü desteği sağlayan BAE ve bunun üzerinden Körfezde Türkiye karşıtı bloğun pekiştirmesi çabası. Üstelik Türkiye’nin şuan yaşanacak bir ilhak sürecinde İslam Dünyası ile etkileşimi de onlar açısından göz ardı edilmemiş oluyor.

        İşte bu yüzden Dikkat! Türkiye giderek daha geniş bir alanda kıskaca alınmak isteniyor!

        BİZE DAİR NOTLAR

        Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yaptı: “Azerbaycan Devleti ve milleti her meselede kardeş Türkiye’nin yanında olacaktır” sözü İki ülke ilişkilerinin seyri açısından çok önemliydi. Hatta Türk Dünyasının geleceği için çok önemli. Ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın oraya gitmesi etkili bir mesaj oldu.

        ***

        Van’ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Köyü sakinleri Kırgızistan’a yardım için kendi aralarında topladıkları parayla 25 solunum cihazı ve diğer sağlık malzemelerini başkent Bişkek şehrine ulaştırdılar. Öylesine güçlü bir destek ki bu... Var olsun Ulupamir! Okumayanlar için bu yazıyı yeniden tavsiye ediyorum:

        ***

        Türkoloji alanına büyük katkılar sağlayan Servet Somuncuoğlu’nu rahmetle anıyorum. “İnsana yürümek, koşmak istedim. Ürktüm yüzyılın kavgalarından, insanı yok eden insanları tanıdıkça insanı özledim."...diyordu bir çalışmasında. Sanırım hepimiz “insanı” özlüyoruz artık!

        Diğer Yazılar