Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, ceninin ağır anomali olup olmadığı doktorlar tarafından artık tespit edilebiliyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda çocuk alınmalı mı, yoksa her şey akışına mı bırakılmalı? Diyanet İşleri Başkanlığı da bu soruyu masaya yatırdı. İşte yanıtı...

        Hamile kadınların korkulu rüyası, çocuklarında anomali tespit edilmesi.

        Bu nedenle hamileliğin ilk dört ayı tedirgin bir şekilde geçirilir. Ayrıntılı ultrason taramasının ardından doktorların vereceği sevinçli haberle rahat bir soluk alınır.

        Peki, çocuğun anomalili olduğu doktor tarafından bir anneye söylenirse anne nasıl bir karar verecek?

        Anomalili de olsa, doğumdan yana mı olacak, gebeliğini mi sonlandıracak?

        Yasal anlamda bu karar aileye bırakılıyor.

        Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Diyanet İlmi” dergisinde, “Anomalili gebeliklerin sonlandırılmasıyla ilgili cevaz fetvalarına eleştirel bir bakış” başlıklı makale ile anomalili gebeliklerin sonlandırılıp sonlandırılmaması gerektiği sorusuna yanıt verildi.

        Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı Doç. Dr. Ülfet Görgülü’nun yazdığı makalede anomalili gebeliklerde verilmiş fetvalara tek tek atıfta bulunulduktan sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşüne de yer verildi.

        Makalenin sonuç bölümünde, fetüsün ciddi bir anomalisinin olduğunun uzman hekimler tarafından kesin olarak tespit edilmesi halinde ailenin talebi doğrultusunda gebeliğin sonlandırılmasının dinen bir sakınca oluşturmayacağına dair görüş ve fetvalara yer verildi. Cenine ruhun 120. günde, yani hamileliğin 4. ayında üflendiğinin belirtildiği makalede, “Ruh üflenmeden önce, ceninin nebati bir canlılığa sahip olup henüz insan vasfı kazanmış değildir. Bu sebeple ceninde ağır anomali olduğu saptanırsa gebelik 120 gün geçmeden sonlandırılabilir” denildi.

        Ağır anomalisi olan ceninin doğmasına izin verilmesi halinde hem kendisi hem de ailesi ve çevresinin büyük zorluklar yaşayacağına da dikkat çekilerek, anomalili bebeğin bakım ve tedavi süreci mali açıdan ciddi bir külfet getireceği vurgulandı.120 günlük gebeliğin 17 haftaya denk geldiği, ancak cenindeki anomali durumunun ise gebeliğin 20. haftasında teşhis edilebildiğini de hatırlatan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu durumda gebeliğin 120 günden sonra sonlandırılmasının ise caiz olmadığını belirtti.

        Diğer Yazılar