Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkel, aslında canımızı çok sıkan, hatta bazen de çok can yakan bir devlet yöneticisidir. Avrupa Birliğinin en zengin ülkesinin lideridir. Teknik ve ekonomik yönden, başka ülkelerde bulunmayan imkan ve fırsatların genişliğiyle dikkat çeker. Çevresindeki ülkelerle ilişkilerinde, etkinliği geniş kabul görmüştür.

        Türkiye ile ilişkilerinde; etkinliği giderek artmakta, ülkeler arası ilişkilerde içerik ve kapsam değerleri derinleşmektedir.

        Alman ekonomisi içinde, Türk sermayesi ve işgücü tecrübesi; yabancı üretici ülkeler arasında hem sermaye sahipliği, hem de emek kullanımı olarak en ön safta yer almaktadır.

        Türkiye’yi ilgilendiren evrensel olayların, aksayan örneklerinde Merkel, Türkiye’nin etkilenme yönünü ve hızını çok yakından izler. Ayrıca ülkesinin özel ve kamu kesimi ekonomisiyle bu izlemelerin yarattığı doğrultuda düzenlemeler gerçekleştirir.

        ***

        Suriyeli sığınmacılar olayından sonra; bu baskının giderilmesi konusunda, Türkiye’nin sorununu çözmeye niyetlenen belki de tek Batı Avrupa lideri olarak Merkel büyük önem taşımakta, hatta en ön sırada gelmektedir.

        Suriye olayında, Türkiye lehine alınabilecek en adil ve makul önlemler arasında ve sıralamasında Merkel tercihleri, Türkiye açısından giderek artan bir önem taşımaya başlamıştır.

        Son günlerde Rusya’nın Suriye’ye yerleştirdiği yorum ve karar otoriteleri Türkiye’yi hedef alan bir konum kazanmıştır. Bu konumu pekiştirmek için, her fırsatı kullanmakta ve Türkiye’yi tehdit etmektedirler.

        Örneğin; Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin, Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Kosaçov, Türkiye’nin Suriye’ye karadan girmesi durumunda, arkasında Batı desteği olmayacağı gibi, “karşısında İran ve daha kötüsü Rusya’yı bulacağını” ifade etti.

        Kosaçov daha da ileri giderek, “eğer Türkiye kara yoluyla Suriye’ye girerse, karşısında Suriye ordusunu değil, Rus ordusunu bulacaktır” ifadesiyle tehdidinin şiddetini arttırmaktadır.

        Merkel açık seçik, Suriye’de uçuşa yasak bir bölge oluşturulmasını önermekte ve bu yolda bir karar alınması gerektiği fikrini ve eylemini destekleyeceğini açıklamaktadır.

        Açıkçası Merkel, Rusya’nın mevcut konumunun ve muhtemel stratejisinin Orta–Doğu’da sorun yaratan bir konum kazandığını, dünya kamuoyunda protesto etmekte ve kendi emelleri doğrultusunda, bir şemsiye önermektedir...

        ***

        Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bu gelişmeler karşısında Rusya’nın ve Suriye’nin akıllarını başlarına toplamaları için hazırlık yapmaları gerektiğini açıklıyor.

        Bu arada önemli olan husus, Numan Beyin, bu tür müdahale açıklamalarını gayet terbiyeli bir lisan ile dünya kamuoyunun dikkatine sunmasıdır.

        Bu bir ustalık işidir. Ve Numan Bey bu ustalık isteyen hizmetin erbabı olduğunu gösteren bir üslup sergilemektedir.

        Bakalım yakında nasıl gelişmeler içinde olacağız.

        Hangi hedefleri, ilkeleri ve politikaları önemli değerler olarak tartışacağız...

        Diğer Yazılar