Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem YSK 2019: Seçim yasakları nelerdir? Seçim yasakları ne zaman sona eriyor, bitecek?

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için milyonlarca vatandaş sandık başına gidiyor. Seçim günü Yüksek Seçim Kurulu'nun belirtti seçim yasakları geçerli olacak.RTÜK'tenseçim günü yayın yasağına ilişkin açıklama geldi. Peki Seçim yasakları nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlayacak, bitecek? İşte23 Haziran İstanbul seçim yasaklarına dair detaylar...

        SEÇİM YASAĞI NE ZAMAN BAŞLAYACAK, BİTECEK?

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi 23 Haziran 2019'da yapılacak. 13 Haziran'da başlayan seçim yasakları oy verme günü 23 Haziran'da saat 24.00'te sona erecek.

        REKLAM

        31 Mart Yerel Seçimlerinde uygulanan seçim yasaklarının 23 Haziran İstanbul seçiminde de geçerli olması bekleniyor.

        SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?

        Yerel seçimlerde oy verme günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

        Oy verme günü düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra yapılabilecek.

        Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

        Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

        Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

        REKLAM

        Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

        RTÜK'TEN SEÇİM GÜNÜ YAYIN YASAĞI DUYURUSU

        Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK),İstanbul'daki yenilemeseçimlerine ilişkin, bu gece yarısından 23 Haziran Pazar günü YüksekSeçimKurulu (YSK) tarafından açıklanacak saate kadar televizyon ve radyolarla her türlü yayın organlarınca siyasi reklam,seçimveseçimsonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yayın yasağı kapsamında olduğu bildirildi.

        RTÜK, 23 Haziran Pazar günkü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı YenilemeSeçimleri'ne ilişkin medya hizmet sağlayıcılarına yönelik duyuru yayımladı.

        Yenilemeseçimlerinde uygulanacakseçimtakviminin, YüksekSeçimKurulunca belirlenerek ilan edildiği belirtilen açıklamada, kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla herhangi bir siyasi parti ya da adayın lehine veya aleyhine vatandaşın oyunu etkileyebilecek şekilde yayın yapılmasınınseçim yasakları kapsamındaolduğu vurgulandı.

        REKLAM

        Oy verme gününden önceki son 24 saatte (bu gece yarısından itibaren) herhangi bir partinin ya da adayın siyasi reklamının da yayınlanmayacağı ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

        "22 Haziran Cumartesi saat 18.00'deseçimpropagandaları sona erecektir. Yukarıda da açıklandığı üzere yayınyasakları, 22 Haziran Cumartesi saat 00.00’dan itibaren başlayıp oy verme günü olan 23 Haziran 2019 Pazar günü YüksekSeçimKurulu tarafından açıklanacak saate kadar sürecektir. Bu süre zarfında televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından siyasi reklam,seçimveseçimsonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması, yayın yasağı kapsamındadır.

        Ayrıca yenilenmesine karar verilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığıseçiminin sonuçlarına ilişkin yayınların, bütün medya hizmet sağlayıcılar tarafından YüksekSeçimKurulunun belirlemiş olduğuseçimsonuçlarının yayınlanabileceği saatlere uygun olarak yapılması,seçimsürecinin sağlıklı şekilde yürütülmesi açısından çok büyük önem arz etmektedir."

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ