Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Zirvede anlaştılar: Bu kez Kim Jong Un ağırlayacak!

        Yonhap ajansının haberine göre, iki ülke üst düzey temsilcilerinin, bugün sınırında bulunan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, "Pyongyang'da eylül ayında Koreler arası bir zirve düzenlenmesi konusunda mutabık kaldık." ifadesi kullanıldı.

        Açıklamada, iki ülke lideri arasında nisan ayında yapılan görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiriye de atıfta bulunularak, "Panmunjom Deklarasyonu'nun uygulanma durumunu gözden geçirdik ve daha aktif uygulanması ile ilgili konularda samimi şekilde istişarelerde bulunduk." denildi.

        Zirvenin tam tarihine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

        Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Nisan ayında bir araya gelmiş ve sonbaharda bu kez Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yeni bir zirve yapma konusunda anlaşmışlardı.İki lider görüşmelerin ardından altına imza attıkları deklarasyonda "Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacak"ifadelerini kullanmıştı.

        İki ülke arasında 1950-1953 yılları arasında sıcak savaş yaşanmış, ardından çatışmalar bitse bile iki ülke arasındaki savaş hali günümüze kadar devam etmişti.

        Bugün Panmunjom sınır kasabasındaKuzey ve Güney Koreli yetkililer, zirveyi görüşmek üzere üst düzey müzakerelerde bulundular. Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Kuzey ve Güney Kore'nin Eylül ayında Pyongyang'da zirve yapma konusunda anlaştıklarını belirtti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ