Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi Hamas ateşkesi kabul etti

        Katar merkezli medya kuruluşu Al Jazeera, Hamas kaynaklarının, Katar ve Mısırlı arabuluculara ateşkes teklifini kabul ettiklerini ilettiğini bildirdi. Hamas da ateşkes teklifini kabul ettiğini duyurdu.

        Hamas'ın internet sayfasından yaptığı yazılı açıklamaya göre, Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirdi.

        Açıklamada, Haniye'nin Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile telefon görüşmesi yaptığını ve kendilerine ateşkes anlaşması ile ilgili sundukları önerileri Hamas Hareketi'nin onayladığını duyurdu.

        REKLAM

        Hamas'tan bir yetkili, "Top şimdi İsrail'de. İsrail henüz teklife yanıt vermedi" dedi.

        Haniye'nin Basın Danışmanı Tahir en-Nunu, kabul edilen teklifin ateşkesin yanı sıra Gazze’nin yeniden inşası, yerinden edilen Filistinlilerin geri dönüşü ve esir takası anlaşması içerdiğini söyledi.

        Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, teklifin üç aşamadan oluştuğunu söyledi. El-Hayya, her aşamada 42 günlük ateşkesin olacağını, ikinci aşamada İsrail'in Gazze'den tamamen çekileceğini belirtti.

        Hamas heyetinin ateşkes ve sonraki adımları görüşmek için Kahire'yi ziyaret edeceği de açıklandı.

        Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise konu hakkında "Mısır ve Katar aracılığıyla iletilen Gazze'de ateşkes teklifini memnuniyetle kabul ettim" dedi. Abbas, uluslararası kamuoyunun İsrail'e teklifi kabul etmesi için baskı yapmasını istedi.

        İSRAİLLİ YETKİLİ: KABUL EDİLEMEZ

        İsrailli bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada Hamas'ın, Mısır'ın hazırladığı "yumuşak" bir ateşkes teklifini kabul ettiğini söyledi. Adı açıklanmayan yetkili, bu ateşkes teklifinin İsrail için kabul edilemez olduğunu ifade etti. İsrailli yetkili, "Kabul edilen teklif, İsrail'in kabul etmediği geniş kapsamlı sonuçlar içeriyor. Bu, İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf gibi göstermeyi hedefleyen bir numara gibi görünüyor" dedi.

        İsrail Devlet Televizyonu KAN’a konuşan İsrailli bir yetkiliyse, Hamas'ın duyurusunun ayrıntılarını beklediklerini ve “Hamas’ın yanıtını inceleyeceklerini” kaydetti.

        İsrailli yetkili ayrıca, “Hamas'ın neyi kabul ettiğini ve neyi kabul etmediğini anlamaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

        İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari ise "Her cevabı ciddi şekilde inceliyoruz, paralel olarak faaliyetlerimiz devam ediyor" diye konuştu.

        ABD: MÜTTEFİKLERİMİZLE GÖRÜŞECEĞİZ

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Önümüzdeki saatlede Hamas'ın cevabını müttefiklerimizle görüşeceğiz" dedi.

        SİSİ, ANLAŞMAYA VARILMASINI İSTEDİ

        Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi "Gazze'de bir anlaşmaya ulaşmak için daha fazla çaba göstermeye çağırıyoruz" diye konuştu.

        İRAN DESTEĞİNİ AÇIKLADI

        İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Mısır ve Katar’ın sunduğu ve Hamas’ın onay verdiği Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşması önerisini desteklediklerini bildirdi.

        İran Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, Abdullahiyan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye telefonda görüştü.

        Haniye, görüşmede İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarını durdurmak için arabulucular Mısır ve Katar tarafından sunulan öneri hakkında Abdullahiyan'a bilgi verdi.

        Hamas'ın herhangi bir siyasi anlaşmada Filistin halkının haklarını gözettiğini vurgulayan Haniye, "İsrail rejiminin saldırılarının durdurulması, esir değişimi, insani ablukanın kaldırılması ve diğer koşullar için Mısır ve Katar tarafından önerilen plana Hamas'ın cevabını gönderdik. Artık top karşı tarafta. Biz niyetlerimizde dürüstüz." ifadelerini kullandı.

        İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da Tel Aviv'in yaklaşık 7 aydır devam eden saldırılarına karşı Filistin halkının ve direniş gruplarının gösterdiği "kahramanca duruşu" kutlarken, İran'ın konuyla ilgili son dönemdeki diplomatik girişimleri hakkında Haniye'yi bilgilendirdi.

        Abdullahiyan, "İsrail'in saldırılarının durdurulması, kuşatmanın kaldırılması, esir takası ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen ve koşulsuz olarak çekilmesini kapsayan, Filistin halkının haklarını savunan öneriye" ülkesinin desteğini ifade etti.

        Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı Haniye, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti. İsrailli yetkililer ise öneriyi incelediklerini açıklamıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ