Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Kadir Kaymakçı Yapay zekaya inanma ama falsız da kalma!

        “Kahve yaptım, yapay zekaya fal baktıracağım!”

        Hangi ‘usta’ falcı fincandaki kahve telvesine bakıp iki vakte kadar işini ‘yapay zeka’ya kaptıracağını görmüştür ki!

        Yazılımcılardan çevirmenlere, doktorlardan avukatlara, editörlerden sanatçılara birçok alanda insanlar işlerini yapay zekaya kaptıracakları konusunda endişelenirken sanırım kahve falcıları onlara bakıp kıs kıs gülüyordu. Ama işte maalesef ‘geleceği göremediler’! OpenAI’ın dün akşam duyurduğu yeni ‘yapay zekası’ GPT-4o kahve falı da bakabiliyormuş… İnsanların günlük hayatıyla ilgili birçok işlemi otomatikleştiren bu yapay zeka modelinin türlü türlü yetenekleri değil en çok kahve falı bakabilmesi konuşuluyordu bizim WhatsApp grubunda…

        ‘Omni’ olarak adlandırılan bu yeni model yapay zeka, metin, ses ve görüntü olmak üzere farklı formatlardaki verileri anlayabilme ve gerçek zamanlı akıl yürütme yeteneğine sahipmiş... Sesli komutlara 232 milisaniyede cevap verebiliyormuş. Uzmanlar bu sürenin insanların sohbet sırasında karşılıklı cevap verme süresine çok yakın olduğunu söylüyor.

        ‘Omni’yi Spike Jonze’un yönettiği ve Joaquin Phoenix’in başrolde oynadığı ‘Her’ filmindeki yapay zeka asistanına benzetenlerin sayısı hiç de az değil. Filmde Phoenix’in canlandırdığı Theodore karakteri, Scarlett Johansson’un seslendirdiği yapay zeka asistanı Samantha ile duygusal bir ilişkiye giriyordu. Bizim WhatsApp grubundan en iki arkadaşın kahve falı baktırma ayağıyla ‘Omni’ ile bu ihtimali zorlayacağından adım gibi eminim!

        1 MİLYON YIL SONRA İNSANLAR NEYE BENZEYECEK?

        GPT-4o’nun sadece kahve falı bakıp matematik problemi çözmediğini şarkı da söyleyebildiğini öğrenen bir arkadaşımız “Yok artık o kadar da değil!” diye itiraz etti. Kazanın doğurduğuna inanıp de öldüğüne inanmayan Nasreddin Hoca’nın komşusu gibi yapay zekanın kahve falına şaşırmayıp da şarkı söylemesine şaşıran ‘fıkra kahramanı’ bir arkadaşım olduğuna şaşırmadım doğrusu. GPT-4o daha ilk günden arkadaş çevrem hakkında beni aydınlatarak ne kadar faydalı olabileceğini kanıtladı benim gözümde...

        Arkadaşım ‘yapay zekanın’ insan gibi sesi olabileceğine inanmıyormuş!

        Bazı teknolojik gelişmeler karşısında bugün olduğumuz yerden kesin yargılarda bulunmak ne kadar doğru bilemiyorum. 100 yıl önce birine akıllı telefonlardan, yapay zekadan bahsetsek herhalde o kişi de arkadaşım gibi “Yok artık o kadar da değil!” derdi. Ama işte bugün iş yerlerinde yapay zeka fal baksın diye harıl harıl kahve yapıyor!

        Geçenlerde, ‘Bir milyon yıl sonra insanlar neye benzeyecek?’ başlıklı bir yazı okudum. “Torunlarımız, yüksek teknoloji ürünü makine implantlarına, yeniden büyüyebilen uzuvlara ve bilim kurgu romanlarından çıkmış gibi göz kameralarına sahip cyborglar mı olacak?” diye soruyordu yazar.

        Şu anda bile kalp pili, kalça impilantı gibi vücudumuzdaki hasarları onarmak için ‘dışarıdan müdahaleler’ yapılıyorken 100 yıl sonar renkleri, görsel frekansları okuyabilen yapay gözlere sahip olmayacağımızı kim söyleyebilir?

        Bugünden 100 yıl sonra ‘yapay zeka’nın söylediği şarkıların listelerde fırtına gibi eseceğine inanmamak size de saçma gelmiyor mu? Nasreddin Hoca haklı, artık kabul etmek lazım ‘kazan hem doğurabiliyor hem de ölebiliyor!’

        DEPRESYON TEDAVİSİNDE YAPAY ZEKA KULLANIMI

        GPT-4o konusunda birçok etik problem var! Hepimiz biliyoruz ki her gün yeni bir marifeti ortaya çıkan bu ‘yapay zeka’ sadece insanlığın yararına kullanılmayacak. James Bond filmlerinin ‘kötü adamları’ gibi adamlar bir yerlerde onu nasıl kendi çıkarları için kullanabilecekleri konusunda şimdiden çalışıyorlardır buna şüphem yok. Ne kadar tedbir alınırsa alınsın ‘yapay zeka’ gelişip daha da karmaşıklaştıkça doğru ifadelerle onu manipüle etmenin de yolları bulunacaktır.

        Ama yine de bilim insanları sinemadan psikolojiye, sağlıktan tarıma hemen her sektörde ‘yapay zeka’yı nasıl daha fazla kullanabilecekleri yönünde çalışıyorlar.

        Oxford Üniversitesi’nden bir grup bilim insanının depresyondaki kişileri yapay zeka ile tedavi etmek için gönüllüler aradığını gördüm. 1 milyondan fazla kişiden elde edilen verileri kullanan Petrushka adlı bir yapay zeka aracını test ediyorlarmış. Amaç daha etkili olabilmesi için antidepresan tedavisini kişiselleştirmek.

        Bazı büyük yapım şirketleri yeni TV programları formatları bulmak için yapay zeka kullandıklarını açıkladı. ‘Keeping Up With The Kardasihans’ gibi programları yaratıcısı Banijay, yeni formatlar bulmak için bir fon kurdu mesela: “İnsan yaratıcılığı her zaman galip gelecek olsa da çığır açan, eğlence sektörünün geleceğine katkıda bulunmak için yen teknolojinin araçlarıyla çalışmak çok önemli...”

        Bir yapımcı yakın zamanda bir senaryonun biri insanlar tarafından diğeri yapay zeka tarafından edit edilen iki versiyonunu TV yöneticilerine sunduklarını ve yöneticileri yapay zekanın işini onayladıklarını söylüyor.

        Elimdeki kahve fincanındaki telveyi ‘yapay zeka’ya gösterip iki vakte kadar insanlığa yol görünüp görünmediğini sormak istiyorum. Neyse halimiz çıksın falimiz...