Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Nasuhi Güngör AK Parti'de kritik MYK
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bugün itibarıyla AK Parti’de deyim yerindeyse hareketli saatler başlıyor. Partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

        Bir ay önce gerçekleşen yerel seçimler sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan önce seçim gecesi, ardından toplanan MYK üzerinden önemli mesajlar vermişti. Hatırlayacağınız gibi burada ortaya konulan tespit ve eleştiriler, neredeyse birebir olarak kamuoyuna yansıtılmıştı. Açıkçası bu eleştiriler hayli sert, seçimin kaybedilmesine neden olan süreçleri yansıtan tespitler içeriyordu. Biraz da bunun etkisiyle o toplantının ardından hemen bir “değişim süreci” başlayacağı beklentisi oluştu.

        Ancak süreç biraz daha farklı ilerledi. Dünkü yazımda size şu satırları aktarmıştım: “Cumhurbaşkanı, 31 Mart gecesinden itibaren başlattığı 'dinleme ve rapor alma' sürecini devam ettiriyor. Öğrenebildiğim kadarıyla da bu toplantılarda nadiren görüş belirtiyor. Bu sessizliğin uzun sürmeyeceğini düşünenler var. Benim de öngörüm bu yönde.”

        Siz bu yazıyı okumaya başladığınızda kritik MYK toplantısına sadece birkaç saat olacak. Cumhurbaşkanı, bu toplantıda da bazı sunumlar alabilir mi? Bunu tam olarak doğrulatamadım. Ama şunu söyleyebilirim. Burada yapacağı konuşma hayli önemli ve artık “dinleme ve rapor alma” döneminin yavaş yavaş sona erdiğini gösterecek.

        Türkiye’de siyasetçilerin kolay kolay kendilerine yenilgiden pay çıkardığına rastlamıyoruz. Bu tavırlar, demokrasinin aynı zamanda bir “hesap verme” boyutu olduğunu adeta bir köşeye itiyor ne yazık ki.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partinin üst düzey karar organında yapacağı konuşma, “zamanla ortalık yatışır” modunun dışına çıkarabilir süreci. O nedenle vereceği mesajların hayli açık ve net olması bekleniyor.

        MYK’DA DEĞİŞİMİN KODLARI

        Kuşkusuz her şey bu toplantıda ortaya çıkacak kararlardan ibaret değil. Ancak bu MYK’da birkaç gelişme olması muhtemel. Her satırında “muhtemel” ifadesini tekrar etmek istemiyorum. Ama nihayetinde bunlar birkaç gündür önemli isimlerden toparladığım kulisler.

        Öncelikle, genel başkan yardımcılıkları noktasında bazı değişimler söz konusu.

        Bu iki başlıkta gerçekleşecek. Birkaç genel başkan yardımcısının yeri değişecek. Bazıları için ise görevden alınma gündemde ve bu sayı en az 5-6 olabilir. Söz verdiğim için isim yazamıyorum. Ancak şöyle ifade edebilirim. Görevden alınmalar önemli ölçüde seçimi sürecini doğrudan ilgilendiren ve etkileyen başkanlıklarla ilgili.

        Bu isimlerin yerine kimler gelecek sorusundan önce, kongre olmadan nasıl görevlendirme yapılacak sorusu daha önemli. Daha önce iki genel başkan yardımcılığı için uygulanan yöntem, yani genel başkan danışmanlığı üzerinden yapılacak görevlendirmeler olabilir. Tüzük gereği mümkün olan diğer yöntem, görevden alınacakların yerine Merkez Karar ve Yürütme Kurulu’ndan yapılacak atamalar. Ancak bunun bir ya da iki isimden daha fazla olması beklenmiyor.

        ÖNCE MYK SONRA İL BAŞKANLARI

        Peki sonrasında süreç nasıl işleyecek. Kuvvetle muhtemel yeni MYK’nın oluşumundan sonra sırada il başkanlarıyla ilgili değişim var. Bazı kulislerde önce il başkanlarına dair değişimden söz ediliyor. Ancak parti yönetimin belli ölçüde yenilenmesinin ardından bu değişimin olması daha güçlü ihtimal. İşleyiş açısından da daha doğru görünüyor.

        Bu arada yeni desek de, ortaya çıkacak MYK’nın, sonbaharda gerçekleşmesi muhtemel kongrede büyük ölçüde yenilenmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

        Bakanlar Kurulu’nda Mayıs ayı içinde birkaç ismin değişmesinin gündemde olduğu yönünde bir başka kulis var. Oradaki belirsizlik en azından benim açımdan daha fazla.

        PARTİ MÜFETTİŞLİĞİ GÜNDEMDE

        Bir kulis daha aktaralım. Onun da hem seçim değerlendirmeleri hem de yeni döneme dair önemli bir boyutu var. Şu andaki mevcut mekanizmaların dışında doğrudan genel başkana bağlı, yani MYK ve MDK (Merkez Disiplin Kurulu)'nin dışında bir teftiş ve denetleme yapılanması üzerinde duruluyor.

        Bu yapı eğer yürürlüğe girerse, sahayı takip ve denetleme anlamında farklı bir göz olarak sorumluluk üstlenecek. Dolayısıyla partideki diğer yapıların ürettiği bilgi ve raporlara ek olarak, daha bağımsız değerlendirmelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ulaşması hedefleniyor.

        Tekrar edeyim. Yarınki MYK’da bunların gerçekleşeceğine dair kulisler bunlar. Farklı kararlar çıkabilir mi, takvim değişebilir mi? Mümkün.

        Ama bu değişim süreci çok geçmeden başlayacak.