Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Avrupalı genç iş insanlarına Türk başkan
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği uzun yıllardır tartışılırken 38. Kuruluş yıldönümünde Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Avrupa’nın zirvesinde ve karar verici konuma geldi. Geoteknik mühendisi olarak iş hayatına atılan, Türkiye ve Romanya’da faaliyetlerini sürdüren TÜGİAD Başkanı Gürkan Yıldırım Avrupa’nın en güçlü iki konfederasyonundan birisinde Başkan, diğerinde ise Başkan Yardımcısı olarak yer alıyor.

        ➔ Aynı zamanda G20 ülkelerinin gençlik örgütlerinin yer aldığı G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 YEA) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, hem yurt içinde hem yurt dışında büyümeye karar verdi. Sivil toplum kuruluşu Avrupa’da yakaladığı başarıyı ve tecrübeyi Çin ve Orta Asya’ya taşıyacak.

        ➔ 1998’de Brüksel’de kurulan Avrupa'nın en büyük ve en dinamik genç girişimciler birliği Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES for Europe) bünyesinde 21 ülkeden, 500 binin üzerinde genç girişimciyi bulunduruyor. YES For Europe’a ilk kez 2019 yılında TÜGİAD adına başkan seçilen Gürkan Yıldırım 2024 yılında aynı göreve oybirliği ile yeniden seçildi.

        ➔ Yıldırım, Batı Avrupa ülkelerini temsil eden YES for Europe yanında Doğu Avrupa ülkelerindeki genç girişimcileri buluşturan Avrupa Birliği Genç Girişimciler Organizasyonu’na (JEUNE) da başkan yardımcısı oldu.

        AVRUPA’DA DİKKAT ÇEKEN İŞLER YAPTIK

        ➔ Görevleri nedeniyle iki iş örgütünü iş birliği çerçevesinde üç yıllığına birlikte çalışmak üzere bir araya getirdiklerini anlatan Gürkan Yıldırım “Aralarında büyük rekabet olan ve çekişen bu iki organizasyonu birlikte çalışmaya ikna etmemiz çok dikkat çekti. 2024 yılında Porto’da yapılan genel kurulda, tüm üye ülkelerin desteği ile tek liste olarak yeniden seçime girdik ve TÜGİAD adına tekrar başkanlığı kazandım” dedi.

        ➔ Başkan Yardımcılıklarına ise Portekiz, İspanya, İtalya ve Almanya seçildiğini kaydeden Gürkan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

        ➔ “Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerini dikkate aldığınızda ülkemizdeki genç iş insanlarının lider sesi TÜGİAD’ın dönem başkanlığına oy birliği ile seçilmesi bizim için ayrı bir gurur kaynağı.

        ➔ İhracat pazarlarımızı arttırmaya yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Paydaşlarımızla yeni ticaret köprülerinin kurulmasını, üyelerimizin her sektörde ve farklı ülkelerdeki pazarlara girişleri için çok önemli bir adım olarak görüyoruz.

        ➔ Hepsinden önemlisi bu başkanlık ile ülkemizin yıllardır sürdürdüğü AB tam üyelik sürecinde genç iş dünyası adına çok önemli katkı koyacağımızı düşünüyorum. Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olan Avrupa Birliği’ndeki her platformda Türk gençlerini destekleme mücadelesine şimdi daha güçlü devam edeceğiz.

        ➔ Gerek YES for EUROPE başkanlığım gerek Doğu Avrupa ülkelerindeki genç girişimcileri buluşturan Avrupa Birliği Genç Girişimciler Organizasyonu (JEUNE) başkan yardımcılığı sayesinde G20 YEA’daki etkinliğimiz giderek arttı ve karar verme mekanizması içerisinde güçlü bir konumdayız.”

        TÜGİAD ÇİN SONBAHARDA AÇILACAK

        ➔ Gürkan Yıldırım, TÜGİAD’daki üç yıllık görev süreleri bitene kadar Türkiye’nin tüm bölgelerinde ve Dünya’da 7 kıtada şubeleşme çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini belirterek yeni açılımlarını şöyle anlattı:

        ➔ “Çin’i tamamladık. İlk yurt dışı şubemizi Pekin’de açacağız. Çin’deki muhatabımız 150 tane üyesi olan bir STK. Bu üyelerin tamamı da unicorn. 6 aydır çalışıyoruz. Eylül ya da Ekim ayında Pekin'de TÜGİAD China Center'ı açacağız.

        ➔ Başlıca sektörümüz ise enerji olacak. Biz en büyük 25 enerji firmamızın çalışmasını yaptık, onlarla paylaştık. Görüşmelere başlandı. Yenilenebilir enerjideki yeni teknolojiler, enerji batarya depolama ya da daha ileri teknolojiler, paneller gibi birçok konuda iş birliği imkanları olacak.

        ➔ Ayrıca Çinli firmaların yatırım ve ortaklık için ülkemize gelmesi de söz konusu. Çin’deki muhatabımız ‘İki bine yakın Çinli firmayı ülkenize getiririz. Bu firmaların Türkiye'de kime distribütörlük vereceği, kiminle çalışması gerektiği, kiminle ortaklık yapacağı konusunda mihmandarlığını yaparsanız, bu konuda biz iş birliğine başlayabiliriz. Hatta sermaye de getirebilecekler.”

        TÜRK DEVLETLERİ FEDERASYONU KURULUYOR

        TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, Çin’in yanı sıra Türk Devletleri, Avrupa, Afrika, Amerika da şube açmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Türk devletlerine ayrı bir önem verdiklerine değinen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

        ➔ “Biz Avrupa'da konfederasyon modelinde yıllardır çalışıyoruz ve oldukça deneyimliyiz. En büyük pazarımız Avrupa. Ancak Türk devletleri de radarımızda.

        ➔ Geleceğin yıldızı olacak Türk Devletleri ile iş birliği konusunda hareketli bir dönemdeyiz. Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkeler yaklaşık 300 milyonluk nüfusu, 4.5 milyon km² coğrafyası ve 2 trilyon dolara yakın ekonomik potansiyeli bünyesinde barındırıyor.

        ➔ Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Macaristan’ı içine alan bu coğrafyada her ülkeden bizim gibi bir STK ile organize olup Türk Devletleri Federasyonu’nu kurmak için 4-5 aydır yoğun çalışıyoruz.

        ➔ Kırgızistan Temsilcimiz Cemal Ersoy’u Türk Devletleri Kurucu Bölge Koordinatörü olarak görevlendirdik. Bizim ile beraber beş ülkenin temsilcisi belirlendi. Sene sonuna kadar bu federasyonu oluşturacağız.

        ➔ Üyelerimizin ve genç girişimci iş insanlarımızın bölgeye ilgisini çekmek için bir dizi projeyi hayata geçireceğiz. Bu ülkelerden ülkemize yatırım çekmek ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Başta enerji olmak üzere, savunma sanayi, inşaat, teknoloji, hizmet gibi birçok sektörde ciddi iş birlikleri yapabiliriz.”

        MARMARA DESANTRALİZE OLMALI

        ➔ TÜGİAD’ın yakın zamanda ismini Türkiye Genç İş İnsanları olarak yenilediklerini aktaran Başkan Gürkan Yıldırım kadın erkek eşitliğinin belki en yoğun yaşandığı STK’lardan birisi olduklarını, üyelerinin yarıya yakınının kadınlardan oluşurken, yönetim kurulunda 9 kadın üyenin görev aldığını belirtti.

        ➔ Merkezi İstanbul'da olmak üzere Ankara, Bursa Eskişehir ve Ege olmak üzere dört şubesi bulunan TÜGİAD, iki yıllık süre içinde tüm bölgelerde şubeleşecek.

        ➔ Türkiye genelinde 420’si asil olmak üzere, bini aşkın üyesi bulunan derneğin 60’dan fazla sektörü temsil ediyor. Üyelerin 100'den fazla ülkeye yıllık 35 milyar dolar ihracat ve toplamda 70 milyar dolara ulaşan ticaret hacmine ulaşıyor.

        ➔ Beklenen Marmara depremi ile ilgili de Gürkan Yıldırım şu açıklamayı yaptı:

        ➔ “Biz Marmara Sanayi Bölgesi'nin desentralizasyonuyla ilgili bir çalışma başlattık. İnsanlar bunu çok fazla konuşamıyor. Ancak, Marmara Sanayi Bölgesi’ndeki zorunlu sigortalı sayısı Türkiye toplamının yüzde 36’sını oluşturuyor.

        ➔ Bu iş gücü GSYH’nın yüzde 38’ini, imalat sanayi hasılasının yüzde 40’ını üretiyor. Toplam ihracatın yüzde 59’u bu bölgeden yapılıyor.

        Türkiye ekonomisi için bu denli önemli olan bölgedeki istihdamın ve sanayi yatırımı stokunun ciddi bir deprem tehdidi altında olduğu göz önüne alındığında Marmara Sanayi Bölgesi’nin desantralizasyonu ülkemiz için stratejik öneme sahip.

        ➔ Bu çerçevede Orta Anadolu başta olmak üzere farklı lokasyonların tartışılmasında yarar var. Bir an önce çalışmalara başlamak gerekir diye düşünüyorum.”