Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Peru'nun Ankara Büyükelçiliği, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, İstanbul'da "SHIPIBO-KONIBO: Kanımdan Portreler" adlı fotoğraf sergisi düzenledi.

        İstanbul Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen sergiye, Peru'nun Ankara Büyükelçisi Cesar De las Casas ve çok sayıda konuk katıldı.

        Burada konuşan De las Casas, ülkesinde farklı halklar olduğuna dikkati çekerek, "Peru, çok sayıda And ve Amazon yerli halkının yanı sıra melezlere, Afro kökenlilere ve dünyanın farklı yerlerinden gelen göçmenlere ev sahipliği yapan çok çeşitli kültürel, etnik, dilsel, coğrafi ve ekolojik çeşitliliğe sahip bir ülkedir." dedi.

        Peru'daki "çok dilliliğe" vurgu yapan Büyükelçi De las Casas, "Peru'da, Avrupa'nın Amerika'yı sömürgeleştirme sürecinden önce bile İspanyolca dışında 47 dilin konuşulduğu 55 yerli topluluk bulunmaktadır. Bu halklardan biri de Peru Amazonlarındaki en kalabalık topluluklardan biri olan Shipibo'lardır." ifadelerini kullandı.

        De las Casas, Shipibo-Konibo topluluğunun kökeninin üç grup arasındaki bir dizi kültürel kaynaşmaya dayandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Shipibolar, Konibolar ve Shetebolar. Bu halkın adı ana dillerindeki 'maymun ve balık' kelimeleriyle ilişkilendirilebilir. Bu halkın sözlü geleneğine göre Shipibo-Konibolar bu adı, geçmişte alınlarını, çenelerini ve ağızlarını doğal siyah bir boyayla boyadıkları ve bu da onları shipi adını verdikleri bir maymuna benzettikleri için almışlardır. Shipibo-Konibo, el sanatları ve kendine özgü tasarımlar üretmesiyle tanınır. Çömlekçilik, en büyük beceriyle geliştirdikleri sanattır ve kadınlar bunu çok erken yaşlardan itibaren öğrenirler."

        Fotoğraf sergisi, 8-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Barış Manço Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler