Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, gıda ve doğal kaynakların değeriyle ilgili çok daha temel uyarılar yapmaları gerektiğini belirterek, "Kendisinden başkasının yaşamasına izin vermeyen insanoğlunun geleceğinden duyduğumuz kaygıyı masaya yatırmak zorundayız." ifadesini kullandı.

        Akademiden yapılan açıklamaya göre, TÜBA-Gıda ve Sağlıklı Beslenme sempozyumlarının 4'üncüsü olan "Alternatif Gıda Kaynakları", Boğaziçi Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

        Şeker, son yıllarda sosyokültürel, coğrafi, dini nedenlerle gıdayla ilgili ayrı bir başlık açmanın, gıda ve sağlıklı beslenmeye dair farkındalık oluşturmanın ciddi bir bilimsel çalışmaya dönüştüğüne dikkati çekti.

        Alternatif kaynaklar, verimlilik, tedarik zincirindeki lojistik destekler gibi birçok başlık altında yeni çalışmalar ve aramaların sürdürüldüğünü belirten Şeker, birçok ülkede rafların boşaldığına ve yerine yeni ürünler konulması noktasında zorluklar yaşandığına işaret etti.

        Şeker, özellikle Kovid-19 salgını sonrası ortaya çıkan tabloda ham madde, doğal kaynak yetersizliği, bölgesel krizler, savaşlar nedeniyle bir gıda sorunu yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

        "İklim değişikliği, üretim kaynaklarının ortaya koyduğu hasarlar, ekolojik sistemde ortaya çıkan boşluklar bu konunun giderek daha büyük bir soruna dönüşeceğinin habercisi olarak açıkça görülüyor. G20 kapsamında düzenlenen dünya akademilerinin yer aldığı Science20 toplantılarının nihayetinde hazırlanan ve G20 liderlerine sunulan deklarasyonun en başında gıda konusu yer aldı. Oysaki eskiden sınır sorunları, eğitim, enerji, ekonomik dengesizlikler gibi başlıklar yer alıyordu. Bu hassas başlığın içerisinde hız-haz toplumunun tatmin olmayan ve doğal kaynaklara zarar veren tüketim çılgınlığını beslemesi, gıdanın ticari boyutundaki dengesizlikler, çevre kirliliği gibi konular da yer alıyor. Yani konumuz multidisipliner. Bizim bu bağlamda gıda ve doğal kaynakların değeriyle ilgili toplumumuza ve dünyaya çok daha temel uyarıları yapmamız gerekiyor. Kendisinden başkasının yaşamasına izin vermeyen insanoğlunun geleceğinden duyduğumuz kaygıyı masaya yatırmak zorundayız."

        Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci de daha verimli, daha kapsayıcı, daha dayanıklı ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin araştırılması ve konuya daha bütüncül yaklaşmak üzere farklı disiplinlerin birlikte çalışması gerektiğini belirtti.

        TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ise Türkiye'nin kendi gıda güvenliğini sağlaması ve dünya gıda pazarında rekabetçi olması gerektiğini bildirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler