Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Avustralya'da bir grup avukat, "soykırıma ortaklık" ile suçladıkları Başbakan Anthony Albanese'in yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvurdu.

        Sydney merkezli "Birchgrove Legal" adlı firmadan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

        Açıklamada, yüzlerce avukatın, İsrail'in Gazze'yi işgaline ilişkin Albanese'in "soykırıma suç ortaklığı yapmasına" yönelik iddiaların yer aldığı ve "cezaların şahsiliği ilkesinin" ele alındığı 92 sayfalık belge hazırladığı belirtildi.

        Söz konusu belgenin, UCM Başsavcısı Kerim Han'a sunulduğu aktarılan açıklamada, Albanese'in, "Roma Statüsü'nün 15. Maddesi kapsamında UCM'ye hakkında suç duyurusu yapılan ilk Batılı lider" olduğu kaydedildi.

        Açıklamada, Albanese'in "soykırıma suç ortaklığı" iddialarına ilişkin hükümetin, İsrail'in Gazze'yi işgaliyle ilgili aldığı bazı kararlarının soruşturulması için belgelendiği aktarıldı.

        Belirtilen kararlar arasında Avustralya'nın, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) fonlarını geçici olarak durdurmasının yer aldığı belirtildi.

        Bu kararlar arasında Avustralya'nın, İsrail'in "soykırım ve insanlık suçu işlemesinde kullanacağı" askeri yardımları ve Avustralyalıların İsrail ordusuna katılmasına "doğrudan ya da dolaylı olarak izin verilmesinin" de bulunduğu ifade edildi.

        - Albanese'e göre suç duyurusu "asılsız"

        Avustralya yerel basınındaki haberlere göre, Başbakan Albanese, Melbourne kentinde düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Özel Zirvesi kapsamında basına açıklamalarda bulundu.

        Albanese, "Birchgrove Legal" adlı firmanın suç duyurusunun "asılsız" olduğunu söyledi.

        Avustralya'nın, Gazze'de "ateşkes çağrılarına katıldığını" ifade eden Albanese, "tutarlı şekilde bu tutumu sürdürdüklerini" kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler