Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Malezya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) veto yetkisinin "soykırım, insanlığa karşı suç veya savaş suçları gibi kitlesel vahşet suçlarında" kullanılmamasını önerdi.

        Malezya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Sofian Akmal Abd Karim, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, BMGK daimi üyelerinin, veto hakkını üye devletlerin çoğunluğunun istekleri hilafına kullanıldığını söyledi.

        Sofian, veto hakkının "haksız yere kullanılmasını veya istismar edilmesini engelleyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini" vurgulayarak, "Veto yetkisi, soykırım, insanlığa karşı suç veya savaş suçları gibi kitlesel vahşet suçlarını içeren durumlarda kullanılmamalı." ifadesini kullandı.

        Ülkesinin veto yetkisinin kullanımına dair önerisi bulunduğunu kaydeden Sofian, "Veto, daimi 5 üyeden en az 2'si tarafından yapılmalı ve geçici 3 üyenin de desteğini almalıdır. Karar, ayrıca, Genel Kurul'da çoğunluk tarafından da kabul edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

        Sofian, vetonun mevcut haliyle BM'nin inşa edildiği ilkelerin doğasına aykırı olduğuna işaret ederek, BMGK'nin yapısında reformlar yapılması için üye ülkelerle çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler